Κύπρος : Στη 2η θέση με τους περισσότερους εργαστηριακούς ελέγχους Covid-19 στην Ευρώπη

Την μέθοδο των αυξημένων τεστ χρησιμοποιεί η Κύπρος για την καταπολέμηση της πανδημίας.

 Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) , η Κύπρος κατατάσσεται στη 2η θέση ανάμεσα σε 29 ευρωπαϊκά κράτη  , σχετικά με τη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων ανά 100,000 κατοίκους.

Στα πρόσφατα στοιχεία του ECDC, καταγράφεται ο αυξημένος αριθμός τεστ που πραγματοποιούνται στην Κύπρο, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, αναδεικνύοντας τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την έναρξη της πανδημίας για τον επιδημιολογικό έλεγχο στην κοινότητα.

Η Κύπρος, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες του ECDC, εξ’ αρχής στήριξε τη στρατηγική της για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού στους αυξημένους εργαστηριακούς ελέγχους τόσο στοχευμένα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όσο και στην κοινότητα.

Τα μαζικά τεστ “οπλο” για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης 

Αρχικά, με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης (PCR) , διενεργούσε  προγράμματα ελέγχου σε εργαζόμενους, τομείς/κλάδους της οικονομίας, κλειστές και άλλες δομές, κτλ και, ακολούθως, αξιοποιώντας και τα ταχεία αντιγονικά τεστ (antigen rapid test), στοχεύει στη συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού και τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των θετικών περιστατικών. Με τον τρόπο αυτό στοχεύει στη  μείωση  της μετάδοσης του ιού.

Σύμφωνα με το ECDC, η εφαρμογή της πρακτικής για αυξημένα τεστ στην κοινότητα συνδυαστικά και επικουρικά με τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στα κράτη, συντείνει στη μείωση των επιδημιολογικών δεικτών και επιτρέπει τη σταθερή αποκλιμάκωση των περιορισμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ