“Κραυγή” αγωνίας από το λιανεμπόριο – Να ανοίξουν τα καταστήματα ζητάνε όλοι οι φορείς

Μόνη ελπίδα το Click in Shop, το οποίο φαίνεται να προετοιμάζει η κυβέρνηση

«Κραυγή» αγωνίας εκφράζει σύσσωμο το ελληνικό λιανεμπόριο τις τελευταίες ημέρες, καθώς το συνεχιζόμενο «λουκέτο» που εφαρμόζει η κυβέρνηση, φτάνει τις επιχειρήσεις του χώρου στα όριά της. Με ανακοίνωσή του χθες, ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιριών και ΕΠΕ, τάχθηκε υπέρ της άμεσης επαναλειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, υποστηρίζοντας ότι «οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέπουν και οι οικονομικές συνθήκες το επιβάλουν».

«Η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα με κύριο κριτήριο την υγεία των πολιτών λαμβάνοντας όμως παράλληλα υπόψη και σειρά άλλων παραγόντων που ασφαλώς περιλαμβάνουν και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την απώλεια εισοδήματος των εργαζομένων», τόνισε ο Σύνδεσμος και πρόσθεσε:

«Σήμερα, τα αυστηρά μέτρα έχουν αποδώσει ότι μπορούσαν να αποδώσουν, τα νέα κρούσματα μειώνονται σταθερά όπως και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι απώλειες συνανθρώπων μας. Η έναρξη των εμβολιασμών και οι συνωστισμοί των εορτών που μένουν πίσω μας αφήνουν σημαντικό περιθώριο ασφαλείας για την επανέναρξη του εμπορίου με όλα βεβαίως τα μέτρα που εξασφαλίζουν την τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Η θετική στάση του αρμόδιου υπουργού αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την αναγνώριση της σοβαρότητας της κατάστασης και τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης τόσο στο λιανικό εμπόριο όσο και σε όλη την παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα».

Σε δήλωσή του την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τόνισε ότι μοναδική ελπίδα σωτηρίας μέρους των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου της χώρας, είναι το άμεσο άνοιγμα τους, έστω και με τη μέθοδο «παράδοση εντός» ή click in shop.  Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κοινωνία δεν κινδυνεύει μόνο από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, αλλά και από αυτές της οικονομικής ύφεσης που προκαλεί η πανδημία και ότι όσο καθυστερεί το άνοιγμα των καταστημάτων, τόσο αυξάνεται η ανάγκη για περισσότερα μέτρα στήριξης.

«Ήδη, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, υπάρχει άμεση ανάγκη για τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, όπως το “κούρεμα” οφειλών και η αποπληρωμή του υπόλοιπου του χρέους τους σε δόσεις που θα φτάνουν τις 120», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Την «αλυσίδα» διαμαρτυριών, συμπλήρωσε με τη σειρά του προ ημερών ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και ζητώντας άνοιγμα των καταστημάτων. «Είναι άξιο περιέργειας, γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται για όγδοη εβδομάδα κλειστό και υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας» ανέφερε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας και πρόσθεσε:

«Θεωρούμε κρίσιμη προτεραιότητα την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων, αρχικά έστω και με τη μορφή του “click away” και σύντομα με τη μορφή του “click in shop”, προφανώς συνυπολογίζοντας τους υγειονομικούς δείκτες. H λειτουργία των σχολείων θα μπορούσε να ακολουθήσει στη συνέχεια, προβλέποντας ειδική μέριμνα για γονείς με παιδιά στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε για ακόμα μία φορά το λιανικό εμπόριο να είναι ο εύκολος στόχος, που ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση, ερήμην μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος».

Έρχεται το Click in Shop;

«Πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και να ανοίξουμε με κανόνες, δειλά δειλά τη λειτουργία του εμπορίου, προκειμένου να αρχίσει να κινείται η ελληνική οικονομία», υπογράμμισε χθες ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM» και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε τεχνικά ολοκληρωμένοι, έτοιμοι και θα θέσουμε πρόταση ν’ ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Τις αποφάσεις τις παίρνει ο πρωθυπουργός κι εμείς πρέπει να έχουμε αναπτύξει όλο το τεχνικό πλαίσιο ώστε να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία της αγοράς».

Ο κ. Σταμπουλίδης είπε ακόμη πως υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση και σχέδιο και ότι «το εργαλείο που φέραμε στο εμπόριο και στην ελληνική οικονομία, «click away» (παράδοση εκτός), που δεν έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες πριν από εμάς, υιοθετήθηκε και από τη Μεγάλη Βρετανία έπειτα από το φιάσκο της ανοιχτής αγοράς». Αυτό το εργαλείο -ανέφερε- «πρέπει να τεθεί ξανά σε εφαρμογή, προκειμένου να λειτουργήσουν με ασφάλεια κάποιοι κλάδοι της αγοράς. Δεν μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι με τη μέθοδο αυτή είναι ανοιχτή η αγορά, εν μέσω της πανδημίας, όμως αυτό το εργαλείο διασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε συνωστισμό σε κάποιο κλειστό χώρο και ότι για να βγει κάποιος έξω, πρέπει να έχει αποδεδειγμένη παραγγελία και ραντεβού, έτσι ώστε να μπορεί να λάβει το προϊόν».

Ο ίδιος τόνισε πως δεν αποδείχθηκε σε καμία περίπτωση ότι η μέθοδος «click away», την περίοδο των γιορτών, από τις 13 Δεκεμβρίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου, επιβάρυνε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και ότι έστω και με αυτό τρόπο, πρέπει να υπάρξει γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι «χθες έπρεπε να είχε ανοίξει η αγορά με το εργαλείο click away».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ