Με χιονοδρομικά, πρακτορεία ΟΠΑΠ και μετακινήσεις εκτός νομού συνεχίζεται η άρση των μέτρων

Ποιες κινήσεις μελετά η κυβέρνηση και πότε αναμένεται να εφαρμοστούν

Σε συνεχείς διαβουλεύσεις και αξιολογήσεις των επιδημιολογικών δεδομένων που συλλέγονται καθημερινά προχωρούν κυβέρνηση και ειδικοί, προκειμένου να αποφασίσουν με σιγουριά τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς. Λίγες μόλις ημέρες μετά την επανεκκίνηση της λιανικής και της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι αρμόδιοι φορείς παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, κάνοντας ωστόσο τα πρώτα πλάνα για το άνοιγμα της εστίασης και άλλων τομέων της οικονομίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι αυτήν την ώρα, η κυβερνητική εισήγηση που θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, θα περιλαμβάνει την επανεκκίνηση των χιονοδρομικών κέντρων, τη λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, το ψάρεμα και το κυνήγι, αλλά και την άρση της απαγόρευσης για τις μετακινήσεις εκτός νομού,  την επιστροφή της Γ’ Λυκείου στις αίθουσες, αλλά και την επαναλειτουργία της εστίασης. Τα τρία τελευταία βήματα, είναι αυτά που θα καθυστερήσουν περισσότερο, αφενός γιατί ενδέχεται να επιβαρύνουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αφετέρου γιατί δεν θα υλοποιηθούν αν τα προηγούμενα βήματα έχουν ήδη επιφέρει αρνητικές συνέπειες. Πάντως, αν δεν προκύψει κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα, ο Φεβρουάριος θα είναι ο μήνας που θα “απελευθερωθεί” η εστίαση και οι μετακινήσεις και θα γίνει η επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου.

Τι λένε οι ειδικοί

Θετική στο να ανοίξουν κανονικά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια όλης της χώρας εμφανίστηκε χθες η Πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό με τα υπάρχοντα δεδομένα. «Πάμε καλύτερα αλλά χρειάζεται προσοχή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η κ. Παγώνη, προτείνοντας ταυτόχρονη επαναφορά σχολείων και μετακινήσεων εκτός νομού, για να προγραμματιστεί στις αρχές Φεβρουαρίου η επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ, όχι όμως των μπαρ.

Υπέρ του ανοίγματος των υπόλοιπων εκπαιδευτικών βαθμίδων τάχθηκε και ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστήμιο Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης ενώ θετική στην ιδέα της λειτουργίας της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους φάνηκε και η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού. Μιλώντας στο Mega, η κ. Λινού υποστήριξε πως «η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολλή προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους». Τάχθηκε όμως κατά του ανοίγματος των χιονοδρομικών κέντρων, υποστηρίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού, ακόμα και στα λιφτ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ