Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας- Αβέβαιο το άνοιγμα των σχολείων

Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει σήμερα για να κρίνει τη πορεία της χώρας

Αυστηρότερα μέτρα είναι έτοιμη να προτείνει η  επιτροπή των ειδικών, λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων και των περιστατικών μεταλλαγμένου ιού. Ο φόβος για νέα πίεση στο σύστημα υγείας το επόμενο δίμηνο,  είναι διάχυτος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες , ως «επικίνδυνους μήνες» χαρακτήρισε χθες το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ότι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα». Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων μέτρων, τόνισε πως «οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ»

Το άνοιγμα των σχολείων στο επίκεντρο των συζητήσεων 

Η άνοδος των κρουσμάτων στη χώρα σε 858 προκάλεσε έντονη ανησυχία στην επιτροπή των ειδικών, η οποία θα πραγματοποιήσει σήμερα το απόγευμα στις 7, τηλεδιάσκεψη για να εξετάσει εκ νέου το ζήτημα της επαναλειτουργίας της χώρας τη 1η Φεβρουαρίου και να εκτιμήσει γενικότερα την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Τα βασικότερα θέματα της ατζέντας είναι το υψηλό ιικό φορτίο στην Αττική καθώς και τα κρούσματα μετάλλαξης που εντοπίζονται. 

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια – λύκεια τουλάχιστον στην Αττική,  αλλά αν μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν, όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» διευκρίνισε ο καθηγητής, ο οποίος επισήμανε ,παράλληλα, πως στο «κόκκινο» έχουν φτάσει και οι κοντινές  περιοχές της Αττικής, δηλαδή η  Βοιωτία και η Εύβοια. 

Η μετάλλαξη του ιού και τα αυξημένα κρούσματα προκαλούν αβεβαιότητα

«Όλα βρίσκονται υπό συζήτηση και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί» απάντησε από την άλλη ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος. Ο ίδιος δήλωσε πως «ο ιός είναι εδώ και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο. Έχουμε ακόμα εισαγωγές στα νοσοκομεία και τίποτα δεν έχει τελειώσει», ενώ «για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχει αποφασιστεί όπως ξέρετε, η απόφαση είναι ειλημμένη, ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει αν τα πράγματα χειροτερέψουν. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο», πρόσθεσε.

Τους ίδιους προβληματισμούς εξέφρασε χθες  και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε  πως «ιδιαίτερα μας προβληματίζουν λόγω των νέων κρουσμάτων, αλλά και της αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν, οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας και φυσικά η Αττική, κυρίως ο Βόρειος, ο Ανατολικός και ο Κεντρικός Τομέας»

Η αγωνία για την Αττική είναι μεγάλη καθώς  τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται αυτήν την ώρα σε 2.374. Ακόμη,  δεν έχουν φανεί ακόμη τα κρούσματα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου . «Βλέπουμε την επίδραση του ανοίγματος των σχολείων, του καιρού και της επιδημίας που είναι αυτόνομη. Βλέπουμε την επιδημία του χειμώνα» εκτίμησε σχετικά ο Σύψας. 

“Φόβοι για νέο lockdown”

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιβολής ενός τρίτου πιο αυστηρού lockdown εάν συνεχιστή η ανοδική πορεία των κρουσμάτων και ο εντοπισμός αρκετών περιστατικών μετάλλαξης. «Φοβάμαι ένα να νέο lockdown σκληρότερο σε 3-4 εβδομάδες, λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Ο ίδιος υποστήριξε πως βάσει μοντέλων, τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή ίσως να είναι περίπου 50-60 χιλιάδες, ίσως και περισσότερα, ενώ χαρακτήρισε τη μετάλλαξη στην κοινότητα πιο τοξική, «πιο μολυσματική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ