Αυθαίρετα: «Στο είχα πει, μην ανησυχείς καθόλου στην Ελλάδα ζούμε, συνεχίζουμε την… ανακαίνιση»

Σε αναβολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2021 προχώρησε η κυβέρνηση εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών από την πανδημία, μετά από αιφνιδιαστική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις.

«Στο είχα πει, μην ανησυχείς καθόλου στην Ελλάδα ζούμε. Ποτέ καμιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφαρμόσει στην πράξη τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες. Δικαιώθηκα», έλεγε πριν δύο μέρες ένας κύριος με πολλούς φακέλους στο χέρι, στον συνομιλητή του περιμένοντας να ετοιμαστεί ο καφές τους σε ένα take away.

«Ακόμη και να γινόντουσαν θα ήταν μόνον για τα μάτια του κόσμου και τις κάμερες. Για την επικοινωνία θα γκρέμιζαν μερικά υπό κατάρρευση, εγκαταλελειμμένα για δεκαετίες σπίτια ώστε να πάρουν πλάνα οι κάμερες. Αλλά όπως βλέπεις ούτε αυτό έγινε. Οπότε προχωράμε κανονικά στην ανακαίνιση του σπιτιού», έλεγαν μεταξύ τους!

Φυσικά αναφερόντουσαν στην αιφνιδιαστική τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις με την οποία παγώνουν όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2021. Σύμφωνα με τη τροπολογία, που υπογράφουν 12 υπουργοί της κυβέρνησης, αναστέλλονται εκατοντάδες πρωτόκολλα κατεδάφισης σε αιγιαλούς και παραλίες για δημόσιες και δημοτικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα ενώ η ρύθμιση αφορά και τα ιδιωτικά κτίσματα σε αντίθεση μάλιστα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προέβλεπε εντατικοποίηση των κατεδαφίσεων.

Με αφορμή την απόφαση αυτή εξακολουθεί να ασκείται δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ακόμη από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που είναι φιλικά προς αυτή. Κάνουν λόγο για παράδοση σε συμφέροντα, πισωγύρισμα και αδυναμία να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν νοοτροπίες δεκαετιών.

Κάτι ήξερε ο μεσήλικας με τους πολλούς φακέλους που έλεγε: ««Στο είχα πει, μην ανησυχείς καθόλου στην Ελλάδα ζούμε, συνεχίζουμε την ανακαίνιση… του αυθαιρέτου μας πάνω στην θάλασσα. Το καλοκαίρι που θα έχουμε αφήσει την πανδημία το μπαράκι θα γεμίσει από κόσμο. Τον Οκτώβριο βλέπουμε, μην αμφιβάλεις θα δοθεί και νέα παράταση. Μην ανησυχείς καθόλου!».

Τα περισσότερα δημοσιεύματα του Τύπου καθώς και η Αντιπολίτευση κάνουν λόγο για δώρο σε ορισμένους επιχειρηματίες του τουρισμού προκειμένου να «βγάλουν» και αυτή τη θερινή σεζόν χωρίς την κατεδάφιση των αυθαιρέτων τα οποία έχουν εντοπιστεί σε αιγιαλό και παραλίες και έχουν ήδη εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Από την πλευρά τους περιβαλλοντικές οργανώσεις με ανακοινώσεις έκαναν λόγο για να ακόμα μεγάλο πλήγμα στο περιβάλλον, όχι τόσο για τα υπάρχοντα αυθαίρετα, αλλά για σήμα που δίνεται για δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.

Τι λέει η κυβέρνηση

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στο ζήτημα υπογράμμισε ότι ανέφερε ότι το 2018, με διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ανασταλεί πρωτόκολλα κατεδάφισης των κατασκευών στο Μικρολίμανο. «Να πως εσείς ως κυβέρνηση, ερχόσασταν, λίγο προτού τελειώσει η προθεσμία της αναγκαστικής εκτέλεσης κατεδάφισης και δίνατε παράταση. Αυτό κάναμε σήμερα και εμείς. Τότε όμως χωρίς πανδημία και χωρίς κρίση του κορωνοϊού», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επέτρεψε την τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλούς αλλά αποκλείστηκαν ειδικά τα ιδιωτικά τουριστικά καταλύματα.

«Αυτό έγινε από τη γνωστή ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ, στον ιδιωτικό τομέα», σχολίασε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αν δεν ψηφιστεί η τροπολογία θα οδηγηθούν στην καταστροφή υφιστάμενες επιχειρήσεις ιδιωτικών τουριστικών καταλυμάτων, εν μέσω κορονοϊού, που δεν μπορούν να τακτοποιήσουν τα ακίνητα τους, βάσει του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εν μέσω κορωνοϊού, που λέμε πώς θα σώσουμε τις επιχειρήσεις, από το οριστικό λουκέτο, είναι τώρα η στιγμή να πάμε να τις καταστρέψουμε εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ρυθμίσουν εκείνη την εκκρεμότητα; Το πρόβλημα το έχει εντοπίσει ο ΣΕΤΕ και έχει προειδοποιήσεις ότι πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στην καταστροφή. Αυτά όμως είναι θέσεις εργασίας. Γι΄ αυτό πάμε στον Οκτώβριο για να μην καταστρέψουμε κάποια επιχείρηση που πρέπει να σωθεί, εφόσον πρέπει και μπορεί να σωθεί. Αν δεν πρέπει να σωθεί τότε θα κατεδαφιστεί. Μέχρι τότε δεν θα πάθει ανεπανόρθωτη βλάβη η δημοκρατία και το περιβάλλον», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ