Υπό πίεση τα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού- Ανοιχτό το ενδεχόμενο ολικού lockdown

Tο τριήμερο 5-7 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 622 εισαγωγές και 296 εξιτήρια

Σημαντική αύξηση σημειώθηκε στον αριθμό των ατόμων που εισάγονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, το τριήμερο 5-7 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 622 εισαγωγές και 296 εξιτήρια. Αναλυτικά:

  • Την Παρασκευή καταγράφηκαν 232 εισαγωγές και 126 εξιτήρια
  • Το Σάββατο 225 εισαγωγές και 122 εξιτήρια
  • Την Κυριακή είχαμε 165 εισαγωγές και 48 εξιτήρια. Υπενθυμίζεται πως τις Κυριακές στα νοσοκομεία δεν δίνονται πολλά εξιτήρια.

Τα νούμερα αυτά φανερώνουν πίεση στο σύστημα Υγείας αλλά και στις ΜΕΘ, γεγονός που θέτει σε επιφυλακή τους ειδικούς, οι οποίοι ανησυχούν για ένα νέο τρίτο κύμα της πανδημίας.  Σημαντικό στατιστικό στοιχείο είναι και η αύξηση των διασωληνωμένων σε 276, από 248 που ανερχόταν την 1η Φεβρουαρίου .

Αριθμός νοσηλευόμενων ασθενών σε κλινικές

«Οι κενές ΜΕΘ-COVID είναι ελάχιστες για τέτοιον μεγάλο αριθμό νοσηλευόμενων ασθενών σε κλινικές και με τέτοια πίεση σε εισαγωγές», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΟΕΔΗΝ.  Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αθήνας αποτυπώνεται  ως εξής:

  • Νοσοκομείο «Σωτηρία»: Νοσηλεύονται συνολικά 283 ασθενείς εκ των οποίων 65 στις ΜΕΘ. Κενές κλίνες ΜΕΘ 19.
  • Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»: Νοσηλεύονται 31 ασθενείς στις ΜΕΘ σε 32 κλίνες. Μία κλίνη κενή.
  • Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο»: Νοσηλεύονται στις κλινικές 21 ασθενείς στις 27 κλίνες και η ΜΕΘ γεμάτη με 14 ασθενείς.
  • Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ»: Νοσηλεύονται 65 ασθενείς με κορωνοϊό.
  • Νοσκομείο «Παμακάριστος»: Μέχρι πριν δύο εβδομάδες είχε έναν με δύο ασθενείς. Τώρα νοσηλεύει πάνω από 25 ασθενείς με κορωνοϊό.
  • Νοσοκομείο «Γεννηματάς»: Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 11 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύει 43 ασθενείς στις συνολικά 60 κλίνες που διαθέτει.
  • Νοσοκομείο ΚΑΤ: Στη ΜΕΘ νοσηλεύει 6 ασθενείς στις 7 κλίνες που διαθέτει.
  • Νοσοκομείο «Ελπίς»: Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 6 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύονται 40 ασθενείς στις 42 κλίνες που διαθέτει.
  • Νοσοκομείο «ΝΙΜΙΤΣ»: Νοσηλεύει 2 ασθενείς στη ΜΕΘ στις 4 κλίνες που διαθέτει.
    Νοσοκομείο Ασκληπιείο: Στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 9 ασθενείς στις 12 κλίνες και στις κλινικές 18 ασθενείς στις 24 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Θριάσιο: Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 7 ασθενείς στις 12 κλίνες και στις κλινικές νοσηλεύονται περί τους 45 ασθενείς σχεδόν γεμάτες.
  • Νοσοκομείο «Αττικόν»: Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 10 ασθενείς στις 23 κλίνες και στις κλινικές 50 ασθενείς στις 65 περίπου κλίνες που διαθέτει.

“Πιθανόν να χρειαστούν και περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown” 

Για την πίεση στο Ε.Σ.Υ έκανε λόγο κι ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Mega. «Βρισκόμαστε σε μεγάλη πίεση. Επιδημιολογική, αλλά και πίεση στο Σύστημα Υγείας. Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση» επισήμανε.

 «Ας κρατήσουμε τα βασικά μέτρα προστασίας, αλλιώς είναι πιθανόν να χρειαστούν και περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown. Αυτά πρέπει να αποφύγουμε» ,πρόσθεσε.

Στο ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown αναφέρθηκε  και ο  πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στο ΣΚΑΙ. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί, μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά, εστιάζουμε στην Αττική».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι το ολικό lockdown δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως εξετάζεται πάντα ως τελικό μέτρο. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ