Εμβόλιο AstraZeneca: Και στην Ελλάδα η παρτίδα που προκαλεί θάνατο!

Εννιά ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν κατεπειγόντως τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου από μια παρτίδα 1 εκατομμυρίου δόσεων που παραδόθηκε στην Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες 15 χώρες της Ευρώπης.

Στην άμεση απαγορεύση της χρήσης δόσεων του εμβολίου AstraZeneca που ανήκει σε συγκεκριμένη παρτίδα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η Ιταλική Αρχή Φαρμάκων AIFA εξαιτίας του θανάτου δυο ανδρών χωρίς υποκείμενα νοσήματα μετά τον εμβολιασμό τους. Πρόκειται για έναν 43χρονο αξιωματικό του ναυτικού πέθανε αυτή την εβδομάδα από καρδιακή προσβολή, μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό του και έναν 50χρονο αστυνομικό, ο οποίος αρρώστησε μέσα σε 24 ώρες αφότου εμβολιάστηκε και πέθανε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, σχεδόν 12 ημέρες αργότερα.

Το ιταλικό πρακτορείο ANSA αναφέρει ότι από τη συγκεκριμένη παρτίδα (ABV5300) έχουν λάβει εμβόλια η Δανία,η Αυστρία,η Εσθονία,η Λιθουανία,το Λουξεμβούργο,η Λετονία,η Βουλγαρία,η Κύπρος,η Γαλλία, η Ισλανδία,η Ιρλανδία,η Μάλτα,η Ολλανδία,η Πολωνία,η Ισπανία,η Ελλάδα και η Ελβετία. Όμως στην Ιταλία προβλήματα από παρενέργειες εντοπίστηκαν και στην δεύτερη παρτίδα (ABV2856) που χρησιμοποιείται στους εμβολιασμούς και έχει διανεμηθεί σε 11 χώρες, στις οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνεται η χώρα μας.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca οι πρώτες αναφορές είχαν προέλθει από την Αυστρία, το υπουργείο Υγείας της οποίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σταμάτησε να χορηγεί την παρτίδα (ABV5300) των εμβολίων της AstraZeneca, μετά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσοκόμας που υπέκυψε σε σοβαρές διαταραχές πήξης του αίματος (θρόμβωση) μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό της. Μια από τις συναδέλφους της, ηλικίας 35 ετών, που εμβολιάστηκε με δόση από την ίδια παρτίδα, εκδήλωσε πνευμονική εμβολή και βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης.Σύμφωνα με εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα, στην Αυστρία συνολικά καταγράφηκαν 22 περιστατικά θρομβώσεων σε σύνολο 3 εκατ. ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο ως τις 9 Μαρτίου.

Χθες στην αναστολή των εμβολιασμών με δόσεις της AstraZeneca προχώρησε η Λιθουανία, μετά τον θάνατο ενός 77χρονου άνδρα από θρομβωτικές διαταραχές και πνευμονική εμβολή που είχε κάνει την πρώτη δόση.

Ποιές χώρες χώρες προχώρησαν σε αναστολή χρήσης

Σήμερα το πρωί η Δανία ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca για τις επόμενες 14 ημέρες, μετά από αναφορές για «σοβαρά περιστατικά θρόμβωσης εμβολιασμένων πολιτών». Οι ιατρικές υπηρεσίες της χώρας ξεκίνησαν ήδη έρευνα για τα επίμαχα περιστατικά,ενώ λίγο αργότερα το ίδιο ανακοίνωσε και το υπουργείο Υγείας της Νορβηγίας. Μετά τις αναφορές για περιστατικά θρόμβωσης σε άτομα που εμβολιάστηκαν με τη συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίου, απ’ την οποία έχει λάβει εμβόλια και η χώρα μας, συνολικά μέσα σε ένα 24ωρο έχουν ανακοινώσει 9 χώρες ότι σταματούν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca: Ιταλία, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο και Ισλανδία. Όλα τα περιστατικά τα οποία εικάζεται ότι σχετίζονται με συγκεκριμένες παρτίδες (ABV2856, ABV5300) των εμβολίων της βρετανικής εταιρείας.

Αντίθετα, οι αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν ότι εντόπισε 2 περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο της AstraZeneca και 10 περιστατικά σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αλλά τόνισαν πως δεν έχουν στην διάθεσή τους αρκετά στοιχεία για να διακόψουν τους εμβολιασμούς. 

Όσον αφορά στην Ισπανία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας, Καρολίνα Νταρίας, δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό σχηματισμού θρόμβων ή άλλων σοβαρών παρενεργειών που να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού και γι’ αυτό δεν τίθεται ζήτημα αν θα συνεχίσει τη χορήγηση του εμβολίου.

Η επίσημη θέση του ΕΟΦ

Χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο της AstraZeneca με τα δύο περιστατικά (στην Αυστρία) αλλά αξιολογεί την κατάσταση. Σε σημερινή ανακοίνωση μετά την…χιονοστοιβάδα ανακοινώσεων αναστολής των εμβολιασμών αναφέρει ότι αυτό αποτελεί «ένα προληπτικό μέτρο» αλλά παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναμένει τα ευρήματα από την έρευνα της ειδικής επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμάκων (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Επίσημη τοποθέτηση για το ίδιο ζήτημα έκανε χθες και ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων, διαψεύδοντας τις πληροφορίες περί απόσυρσης της παρτίδας από την Ελλάδα: «Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της εταιρεία AstraZeneca στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΦ είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αξιολογούνται συνεχώς τα νέα δεδομένα, πριν την έκδοση οποιαδήποτε νέας ανακοίνωσης για το συγκεκριμένο θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ