Τεχνητή Νοημοσύνη: Σαρώνει τα πάντα και ραγδαία – Τι λένε κορυφαίοι του χώρου και πώς θα αλλάξει η ζωή μας

Τις δικές τους απαντήσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, έδωσαν ειδικοί από πολλούς τομείς της επιστήμης και της οικονομίας μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Εκονομιστ με θέμα «Artificial Intelligence at the dawn of 2021»

Aλλάζει όχι τον τρόπο εργασίας και ψυχαγωγίας που ξέραμε μέχρι σήμερα, αλλά και το επιχειρείν, τις επιστήμες, το εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα υγείας. Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του και σε λίγα μόλις χρόνια από σήμερα η καθημερινότητα μας θα έχει αλλάξει οριστικά σελίδα. Πρόκειται για την Τεχνική Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) που ήδη ενσωματώνεται με γοργά βήματα στη ζωή μας και η εξέλιξη θα είναι ακόμη ταχύτερη.
Πώς όμως αλλάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη τον κόσμο, τι νέα ζητήματα και ανάγκες δημιουργεί; Που μπορεί να φτάσει; Θα ξεπεράσει και τον άνθρωπο; Γενικότερα, σε τι θα πρέπει να δώσει έμφαση η πολιτεία, οι αρχές, η κοινωνία και οι νομοθέτες ώστε να τεθεί ένα πλαίσιο στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή της;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά έδωσαν ειδικοί από πολλούς τομείς της επιστήμης και της οικονομίας μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Εκονομιστ με θέμα «Artificial Intelligence at the dawn of 2021» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο η Gabriela Ramos, αναπλ. Γενική Διευθύντρια Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, UNESCO επισήμανε ότι έχει έρθει η ώρα να γίνει ένα βήμα πέρα από την αυτορρύθμιση προς ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαχείριση των δεδομένων, το οποίο κάθε χώρα θα προσαρμόσει στην αγορά της και εξήγησε ότι οι συνθήκες στη βιομηχανία είναι ώριμες για κάτι τέτοιο. Μιλώντας για την πρόσβαση στα δεδομένα, η Ramos σημείωσε ότι μεγάλες εταιρείες τα αξιοποιούν ερήμην των κατόχων τους και ανέδειξε την πρόκληση η συλλογή πληροφοριών που σήμερα γίνεται δωρεάν να επιστρέφει αξία ως προϊόν σε αυτόν που το παράγει. Όταν το Facebook κάνει χρήση των δεδομένων μας δεν μας ανταμείβει, ανέφερε χαρακτηριστικά η Ramos, ενώ ανέδειξε και το θέμα της κατάχρησης των δεδομένων αλλά και των εφαρμογών τους στα συναισθήματα, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει και αρνητικά. Αναφερόμενη η εκπρόσωπος της UNESCO στο θέμα της λογοδοσίας και της διαφάνειας, είπε πως η Ευρώπη είναι πρωτοπόρος σε αυτά τα θέματα που θέτουν στο επίκεντρο την επιστροφή της δύναμης των δεδομένων σε αυτούς που τα κατέχουν. Τόνισε ,επίσης, την ανάγκη ανάπτυξης ενός θεσμικού πλαισίου εντός του οποίου θα γίνεται η αξιοποίηση των δεδομένων μέσα από τις πλατφόρμες, θέμα που αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων. Εξήγησε ότι οι κυβερνήσεις έχουν καθήκον να επιδείξουν μέριμνα ,ώστε να υπάρχει ένα είδος τυποποίησης και να γίνει πιο εύκολο για τους χρήστες να λαμβάνουν αποφάσεις. Αυτό είναι θεμελιώδες ζήτημα δημοκρατίας και δεν το αντιμετωπίζουμε όπως θα έπρεπε, υπογράμμισε η  Ramos.

Ο Mark Keese, επικεφαλής τομέα Δεξιοτήτων και Απασχολησιμότητας, ΟΟΣΑ αναφέρθηκε στον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στην αγορά εργασίας. Έδωσε έμφαση στους φόβους που σχετίζονται με την απώλεια θέσεων εργασίας σε μεγάλη κλίμακα αλλά και στις ανησυχίες των εργαζομένων, στον βαθμό που η ΤΝ χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της απόδοσής τους στον εργασιακό χώρο και τις αποφάσεις για θέματα που αφορούν προσλήψεις και απολύσεις. Ο  Keese αναφέρθηκε στο πεδίο που προσφέρει η ΤΝ για συμπλήρωση και ενίσχυση των ανθρώπινων δυνατοτήτων οδηγώντας σε υψηλότερη παραγωγικότητα και βελτιωμένη ποιότητα της εργασίας. Όπως είπε, ο ΟΟΣΑ ορίζει την Τεχνητή Νοημοσύνη ως ένα σύστημα που μπορεί, για ένα δεδομένο σύνολο στόχων καθορισμένων από τον άνθρωπο, να κάνει προβλέψεις, προτάσεις ή να λαμβάνει αποφάσεις που επηρεάζουν πραγματικά ή εικονικά περιβάλλοντα. Βάσει στοιχείων οι εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης παραμένουν ικανότεροι και είναι καλύτερα τοποθετημένοι στην αγορά ,ώστε να αποκομίσουν οφέλη από την ΤΝ ως συμπληρωματικό εργαλείο της δουλειάς τους, υπογράμμισε ο  Keese. Καθώς όμως η ΤΝ συμπληρώνει ως επί το πλείστον εργαζομένους με υψηλή εξειδίκευση και αντικαθιστά εργαζομένους με χαμηλή ειδίκευση θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την εισοδηματική ανισότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ.

Ο Ισίδωρος Σιδερίδης, CEO της Pobuca αναφέρθηκε στον τρόπο που η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας αλλά και στις κοινωνικές επιπτώσεις της. Η ΤΝ θα αλλάξει τα πάντα, καθώς μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητές μας ώστε να ζήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε, τόνισε, αλλά προσέθεσε ότι μπορεί και να οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, για αυτό και απαιτείται αυστηρό θεσμικό πλαίσιο. Ο Σιδερίδης ανέδειξε τις επιπτώσεις της ΤΝ σε συγκεκριμένα επαγγέλματα όπως οι οδηγοί λεωφορείων ή ταξί αντίθετα με τους πιλότους, επάγγελμα το οποίο πάντως έχει επηρεαστεί από την κρίση της covid-19. Σημείωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία η ΤΝ θα εκτοπίσει θέσεις εργασίας με υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων και εκ των πραγμάτων αναδεικνύει ανισότητες που έχουν ως βάση τις δεξιότητες των ανθρώπων. Σε αυτό το πλαίσιο, το εκπαιδευτικό σύστημα πιθανώς θα πρέπει να μετατοπιστεί και να εστιάσει στις γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες, σύμφωνα με τον Σιδερίδη, ο οποίος σημείωσε ότι οι διαφορές μεταξύ εισοδηματικών τάξεων ενδέχεται να διευρυνθούν προκαλώντας κοινωνική αναταραχή. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην ιδέα για ένα παγκόσμιο βασικό εισόδημα, θέτοντας ,ωστόσο, τον προβληματισμό για το κατά πόσο θα μπορούσε αυτό να δώσει λύση.

Η Ελένη Λάμπρου, ερευνήτρια, Alba Graduate Business School, The American College of Greece αναφέρθηκε στη σχέση ηθικών ζητημάτων, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και το κατά πόσον μπορεί η τελευταία να λαμβάνει αποφάσεις σε αυτά τα θέματα είναι μείζονος σημασίας. Αναφερόμενη στην πανδημία της νόσου cοvid-19 σημείωσε ότι επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε αρκετούς τομείς, πέρα από τις αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο, με επίκεντρο τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας, όπου επέφερε μεγάλης κλίμακας αλλαγές σε σύντομο χρόνο. Σε αυτό το περιβάλλον του επιταχυνόμενου ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως πρόσθεσε, εταιρείες κάθε μεγέθους θα ανακαλύψουν αξία στην υιοθέτηση τεχνολογιών ΤΝ, ενώ για ορισμένες αυτές οι εφαρμογές θα γίνουν απαραίτητες. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα οδηγήσει σε συνολική συρρίκνωση της απασχόλησης, ανέφερε η Λαμπρου. Καθώς ορισμένες θέσεις εργασίας θα εκτοπίζονται, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την παραγωγή, τη γραμματειακή υποστήριξη και την εξυπηρέτηση πελατών, θα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε αναδυόμενους τομείς, όπως η διαχείριση κινδύνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η διαχείριση θεμάτων βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η Λάμπρου αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα και τη διορατικότητα που απαιτείται για να δημιουργήσει κανείς την επαγγελματική του ταυτότητα με τις κατάλληλες προσαρμογές.

Ο Jamie Woodruff, Νο1 ηθικός χάκερ της Ευρώπης έδωσε έμφαση στην κυβερνοασφάλεια Όπως είπε, ξεκίνησε το hacking όταν ήταν 9 ετών, μαθητής με δεξιότητες, που αργότερα σπούδασε συστήματα πληροφοριών και πλέον ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μιλώντας για την κυβερνοασφάλεια σε όλες της τις διαστάσεις, την κερδοσκοπία αλλά και τη δεοντολογία. Από το 2007 και μετά έχει εξελιχθεί το μοντέλο της κυβερνοεπίθεσης, σημείωσε ο  Woodruff, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη πρόκληση για την ασφάλεια στις εταιρείες, οι οποίες πρέπει να πάρουν αποφάσεις για να προστατεύσουν τους πελάτες αλλά και τα προσωπικά τους δεδομένα. Το κίνητρο των εισβολέων έχει να κάνει περισσότερο με αυτήν καθ’ εαυτήν την εισβολή και λιγότερο με αυτό που αποφέρει η επίθεση, τόνισε ο  Woodruff. Είπε ακόμα ότι το τοπίο αλλάζει πολύ γρήγορα. Τη δεκαετία 2010-2020 ήρθε το social engineering στον τομέα των κυβερνοεπιθέσεων, ενώ σήμερα πολλές εταιρείες δεν έχουν καταλάβει πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια, όπως είπε. Εξήγησε δε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν στοιχεία που ευνοούν το phishing και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μέθοδοι για να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται να εκπαιδευτούν και οι ίδιοι εργαζόμενοι, διότι ένα mail είναι ικανό να γίνει «δούρειος ίππος» για μια ολόκληρη εταιρεία, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μίνως Γαροφαλάκης, Διευθυντής, Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων, ATHENA RC και καθηγητής, τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολυτεχνείο Κρήτης αναφέρθηκε στην πτυχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) περί ηθικής και στο απόρρητο των δεδομένων στις εφαρμογές τεχνολογιών ΤΝ. Ως κίνητρο ανέφερε την περίπτωση ασθενειών και παρουσίασε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δείχνουν το αποτύπωμα της ΤΝ στην αξιοποίηση δεδομένων. Μιλώντας για τη στατιστική πρόκληση, αναφέρθηκε στην περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα σε ένα νοσοκομείο ή σε μια χώρα, οπότε πρέπει να αξιοποιηθούν πηγές όπως οι Ομοσπονδίες Νοσοκομειακών Δεδομένων, ενώ οι ασθενείς καλούνται να μοιραστούν δεδομένα. Ανέδειξε επίσης το θέμα της νομικής και ηθικής διάστασης στην ασφάλεια δεδομένων, το απόρρητο και τη νομοθεσία μιλώντας ενδεικτικά για τον κανονισμό GDPR. Όπως εξήγησε, παρόμοια κίνητρα και προκλήσεις υφίστανται στη γονιδιωματική επιστήμη και στην ανταλλαγή δεδομένων στον χώρο της νευροεπιστήμης. Ο  Γαροφαλάκης επιχείρησε ακόμα να απαντήσει στην πρόκληση περί ανωνυμοποίησης δεδομένων δίνοντας τεχνικές ερμηνείες για τη συσχέτιση δεδομένων και τη δυνατότητα αυτών των συσχετίσεων να ανακτηθούν και να αξιοποιηθούν, ενώ μίλησε και για ειδικού σκοπού ανωνυμοποίηση μέσω των σύγχρονων εφαρμογών ΤΝ. Σε ερώτημα σχετικά με τις σύγχρονες τάσεις όπως το bitcoin και η κυβερνοασφάλεια ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι hacker θα βρίσκουν πάντα τρόπο να μπαίνουν στα συστήματα. Το ζητούμενο είναι πώς η ΤΝ θα μπορούσε να το σταματήσει αυτό, υπογράμμισε o Γαροφαλάκης.

Ο Francesco Brenna, executive partner, AI & analytics leader, IBM Services Europe τόνισε ότι ο τραπεζικός τομέας αξιοποίησε αρχικά την τεχνητή νοημοσύνη για την εξοικονόμηση κόστους. Ωστόσο, τόνισε, η ΤΝ έχει να προσφέρει κάτι πιο ουσιαστικό από αυτό. Μεταξύ άλλων, έχει αλλάξει άρδην τις συναλλαγές με τους πελάτες, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν πολλά τραπεζικά υποκαταστήματα ήταν κλειστά. Περαιτέρω, η ΤΝ θα αλλάξει τον τρόπο λήψης αποφάσεων, ένα πεδίο στο οποίο υπάρχουν πλέον περισσότερες επιλογές, καθώς είναι διαθέσιμα μέσω της ΤΝ περισσότερα στοιχεία. Ο Brenna έδωσε παραδείγματα από τις εφοδιαστικές αλυσίδες, όπου και εκεί σημειώθηκαν μεγάλες αλλαγές μέσα στην πανδημία και όπου υπήρξε προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Επίσης, αναφέρθηκε στη χρήση της ΤΝ για δημιουργία μοντέλων όσον αφορά τη διαχείριση των δανείων. Ο  Brenna τόνισε την ανάγκη επικέντρωσης στην εμπειρία του πελάτη καθώς και την ανάγκη ολοκληρωμένης προσέγγισης μέσω της ΤΝ, π.χ., συνεργασία μεταξύ διαφορετικών τεχνολογιών, συνεργασία με τους θεσμούς κ.λπ. Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης και της έννοιας της εμπιστοσύνης.

Η Μάριον Νικολουδάκη, data scientist & σύμβουλος AI αναφέρθηκε στον στόχο της παροχής καλύτερης και πιο εξατομικευμένης εμπειρίας στον πελάτη με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η πανδημία υπέδειξε την ανάγκη η ενσυναίσθηση στη σχέση με τον πελάτη να μεταφερθεί από τον φυσικό χώρο στον online χώρο, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με την ΤΝ. Ανέφερε παραδείγματα από τη στοχευμένη χρήση ΤΝ για την υλοποίηση διαφόρων καθηκόντων και έδωσε έμφαση σε δύο τομείς: πρώτον, στην εικονική βοήθεια μέσω των λεγόμενων bots, τα οποία είναι σε θέση να γνωρίζουν τι αρέσει στον πελάτη ώστε να εξατομικεύουν τις προτάσεις αγορών. Και δεύτερον, στους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, οι οποίοι αναλύουν τις τάσεις της αγοράς και προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις. Η Νικολουδάκη έφερε, περαιτέρω, παραδείγματα από τον χώρο των online παραγγελιών, ενώ, τέλος, αναφέρθηκε στις προόδους που έχει πραγματοποιήσει το Ίντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things).

Ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας ανέφερε ότι η πανδημία ανάγκασε κάθε σύστημα υγείας στον κόσμο να «σκεφθεί» με ρηξικέλευθο τρόπο. Η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε να βρούμε λύσεις σε σχέση με την πανδημία, αλλά θα βοηθήσει να βρούμε λύσεις και όσον αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας, εκτίμησε. Επεσήμανε ότι στην Ελλάδα η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας, αναφέροντας ως παραδείγματα την παρακολούθηση της ζήτησης για νοσοκομειακή περίθαλψη, ώστε να είναι το σύστημα καλύτερα προετοιμασμένο, την ανάλυση δεδομένων και την παρακολούθηση των αναγκών του πληθυσμού σε σχέση με τη δημόσια υγεία. Επίσης, αναφέρθηκε στη δυνατότητα μέσω της ΤΝ να παρακολουθούμε ασθενείς στο σπίτι και να παίρνουμε στοιχεία για την υγεία τους τα οποία προωθούνται στους επαγγελματίες υγείας. Έδωσε έμφαση ακόμα στη σημασία της τηλε-ιατρικής σε μια χώρα με απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές όπως η Ελλάδα. Χρειαζόμαστε περισσότερα και καλύτερα δεδομένα, σημείωσε ο                                           Κωτσιόπουλος.

Ο Bart De Witte, ιδρυτής, HIPPO AI Foundation και Digital Health Academy, medical AI activist αναφέρθηκε σε προκλήσεις της βιολογίας και της ιατρικής στις οποίες μπορεί να προσφέρει λύσεις η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρθηκε ο ιδρυτής του HIPPO AI Foundation και Digital Health Academy και medical AI activist Bart DeWitte. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις προσομοιώσεις που μας επιτρέπουν να δούμε πώς θα λειτουργήσει ένα νέο φάρμακο στον ανθρώπινο οργανισμό. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ηθικές κατευθυντήριες γραμμές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, όπου, παρότι η χώρα είναι η έδρα των σημαντικότερων big tech εταιρειών και υπάρχει ευρεία χρηματοδότηση της σχετικής έρευνας, υπάρχει επίσης μεγάλη ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών εν σχέσει με το προσδόκιμο ζωής. Επίσης, συνέδεσε με τις ηθικές κατευθυντήριες γραμμές και το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Είμαστε η πηγή των δεδομένων που αποτελούν την πρώτη ύλη της ΤΝ, είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι τα άτομα παράγουν το 95% των δεδομένων που ψηφιοποιούνται. Επεσήμανε ότι ο εκδημοκρατισμός της ΤΝ, στον οποίο μπορούν να συμβάλουν τα μοντέλα ανοιχτού κώδικα, θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη της για την παγκόσμια κοινότητα και θα ξεριζώσει τις ανισότητες.

Ο Ιωάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος INTERAMERICAN μίλησε για το τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη τη σχέση γιατρού-ασθενούς. Επεσήμανε ότι η ΤΝ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους γιατρούς, απλώς, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της ΤΝ ειδικότερα, η σχέση γιατρού-ασθενούς μπορεί να γίνει πιο αποδοτική. Τόνισε ακόμα ότι η ΤΝ είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, που, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων, στη λήψη αποφάσεων, στη διάγνωση, ενώ βελτιώνει τη συνεργασία νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να αυξηθεί η πρόσβαση των πολιτών στα συστήματα υγείας, με παράλληλη μείωση του κόστους. Έφερε ως παράδειγμα το ελληνικό σύστημα υγείας, το οποίο, επειδή είναι οργανωμένο γύρω από τα νοσοκομεία, συνεπάγεται μεγάλο κόστος και συμφόρηση των νοσοκομείων. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει σε αυτό βελτιώνοντας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και συμβάλλοντας στο να παραμένουν οι άνθρωποι υγιείς στο σπίτι.

Ο Omar Sultan Al Olama, Υπουργός για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Ψηφιακή Οικονομία και Εφαρμογών Απομακρυσμένης Εργασίας, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων μας σήμερα και θεώρησε κρίσιμης σημασίας να αντιληφθούμε τη σημασία αυτής της τεχνολογίας στη ζωή μας βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα και να την αξιοποιήσουμε για να διαχειριστούμε σύγχρονες προκλήσεις όπως η πανδημία αλλά και η κλιματική αλλαγή. Όπως είπε, οι τεχνολογίες ΤΝ δημιουργούν δεδομένα που μας προσφέρουν καλύτερες δυνατότητες αλληλεπίδρασης, αλλά πρέπει να δώσουμε έμφαση και στη διάσταση της υπεύθυνης στάσης απέναντι σε αυτές τις λύσεις. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε μια συλλογική προσέγγιση των προκλήσεων από εταιρείες, κράτη και όλα τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Κάποια πράγματα δεν γνωρίζουν σύνορα, είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ερωτηθείς για τη σχέση των ΗΑΕ, ως πετρελαιοπαραγωγού χώρας, με τη βιωσιμότητα, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών στο Ντουμπάι στον τομέα αυτόν, ο  Omar Sultan Al Olama, αν και σημείωσε ότι δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματος αξιωματούχων του Ντουμπάι, αναφέρθηκε στους υδρογονάνθρακες και στη στρατηγική της χώρας του, ήδη από το 2015. «Το πετρέλαιο είναι κάτι με το οποίο έχουμε ευλογηθεί, είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει μεταξύ άλλων ότι πέρα από τις εκπομπές CO2 το πετρέλαιο έχει και παράγωγα με χρήσεις στην ιατρική. Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενεργειακή μετάβαση πρόσθεσε ότι αναζητούνται εναλλακτικά σχέδια σε εμπορικό επίπεδο, ενώ τόνισε ότι το περιβάλλον έχει αλλάξει και πλέον τα ΗΑΕ επενδύουν και σε νέους τομείς, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ανθρώπινο ταλέντο και ειδικότερα στους Άραβες επιστήμονες και στους υψηλούς στόχους για εξερεύνηση του διαστήματος.

O Omar Sultan Al Olama χαιρέτισε την εκ νέου συμμετοχή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και τόνισε ότι πρόκειται για μια συμφωνία που αφορά όλες τις χώρες και μόνο με τη συμμετοχή και τη δέσμευσh όλων θα έχει αποτέλεσμα, ενώ τόνισε και την ανάγκη να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος από τις όποιες πρωτοβουλίες ώστε να μην διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Ο Γιώργος Πεχλιβάνογλου, Αντιπρόεδρος, Eunice Energy Group έδωσε έμφαση στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στους τομείς των AΠΕ. Περιγράφοντας την ανάπτυξη και την εφαρμογή τεχνολογιών ΤΝ από την εμπειρία της εταιρείας του, αναφέρθηκε σε λειτουργίες που εκσυγχρονίζονται, από το μηχανικό σύστημα, την ανεμογεννήτρια και το σύστημα αποθήκευσης μέχρι τον τομέα του eMobility. Περνώντας από τα δίκτυα ΤΝ στην πρόβλεψη πολλαπλών παραμέτρων μίλησε επίσης για τη βελτιστοποίηση που επιτυγχάνεται τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και σε επίπεδο λειτουργίας των συστημάτων. Ο  Πεχλιβάνογλου περιέγραψε επίσης τις πρώτες εφαρμογές ΤΝ σε λειτουργικά στοιχεία και αναφέρθηκε ενδεικτικά στα σήματα πρωτογενών δεδομένων που λαμβάνονται και στην αρχιτεκτονική του νευρωνικού δικτύου αυτομάθησης, με εφαρμογές στη λειτουργία των ανεμογεννητριών που δίνουν πολύτιμη γνώση για βελτιστοποίηση της πρόβλεψης. Ως παράδειγμα έφερε την εφαρμογή τεχνολογιών ΤΝ στη λειτουργία του πρώτου υβριδικού σταθμού στην Ελλάδα περιγράφοντας τη μονάδα HPS στην Τήλο, ενώ αναφορά έκανε και στην επέκταση των εφαρμογών ΤΝ σε οικιακά συστήματα μικρής κλίμακας.

Ο Βασίλης Καλαβρουζιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Brainspace επισήμανε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση και αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση της πράσινης ενέργειας και των ΑΠΕ. Όπως πρόσθεσε, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια καθώς και η τάση της ζήτησης είναι τρεις διαφορετικές διαδικασίες. Κατά την άποψη του Καλαβρουζιώτη, η ΤΝ μπορεί να συνεισφέρει σε μια σειρά από τομείς και μεταξύ άλλων μπορεί να βελτιώσει τις μεθόδους πρόβλεψης, να οικοδομήσει έξυπνα κέντρα ελέγχου, αλλά και να ενσωματώσει μικροδίκτυα (micro-grids). H τεχνητή νοημοσύνη είναι επίσης σε θέση να βελτιώσει την ασφάλεια και την αξιοπιστία, καθώς και να δημιουργήσει έξυπνες μονάδες αποθήκευσης, δίνοντας παράλληλα δυνατότητες για αξιοποίηση των υπηρεσιών της ηλεκτροκίνησης, σημείωσε ο  Καλαβρουζιώτης.

Ο Nimrod Kozlovski, tech investor, partner, head of tech & regulation department, Herzog, Fox, Neeman (HFN), Israel μίλησε για επιτάχυνση της υλοποίησης λύσεων τεχνητής νοημοσύνης εξαιτίας της πανδημίας. Αναφέρθηκε σε σχετικές εφαρμογές – μεταξύ άλλων, σε εργαλεία πρόληψης της ενδοοικογενειακής βίας μέσω της διαμόρφωσης προφίλ, στη χρήση αλγόριθμων για τη στάθμιση του κινδύνου σε κλήσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και σε μοντέλα επιλεξιμότητας δικαιούχων κοινωνικών δαπανών, που απορρίπτουν όσους προσπαθούν να εξαπατήσουν. Περαιτέρω, ο  Kozlovski αναφέρθηκε στο πώς διαμορφώνονται τα προφίλ ρίσκου, βάσει ατομικών δεδομένων που συσχετίζονται με ιστορικά δεδομένα και βαθμολογούνται. Τόνισε ότι από όλες αυτές τις εφαρμογές της ΤΝ προκύπτουν ανησυχίες, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μεροληψία των αλγόριθμων, την παραβίαση της ιδιωτικότητας, την έλλειψη συναίνεσης ή διαφάνειας. Ανέφερε επίσης ότι αλγόριθμοι χρησιμοποιήθηκαν στην πανδημία χωρίς να υπάρχει ο ανάλογος χρόνος να δοκιμαστούν. Με βάση τα παραπάνω, ο  Kozlovski επεσήμανε ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ κυβερνήσεων ανά τον κόσμο ώστε να προκύψει ρυθμιστικό πλαίσιο που να εγγυάται την αμεροληψία, τη διαφάνεια, την ιδιωτικότητα και τη λογοδοσία.

Ο Γιάννης Καλογεράκης, Διευθύνων Σύμβουλος, JMK-Anthropocentric Corporate Training & Development ανέφερε ότι οι ψυχολόγοι υποδεικνύουν ότι ακόμα και αυτό που σκεφτόμαστε επηρεάζεται από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί κάποιος άλλος κάπου αλλού.. Πρόσθεσε ότι η ευθύνη ανήκει σε εμάς και ότι ο δείκτης του χεριού μας που «κλικάρει» είναι ο μετρητής της ηθικής μας. Η τεχνολογία δεν έχει ηθική, είπε, οι άνθρωποι έχουν. Ως λύσεις για τη διαμόρφωση ηθικών και ανθρωποκεντρικών κριτηρίων στη χρήση της τεχνολογίας πρότεινε τα εξής: πρώτον, βραχυπρόθεσμα οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι ένα «κλικ» μπορεί να αλλάξει το μέλλον τους και, δεύτερον, μακροπρόθεσμα να διδάξουμε ηθική στα σχολεία μας.

Στο συνέδριο μίλησε και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφερόμενος στην πρόκληση που αντιμετώπισε η κυβέρνηση όσον αφορά την κάλυψη του ψηφιακού χάσματος με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, εκτιμώντας ότι σημαντικό μέρος αυτού του χάσματος έχει καλυφθεί. Αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, το οποίο κατέστη εφικτό λόγω των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, τονίζοντας ότι η πανδημία λειτούργησε σε αυτό το πεδίο ως επιταχυντής. Έκανε επίσης λόγο για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όσον αφορά το 5G, όπου ολοκληρώθηκε η δημοπρασία του φάσματος αλλά και σε σχέση με την «Ψηφιακή Βίβλο» (όπου περιλαμβάνονται 400 projects). Έδωσε έμφαση στο portal gov.gr, το οποίο προσφέρει τώρα 1.100 υπηρεσίες. Τόνισε ακόμα την ανάγκη δημιουργίας εμπιστοσύνης καθώς και τον ρόλο της διαφάνειας. Ο  Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη σημασία του ρυθμιστικού πλαισίου επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρωτοπόρησε όσον αφορά την εναρμόνιση με τη νομοθεσία της Ε.Ε. και ανακοίνωσε ότι θα εισαχθεί τους επόμενους μήνες νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη. Τέλος, μίλησε για δέσμευση της κυβέρνησης για γρήγορα βήματα προς τα εμπρός.

Ερωτήματα όπως το πώς αλλάζει η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) την καθημερινότητά μας αλλά και το πώς προστατεύεται η ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων έθεσε ο consultant editor του The Economist και πρόεδρος του συνεδρίου  John Andrews  κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση. Ανέδειξε επίσης τις προκλήσεις της ΤΝ σε τομείς όπως η υγεία, με την αξιοποίηση δεδομένων στο πλαίσιο της ανάπτυξης θεραπειών αλλά και εφαρμογές της ΤΝ στον τραπεζικό τομέα και στην οικονομική ανάκαμψη. Εν μέσω πανδημίας, η αδιαμφισβήτητη ορμή της τεχνητής νοημοσύνης στην αρχή του 2021 συνδέεται με ηθικά διλήμματα και εγείρει αναπόφευκτα ερωτήματα σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπό που έχουν οι εφαρμογές της στη ζωή μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο  Andrews.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ