Χρήστος Σταϊκούρας: Ενδέχεται να υπάρξει μη επιστρεπτέο κομμάτι και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή των τριών πρώτων κύκλων

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ,μεταξύ, των άλλων και στη ρύθμιση χρεών πολιτών και επιχειρήσεων

O υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι ενδέχεται να υπάρξει μη επιστρεπτέο κομμάτι και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή των τριών πρώτων κύκλων.
Αυτό ,βέβαια, θα εξαρτηθεί από τις  δημοσιονομικές δυνατότητες, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις που πλήττονται λαμβάνουν πολλαπλή στήριξη από το κράτος . «Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 δικαιούχοι είναι οι μισοί από όσους υπέβαλλαν αίτηση, διότι οι υπόλοιποι είχαν αύξηση τζίρου τους τελευταίους μήνες του 2020 έναντι του ίδιου διαστήματος του 2019», είπε ο  Σταϊκούρας, αναφέροντας ως παράδειγμα τον κλάδο της εστίασης, όπου ένας στους τρεις που υπέβαλλε αίτηση, λόγω των εσόδων από το delivery, σημειώνει αύξηση τζίρου συγκριτικά με το 2019 και έτσι δεν είναι δικαιούχος.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις χρεών, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να πραγματοποιήσουν με πολλούς τρόπους διακανονισμό σε δόσεις των οφειλών τους στο Δημόσιο και τα Ταμεία, κάτι που ισχύει και για τις οφειλές δανειοληπτών, υπενθυμίζοντας πως υπάρχει και  το Πρόγραμμα «Γέφυρα».

Επιπλέον,  ο υπουργός  ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να δημιουργηθούν ευρείες δυνατότητες για την εξόφληση χρεών προς τις τράπεζες, την εφορία και τα Ταμεία, από τους πολίτες. Προανήγγειλε, μάλιστα,  ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις.

Τέλος, ανέφερε ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα, που ανακοινώθηκαν χθες για την αγορά,  σημειώνουν «κόστος» ύψους 500 εκ. ευρώ. «Συνολικά το 2020 δόθηκαν 24 δις ευρώ για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από την πανδημία, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2021 δόθηκε συνολικά 1 δις ευρώ μέσω προγραμμάτων και βοηθημάτων, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το επίδομα θέρμανσης», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ