Gamestop: Μικροεπενδυτές του Reddit «απογείωσαν» την μετοχή και την φήμη της!

Χρηματιστηριακή αξία 10,3 δισ.δολάρια απέκτησε μέσα σε λίγες ημέρες η παλαιότερη αλυσίδα λιανικής πώλησης video games εξαιτίας των μαζικών συναλλαγών ομάδας μικροεπενδυτών που είχαν στόχο να τιμωρήσουν funds τα οποία επένδυσαν με την πρακτική της ανοιχτής πώλησης («σορτάρισμα») στην ραγδαία πτώση της μετοχής της.

Η απίστευτη ιστορία της αμερικανικής εταιρείας Gamestop που απέκτησε ξαφνικά παγκόσμια φήμη και χρηματιστηριακή αξία 10,3 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ημέρες έχει κάνει το γύρο του κόσμου, καθώς οι μετοχές της έχουν ανεβεί πάνω από 800% σε λιγότερο από 10 συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Κι αν η ξαφνική άνοδος μιας μετοχής χωρίς την ανακοίνωση ενός κοσμοιστορικού γεγονότος (όπως ήταν για παράδειγμα η ανακάλυψη του πρώτου εμβολίου για τον κορωνοϊό) δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για τις αμερικανικές χρηματογορές, η περίπτωση της παλαιότερης αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης video games στις ΗΠΑ είναι όμως ιδεάζουσα. 

Το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχημένης πορείας των τελευταίων εβδομάδων οφείλεται στις συντονισμένες προσπάθειες μικροεπενδυτών από μια ομάδα της δημοφιλούς πλατφόρμας Reddit με την επωνυμία «WallStreetBets» που διαπίστωσαν ότι μεγάλα κερδοσκοπικά funds και επώνυμοι επενδυτές είχαν επενδύσει εκατομμύρια κατά της Gamestop στο Χρηματιστήριο με την πρακτική της ανοιχτής πώλησης - το γνωστό «σορτάρισμα»- αναμένοντας να αποκομίσουν τεράστια κέρδη με την πτώση της μετοχής. Έτσι, με βασικό σκοπό  να τιμωρήσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της Γουόλ Στρητ, οι περισσότεροι από τα 2,2 εκατομμύρια χρήστες της συγκεκριμένης ομάδας πραγματοποίησαν μαζικά ως επενδυτική κοινότητα συναλλαγές μικρής αξίας με την χρήση εφαρμογών, όπως Robinhood και eToro. 

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η μετοχή της Gamestop να...απογειωθεί κατά 822% από τις αρχές του μήνα, φθάνοντας την Δευτέρα το βράδυ τα 159, 18 δολάρια (από τα 17, 25 δολάρια) και δεκάδες επενδυτές και funds να βρεθούν σε δύσκολη θέση, κατεγράφοντας σημαντικές απώλειες εξαιτίας των επιλογών τους στο «σορτάρισμα» της μετοχής. Η συντονισμένη προσπάθεια να απαντήσουν στην κίνηση των μικροεπενδυτών είχε ως συνέπεια να ασκηθούν πιέσεις στην μετοχή την επόμενη ημέρα και να αυξηθούν οι φήμες περί προβληματικής εταιρείας με ξεπερασμένο μάνατζμεντ και απαρχαιωμένη φιλοσοφία, όπως και οι πληροφορίες για οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες που μπορεί να οδηγήσουν στο κλείσιμο φυσικών καταστημάτων (από το σύνολο των 5500 στις ΗΠΑ και σε άλλες τέσσερις χώρες) που δεν παρουσιάζουν κερδοφορία. 

Η συμβολή του Ίλον Μασκ

Στην «μάχη» μικροεπενδυτών με το «κατεστημένο» της Γουόλ Στρητ που επιτρέπει στα μεγάλα funds και σε γνωστούς επενδυτές να παίζουν με το «σορτάρισμα» μετοχών το μέλλον εταιρείων, πήρε θέση και ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX, Ίλον Μασκ. Με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter προέβαλλε την συγκεκριμένη εκστρατεία των μελών της κοινότητας «WallStreetBets», δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην μετοχή της GameStop που ανέβηκε σχεδόν 40% μετά από μαζικές συναλλαγές εκτός συνεδριακού ωραρίου του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, εξαιτίας της χρήσης εφαρμογών από χρήστες σε όλο τον κόσμο. Μαζί του συντάχθηκαν πολλοί επώνυμοι επενδυτές (ανάμεσά τους και ο γνωστός από το βιβλίο και την ταινία «Big Short» Μάικλ Μπέρι ο οποίος πρόβλεψε πρώτος την «φούσκα»  των ακινήτων και των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ που οδήγησε στην κρίση του 2008) που είχαν αγοράσει μεγάλο αριθμό μετοχών της GameStop από το 2019, αξιολογώντας την εταιρεία με βάση τα περιουσιακά στοιχεία της, το τζίρο και άλλα κριτήρια και θεωρούσαν ότι η μετοχή της είχε βρεθεί συστηματικά στο επίκεντρο κερδοσκοπικών παιχνιδιών.

Με την μετοχή να δέχεται νέο «κύμα» υποστήριξης μικροεπενδυτών ανέβηκε στα 147,98 δολάρια μέσα σε ένα 24ωρο και η αξία της Gamestop έφθασε τα 10,3 δισ.δολάρια, μεγιστοποιώντας ακόμα περισσότερο τις απώλειες όσων (funds και επενδυτών) είχαν «σορτάρει» εκατομμύρια εναντίον των προοπτικών της μετοχής της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή ένας τουλάχιστον επενδυτής - ο 35χρονος επιχειρηματίας Ράιν Κοέν - ανακοίνωσε πως έγινε δισεκατομμυριούχος, έχοντας επενδύσει αρχικά 76 εκατομμύρια σε μετοχές της Gamestop και δήλωσε έτοιμος να συνεισφέρει στον εκσυγχρονισμό της εταιρείας και στην προσαρμογή της στα σημερινά δεδομένα του τομέα των video games... 

Νέα χρηματιστηριακή εποχή

Όπως αναφέρουν αμερικανικές οικονομικές ιστοσελίδες, η περίπτωση της Gamestop αποτελεί μια σημαντική ένδειξη πως το χρηματιστήριο εισέρχεται σε μία νέα χρηματιστηριακή εποχή, όπου το «ανώνυμο πλήθος» (ιδιώτες μικροεπενδυτές που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα και εφαρμογές για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές) θα έχει την δύναμη να παρεμβαίνει καταλυτικά στην αγορά και να στηρίζει μετοχές εταιρειών που πιστεύουν ότι αξίζουν ή να αντιμετωπίζουν ομαδικά τα επενδυτικά παιχνίδια μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών και hedge funds.

Ειδικά οι νεότεροι μικροεπενδυτές (γνωστοί και ως «γενιά του Robinhood» από την ομώνυμη εφαρμογή) επιθυμούν όχι απλά να στηρίξουν μετοχές και εταιρείες αλλά να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των χρηματιστηρίων και να εναντιωθούν σε πρακτικές που θεωρούνται νόμιμες και αποδεκτές από το «κατεστημένο» των διεθνών χρηματαγορών παρότι σε άλλους κλάδους θεωρούνται πλέον ανήθικες ή απαράδεκττες υπό τα κριτήρια του «πολιτικώς ορθού».