6ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας: Στο επίκεντρο οι προοπτικές της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή

Τις προοπτικές της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή καθώς και τις επαναστατικές αλλαγές που αναμένεται να φέρει η τεχνολογία των δικτύων 5G παρουσίασαν οι συμμετέχοντες στη δεύτερη ενότητα του 6ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας, «Η Μετάβαση της Ελλάδας προς ένα Βιώσιμο Μέλλον».

Στη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού για τη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας στο μέλλον, επικεντρώθηκε η πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα Σάρλοτ Σαμελίν (Charlotte Sammelin) κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή της, τονίζοντας ότι ο μετασχηματισμός αυτός μπορεί να ενεργοποιήσει πολλαπλές συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνο-Σουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, η πρέσβης προέταξε πως με το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού σήμερα να συνδέεται στο ίντερνετ και το 55% να διαμένει σε πόλεις, οι χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στην ψηφιακή τους ετοιμότητα, να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που γεννά η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και να διασφαλίσουν, με την βοήθεια της ψηφιοποίησης, την μετάβαση σε μια βιώσιμη και διασυνδεδεμένη κοινωνία.

Κατά την έναρξη του φόρουμ, χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ράνια Πατσιοπούλου, η οποία κατέστησε σαφή την ανάγκη μετάβασης της Ελλάδας σε ένα βιώσιμο μέλλον με όχημα τον ψηφιακό μετασχηματισμό που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Στη θεματική ενότητα «Phaistos Fund – The Ecosystem for the 5th Generation of Networks» ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, διευθύνων σύμβουλος της 5G Ventures, υπογράμμισε πως «η Ελλάδα μπήκε στα περιοριστικά μέτρα με 4G και προχωρά στην έξοδο με 5G, δεδομένου ότι τα πρώτα εμπορικά δίκτυα είναι ήδη σε λειτουργία». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, επισήμανε πως σύμφωνα με σχετική μελέτη επενδύσεις 1,2-1,5 δισ. ευρώ στις υποδομές των δικτύων 5G μπορούν να ενεργοποιήσουν επενδύσεις ως και 5 δισ. σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και να οδηγήσουν στην δημιουργία 50.000-60.000 νέων θέσεων εργασίας. Οι 4 κλάδοι που αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο κατά σειρά αποτελέσματος, όπως είπε, είναι ο δημόσιος τομέας και η Υγεία, η μεταποίηση, η ενέργεια και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, και οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα.

Στη συνέχεια η Λυδία Παρθένη, Visit and Program Manager της Smart City Sweden, IVL Swedish Environmental Research Institute, παρουσίασε τις έξυπνες και βιώσιμες λύσεις που εφαρμόζει η εταιρεία για τη δημιουργία έξυπνων πόλεων. Λύσεις που, όπως σημείωσε, εδράζονται στη στενή συνεργασία της κυβέρνησης με τον ιδιωτικό και τον ακαδημαϊκό τομέα και που έχουν μέχρι σήμερα περισσότερες από 120 καλές πρακτικές να επιδείξουν σε όσους ενδιαφέρονται να κάνουν την μετάβαση.

Tους τρόπους με τους οποίους θα διασφαλίσουμε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα οδηγήσει σε βιώσιμες κοινωνίες απαρίθμησε από πλευράς της η Eva Sattin, Senior Expert and Project Manager – Sustainable Digitalization and Innovation, IVL Swedish Environmental Research Institute, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. «Η ψηφιοποίηση ανοίγει τον δρόμο για την αυτοματοποίηση, τη βελτιστοποίηση, την καινοτομία και τις κυκλικές ροές υλικών. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι οι δυνατότητες της τεχνολογίας, αλλά η ικανότητά μας να την αξιοποιήσουμε σωστά» επισήμανε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εισάγουμε στην εξίσωση τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η τεχνολογία και οι εφαρμογές της τόσο στο περιβάλλον όσο και στην κοινωνία.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι παρουσιάστηκε και το έξυπνο εργοστάσιο της Calpak, το πρώτο στην Ελλάδα που βασίζεται σε ιδιωτικό δίκτυο κινητής, το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ericsson, την Gizelis Robotics και τον ΟΤΕ. Αναφερθείσα στη διαδικασία υλοποίησης του συγκεκριμένου πρότζεκτ, η ιδέα για το οποίο γεννήθηκε το 2018, η Μαρία Μπούρα, Director, Government & Industry Relations & Innovation της Ericsson Ελλάδος, εξήγησε ότι το απαραίτητο συστατικό για την υλοποίηση τέτοιων έργων είναι η καινοτόμα νοοτροπία. Εξίσου απαραίτητο, σύμφωνα με την ίδια, είναι και το πνεύμα συνεργασίας που διαπνέει όλους όσοι συμμετείχαν στην υλοποίηση του έργου.

Εξηγώντας το τι σημαίνει έξυπνο εργοστάσιο, ο Κώστας Κωνσταντινίδης, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Caplak, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ευέλικτο αυτοματοποιημένο σύστημα παραγωγής που μπορεί να βελτιστοποιήσει το ίδιο την απόδοσή του επανεκτιμώντας τα δεδομένα της παραγωγής και προβλέποντας ακόμα και προβλήματα που μπορούν να προκύψουν στην πορεία.

Ως την επιτομή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης χαρακτήρισε τα έξυπνα εργοστάσια ο Ευάγγελος Γκιζελής, διευθύνων σύμβουλος της Gizelis Robotics, αφού μέσα από καινοτόμες πρακτικές επιτυγχάνουν να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο του 5G στον κλάδο των ρομποτικών αυτοματισμών, ο κ. Γκιζελής σημείωσε ότι ανοίγει τον δρόμο για ευρύτερη συνεργασία μηχανής κι ανθρώπου, κάτι που θα αυξήσει εντέλει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και θα επιταχύνει την παράδοση των αγαθών στους πολίτες-καταναλωτές.

Στα πλεονεκτήματα των ιδιωτικών δικτύων κινητής για τη λειτουργία ενός έξυπνου εργοστασίου, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στάθηκε από πλευράς του ο Δημήτρης Σαλπέας, Senior Manager, B2B Fixed Core & Connectivity Services του OTE Group, συγκαταλέγοντας σε αυτά την «ευελιξία, την κινητικότητα, την αξιοπιστία, την ασφάλεια και την επεκτασιμότητα.

To Φόρουμ διοργάνωσε το Ελληνο-Σουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ