Πέτρος Λιγοξυγκάκης: Με χαμηλά κρούσματα και εμβολιασμούς, θα μπορέσουμε να επανέλθουμε

Ο καθηγητής ανοσολογίας στο τμήμα βιοχημείας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κύριο Πέτρο Λιγοξυγκάκη, μίλησε για το πόσο πιο μεταδοτική είναι η νέα μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού

Οι μεταλλάξεις δεν περιμένουμε ότι θα δραπετεύουν τελείως από τα εμβόλια. Παρόλα αυτά μία πιο μεταδοτική μετάλλαξη θα επιφέρει μεγαλύτερο αριθμό θανάτων. Σε βάθος χρόνου θα υπάρχουν μεταλλάξεις που μπορεί να ξεφεύγουν από την ανοσία μας. Επειδή όμως οι τωρινές είναι χρονικά κοντά, θα υπάρχει ανοσία για το προηγούμενο στέλεχος, που θα λειτουργεί και σε αυτές. Αντίθετα θα υπάρχει ένα ποσοστό δραπέτευσης των μεταλλαγμένων ιών από τα μονοκλωνικά αντισώματα, γιατί έχουν αναπτυχθεί για το παλιό στέλεχος, και άρα πρέπει να επανασχεδιαστούν.

Τα συμπεράσματα ανήκουν στον καθηγητή ανοσολογίας στο τμήμα βιοχημείας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κύριο Πέτρο Λιγοξυγκάκη, ο οποίος μιλά στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» για το πόσο πιο μεταδοτική είναι η νέα μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού, που ανακοίνωσε η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας την Τρίτη. Προαναγγέλλει ότι σε ένα ενάμιση μήνα θα υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα από έρευνα που τρέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για συνδυασμό δύο διαφορετικών εμβολίων στον ίδιο ασθενή. Εξηγεί γιατί κάποιος ανεμβολίαστος που νοσεί για δεύτερη φορά με άλλο στέλεχος θα νοσήσει ηπιότερα, ενώ όσον αφορά την πορεία ανοσοποίησης στη χώρα μας αναφέρεται στην «κούρσα» που διεξάγεται αυτή τη στιγμή μεταξύ κορωνοϊού και εμβολιασμού.

«Αν είναι πολλές δραστηριότητες ανοιχτές, αυτή η κούρσα είναι άνιση. Δηλαδή ο ιός αυξάνεται εκθετικά, οι εμβολιασμοί αυξάνουν με πολύ μικρότερο ρυθμό. Άρα θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο είδος περιορισμού, και πολύ αυστηρός έλεγχος των συνόρων, κατά την διάρκεια του εμβολιασμού. Τώρα είναι το τέλος το παιχνιδιού. Αν μπορέσουμε και κρατήσουμε τα κρούσματα χαμηλά, και προχωρήσει ο εμβολιασμός, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε ολοκληρωτικά.»