Σύνοδος Κορυφής: Υπό εξέταση η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν , μεταξύ των άλλων, το ζήτημα της έγκρισης των εμβολίων αλλά και των Ευρωπαϊκών συνόρων ενόψει πανδημίας .

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , στη χθεσινή σύνοδο κορυφής,  άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο κατοχύρωσης της  ελληνικής πρότασης,  περί χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε ομοφωνία,  η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού εξετάστηκε αναλυτικά. Ορισμένοι ,βέβαια,  αρχηγοί κρατών όπως η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν  εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις σχετικά με τη χρήση του πιστοποιητικού. Σύμφωνα με όσο αργότερα δήλωσαν σε συνεντεύξεις τους η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν   και ο Σαρλ Μισέλ  το πιστοποιητικό θα μπορούσε σε αρχικό στάδιο να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς λόγους. Δεν απέκλεισαν ,ωστόσο,  την πιθανότητα η χρήση του προσωπικού αργότερα να επεκταθεί  . Όσον αφορά τα ταξίδια, εξετάζεται η μέθοδος της κοινής λίστα πιστοποιημένων τεστ κορωνοϊού. 

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού και η έγκριση των εμβολίων στο επίκεντρο 

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης  ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ,τόνισε, πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού  δεν θα επιφέρει κανένα περιορισμό στα ταξίδια.  Aντιθέτως,  θα δημιουργήσει μία “λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας” (fast travel line) , για όσους διαθέτουν ψηφιακό πιστοποιητικό.  Διευκρίνισε , ότι σε πρώτη φάση είναι αναγκαίο να υπάρξει συμφωνία , ώστε σε πρώτη φάση να οριστούν τα  τεχνικά χαρακτηριστικά και η τυποποίηση της μορφής του πιστοποιητικού. Όταν ,λοιπόν, γίνει όλη αυτή η προεργασία και παράλληλα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαίων πολιτών,  η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να συζητήσει σχετικά με τη χρήση του.

Ακόμη , μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας  Sebastian Kurz και  την πρωθυπουργό της  Δανίας Mette Frederiksen , επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης της αδειοδότησης  των υποψηφίων εμβολίων ,  τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων  (EMA) .  Ως κυρίαρχο παράδειγμα,  έθεσε το εμβόλιο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης , σε συνεργασία με την Αstra Zeneca.

Ανοιχτά , υπό προϋποθέσεις τα σύνορα

Στην τηλεδιάσκεψη των 27 κρατών μελών της Ευρώπης συζητήθηκε και το θέμα των Ευρωπαϊκών  συνόρων.  Ουσιαστικά,  οι αρχηγοί των κρατών προσπάθησαν να βρουν μία κοινή γραμμή , ώστε αφενός  να καταφέρουν να ανοίξουν και πάλι τις οικονομίες τους  κι  αφετέρου να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού . Μάλιστα,  συζητήθηκε ακόμα και το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης , πρόταση την οποία υποστήριξε δεόντως η Γερμανία. Ωστόσο , στην πρόταση αυτή εναντιώθηκαν  αρκετοί ηγέτες και η τελική απόφαση που πάρθηκε ήταν τα σύνορα να παραμένουν ανοιχτά αλλά με αυστηρή σύσταση να πραγματοποιούνται μόνο τα ταξίδια που είναι απαραίτητα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ