Σκληρή απάντηση Facebook για τις αναρτήσεις υπερ Κουφοντίνα

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, μόνο περιεχόμενο που «παραβιάζει τις πολιτικές σχετικά με Επικίνδυνα Άτομα και Οργανώσεις», προωθώντας ενέργειες, δράσεις και απόψεις υπερ της τρομοκρατίας, όπως η «17 Νοέμβρη», μπλοκάρεται από τα συστήματα και τις διαδικασίες ελέγχου της εταιρείας.

Στην κατάρριψη των ισχυρισμών πολιτικών της αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου και ομάδων υποστηρικτών του φυλακισμένου Δημήτρη Κουφοντίνα για τις δολοφονίες 11 ατόμων ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» περί «λογοκρισίας» και διαγραφής αναρτήσεων, το Facebook απάντηση με κατηγορηματικό τρόπο ότι αποκλείει περιεχόμενο που «επιδοκιμάζει ή υποστηρίζει τον κ. Κουφοντίνα και τις ενέργειές του» και οτιδήποτε έχει σχέση με την τρομοκρατία και όχι περιεχόμενο, το οποίο αναφέρεται ουδέτερα στον ίδιο, στην απεργία πείνας του ή στις διαμαρτυρίες που σχετίζονται με την απεργία πείνας του.

Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως η πολιτική του Facebook είναι ξεκάθαρα ενάντια στην τρομοκρατία και σε πράξεις βίας: «Οι τρομοκράτες, οι βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες και οι οργανώσεις μίσους δεν έχουν θέση στο Facebook και το Instagram. Σύμφωνα με την πολιτική μας για τα Επικίνδυνα Άτομα και Οργανώσεις, απαγορεύουμε σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ο κ. Κουφοντίνας, να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μας, καθώς επίσης, αποκλείουμε δημοσιεύσεις που επιδοκιμάζουν ή υποστηρίζουν αυτά τα άτομα και τις ενέργειές τους κάθε φορά που λαμβάνουμε σχετική γνώση».

Στην συγκεκριμένη ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι η «17 Νοέμβρη» και η ηγεσία της, συμπεριλαμβανομένου του κ. Κουφοντίνα, απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες του Facebook, καθώς παραβιάζουν τις πολιτικές του σχετικά με τα Επικίνδυνα Άτομα και Οργανώσεις. Ως συνέπεια αυτού, και όταν λαμβάνεται σχετική γνώση, αποκλείεται επίσης περιεχόμενο που επιδοκιμάζει ή υποστηρίζει τον κ. Κουφοντίνα και τις ενέργειές του. Το Facebook προσδιορίζει ως παραβιάσεις των πολιτικών του, άτομα και οργανισμούς με βάση τη συμπεριφορά τους και το εάν εμπλέκονται, υποστηρίζουν ή παρέχουν σημαντική υποστήριξη σε σκόπιμες και προγραμματισμένες πράξεις βίας με σκοπό να εξαναγκάσουν, να εκφοβίσουν ή και να επηρεάσουν έναν άμαχο πληθυσμό, μία κυβέρνηση ή έναν διεθνή οργανισμό, προκειμένου να επιτευχθεί ένας πολιτικός, θρησκευτικός ή ιδεολογικός στόχος.
Αντιθέτως, το περιεχόμενο (αναρτήσεων), το οποίο αναφέρεται ουδέτερα στον κ. Κουφοντίνα ή στην απεργία πείνας του ή στις διαμαρτυρίες που σχετίζονται με την απεργία πείνας του, δεν παραβιάζει μεμονωμένα τις εν λόγω πολιτικές.

Για τον εντοπισμό του περιεχομένου που προωθεί πράξεις, ενέργειες και ππρόσωπα σχετιζόμενα με τρομοκρατία, το Facebook, επίσης, κάνει χρήση ενός συνδυασμού τεχνολογίας (τεχνητή νοημοσύνη) και ανθρώπινου δυναμικού για να εξεταστεί το περιεχόμενο που αναγνωρίζεται ως παραβίαση των πολιτικών του. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι «απασχολεί 15.000 επιμελητές περιεχομένου σε όλο τον κόσμο, που εργάζονται 24 ώρες την ημέρα και τις 7 ημέρες την εβδομάδα, έτσι ώστε να μπορούν να ελεγχθούν γρήγορα οι αναφορές, σε περισσότερες από 50 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών».

Όσον αφορά σε μεμονωμένες περιπτώσεις λανθασμένων επιλογών διαγραφής αναρτήσεων (και προφίλ) – όπως για παράδειγμα στην δημοσίευση φωτογραφίών από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τον Δημήτρη Κουφοντίνα από τον φωτορεπόρτερ, Μάριο Λώλο-που δεν παραβιάζει τις συγκεκριμένες πολιτικές, το Facebook επανέφερε το περιεχόμενο και αποκατάστησε τα μπλοκαρισμένα προφίλ, μέσω διαδικασίας ελέγχου και επανεξέτασης περιεχομένου.

Το ίδιο συνέβη και με άλλες αναρτήσεις που περιείχαν ουδέτερο περιεχόμενο, ανατήσεις και σχόλια που δεν αναφέρουν, προάγουν,ή αναδεικνύουν πράξεις τρομοκρατίας αλλά ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση της απεργίας πείνας ή τις πορείες για την υποστήριξη των δικαιωμάτων κρατουμένων.

Με την δυνατότητα της «διαδικασίας προσφυγής, οι χρήστες να μπορούν να απευθυνθούν στο Facebook, όταν πιστεύουν ότι έχει γίνει κάποιο λάθος, έτσι ώστε το περιεχόμενο να επανεξεταστεί» και να γίνει η επαναφορά του.

Έτσι, δίνεται επίσης μια ευθεία απάντηση και στην πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, στην οποία γίνεται λόγος για «λογοκρισία», με αφορμή το προσωρινό μπλοκάρισμα ορισμένων προφίλ μελών της, που περιείχαν εικόνες από πορείες υποστηρικτών του Δ. Κουφοντίνα. Ειδικά σε όσα προφίλ υπήρχαν εικόνες, όπου εμφανίζοταν ξεκάθαρα η ονομασία της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ