Υπουργικό συμβούλιο συγκαλείται την Πέμπτη – Στο επίκεντρο το ζήτημα των εμβολιασμών

Τα οικονομικά ζητήματα και ο τουρισμός, μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν προς συζήτηση

Υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο πρωθυπουργός την Πέμπτη,  σχετικά με τα προβλήματα στη διαδικασία του εμβολιασμού. Παράλληλα, ανησυχία για την επιστροφή στην κανονικότητα δημιουργούν οι μειωμένες παραδόσεις εμβολίων από την Αstrazeneca. Ακόμη, το συμβούλιο θα εξετάσει τα οικονομικά ζητήματα που βρίσκονται στο προσκήνιο αλλά και το θέμα του τουρισμού.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία λόγω της πανδημίας, οδηγεί την κυβέρνηση σε συζητήσεις για περαιτέρω λήψη μέτρων ενίσχυσης. Βέβαια, κρίνεται απαραίτητο να επαναλειτουργήσουν όλες οι δραστηριότητες,  ώστε να ανασυνταχθεί η οικονομία στο σύνολο της. Οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με τα συσσωρευμένα χρέη των επιχειρήσεων, λόγω της αισθητής πτώσης του τζίρου τους, θα παρθούν τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις,  τότε θα έχει διαμορφωθεί μία συνολική εικόνα για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία της χώρας. 

Βοήθεια μείζονος σημασίας στη χώρα θα προσφέρει και το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς σύμφωνα με  Ευρωπαϊκές πήγες, η Ελλάδα πιθανόν να οδηγηθεί σε μία γρήγορη εκταμίευση πόρων που θα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό την οικονομία.  Τα σχετικά ποσά αναμένεται να φτάσουν τα 5,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η οικονομική συγκυρία έχει ωφελήσει το δημοσιονομικό τομέα . Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε η αποτελεσματικότητα των δημοσίων φορέων, ώστε να πραγματοποιείται ταχύτερα η διάθεση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους εκάστοτε τομείς. “Όσο πιο γρήγορα τρέξουμε μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από το τούνελ της ύφεσης” δηλώνουν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικοί παράγοντες.

Προτεραιότητα  για την κυβέρνηση,  αποτελεί και το ζήτημα του τουρισμού , καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην ανάγκη χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού,  ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα . Εάν υλοποιηθεί η πρόταση  αυτή , μπορεί να εξασφαλιστεί η τουριστική κίνηση της χώρας, τηρώντας πάντα τα μέτρα ασφαλείας. Τέλος, σημαντικό “εφόδιο” για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού, αποτελούν τα rapid test, τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ