Βιομηχανία IT: Ποιοι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι στη μετά κορωνοϊό εποχή

Σε πιο στοχευμένες επιλογές στρέφονται διεθνώς οι καταναλωτές αφουγκραζόμενοι τις νέες ανάγκες που έφερε στο προσκήνιο η κρίση της πανδημίας

Η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε ένα δίκωπο μαχαίρι για την βιομηχανία του IT. Αν και τα παρατεταμένα lockdown, η τηλεργασία και η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία επιτάχυναν τις διαδικασίες ψηφιοποίησης της καθημερινής ζωής, η οικονομική αβεβαιότητα, οι μαζικές μειώσεις εισοδημάτων και ο αυξανόμενος αριθμός απολύσεων είχαν τεράστιο αντίκτυπο στον τζίρο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των προϊόντων τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Aksje Bloggen, οι δαπάνες για συσκευές IT, όπως υπολογιστές, laptop, tablet και κινητά τηλέφωνα σημείωσαν κατακόρυφη πτώση 8% σε ετήσια βάση το 2020, υποχωρώντας σε 653 δισ. δολάρια. Τη φετινή χρονιά ο τζίρος του κλάδου αναμένεται να αυξηθεί σε 705 δισ. δολάρια, χωρίς ωστόσο να φτάνει τα προ κορωνοϊού επίπεδα.

Η προηγούμενη δεκαετία ήταν αναμφισβήτητα δύσκολη για τις μεγάλες επιχειρήσεις της βιομηχανίας. Όπως αναφέρεται σε έκθεση της Gartner, μετά από πέντε χρόνια πτωτικής πορείας, οι παγκόσμιες δαπάνες για προϊόντα IT αυξήθηκαν σε 665 δισ. δολάρια το 2017. Η ανάκαμψη αυτή συνεχίστηκε και την επόμενη διετία, με την αξία των αγορών το 2019 να υπολογίζεται σε 712 δισ. δολάρια, πλησιάζοντας τα επίπεδα ρεκόρ για την βιομηχανία του IT.

Ωστόσο, η έλευση της πανδημίας έφερε ευθύς αμέσως πτώση 60 δισ. δολαρίων στις πωλήσεις, με τις συνολικές δαπάνες για υπολογιστές, tablet και κινητά τηλέφωνα να διαμορφώνονται το 2020 σε 653 δισ. δολάρια. Παρά την μικρή ανάκαμψη που αναμένεται τη φετινή χρονιά, οι ειδικοί του χώρου επισημαίνουν πως θα χρειαστεί επιπλέον ένας χρόνος για την επιστροφή του τζίρου στα προ πανδημίας νούμερα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Statista, τα έσοδα της παγκόσμιας βιομηχανίας κινητών τηλεφώνων αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 5,7% το 2021 φτάνοντας τα 504 δισ. δολάρια. Παράλληλα, αυξανόμενη ζήτηση καταγράφεται και για τους φορητούς υπολογιστές με τις πωλήσεις τη φετινή χρονιά να σημειώνουν αύξηση 1,3% έως το τέλος του έτους. Ειδικότερα, για το 2021 οι πωλήσεις των laptop υπολογίζονται σε 216 εκατομμύρια μονάδες, 16 εκατομμύρια περισσότερες από την περσινή χρονιά.

Ενώ τα σημάδια είναι θετικά για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή φορητών υπολογιστών, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για όσες παράγουν επιτραπέζια μοντέλα. Οι πωλήσεις των σταθερών υπολογιστών θα συνεχίσουν και τη νέα χρονιά την περσινή πτωτική πορεία υποχωρώντας κατά 1,7%.

Το μεγαλύτερο πλήγμα ωστόσο φέρει η αγορά των tablet με τις απώλειες για το 2021 να υπολογίζονται σε 6% σε ετήσια βάση.

Αν και συνολικά οι παγκόσμιες δαπάνες για συσκευές IT, πρόκειται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, το Statista επισημαίνει σημαντικές διαφοροποιήσεις στη ζήτηση που στρέφεται πλέον σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία – πριν αυτή διακοπεί από την πανδημία – ξεπερνώντας σε αξία τα 550 δισ. δολάρια μέχρι το 2024. Μάλιστα το ένα τρίτο του τζίρου θα προέλθει από τις αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας, τις δύο μεγαλύτερες παγκοσμίως για smartphone.

Η παγκόσμια αγορά φορητών υπολογιστών βλέπει επίσης με αισιοδοξία το μέλλον, καθώς οι πωλήσεις αναμένεται να σημειώσουν άνοδο 4% την επόμενη τριετία. Αξίζει να σημειωθεί πως ο συνδυαστικός τζίρος smartphone και laptop το 2024 πρόκειται το 2024 να ξεπεράσει το φράγμα των 700 δισ. δολαρίων.

Στην αντίπερα όχθη, η στροφή των καταναλωτών μακριά από τους σταθερούς υπολογιστές πρόκειται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Σε βάθος τριετίας προβλέπεται πτώση 4,5% στις πωλήσεις desktop με τον συνολικό τζίρο να υπολογίζεται σε 54,9 δισ. δολάρια.

Άσχημα είναι τα νέα και για την αγορά των tablet, καθώς μέχρι το 2024 η πτώση στα έσοδα από πωλήσεις θα ξεπεράσει το 7% με τη ζήτηση να φθίνει ολοένα και περισσότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ