Παγκόσμιο σοκ από την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο – Ημέρα θλίψης και ντροπής για τις ΗΠΑ

Η βίαιη αύτη κίνηση ήταν προσχεδιασμένη καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου

Μια από τις πιο ντροπιαστικές και κατακριτέες στιγμές της ιστορίας έζησαν χθες οι ΗΠΑ χάρις την επεισοδιακή εισβολή των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τράμπ στο Καπιτώλιο πού είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

Η βίαιη αύτη κίνηση ήταν προσχεδιασμένη καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου, σε μια ύστατη προσπάθεια να ασκήσει πίεση στο Κογκρέσο να μην επικυρώσει την νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Τραμπ έγραψε δύο μηνύματα στον λογαριασμό του στο Twitter με τα οποία καλούσε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση αυτή, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου “τη μεγαλύτερη ΑΠΑΤΗ στην Ιστορία του έθνους μας”.

“Τα λέμε στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου. Μην το χάσετε. Θα ακολουθήσουν πληροφορίες”, ανήρτησε την Κυριακή ο Τραμπ.

“Μεγάλη διαμαρτυρία στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου” είχε γράψει στις 19 Δεκεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα από τα πολλά tweets του για την συγκεκριμένη ημέρα. “Να είστε εκεί, να είστε άγριοι”.

Και την παραμονή της προκαθορισμένης ημέρας, της 6ης Ιανουαρίου, μέλος της ομάδας Red-State Secession στο Facebook, έγραψε: “Εάν δεν είστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσετε βία για να υπερασπιστείτε τον πολιτισμό, τότε ετοιμαστείτε να αποδεχτείτε την βαρβαρότητα”.

Η αρχή της επίθεσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ενώπιον υποστηρικτών του που πανηγύριζαν ότι δεν θα παραδεχτεί ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 κάνοντας λόγο για εκτεταμένη εκλογική νοθεία, μόλις δύο εβδομάδες πριν αναλάβει καθήκοντα στον Λευκό Οίκο ο εκλεγμένος πρόεδρος Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν.

“Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ”, δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που χρηματοδοτήθηκε από εκστρατεία στην περιοχή του πάρκου Ellipse, κοντά στον Λευκό Οίκο, ισχυριζόμενος χωρίς αποδείξεις ότι “εκατοντάδες χιλιάδες” άνθρωποι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

“Θα σταματήσουμε την κλοπή”, δήλωσε. “Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές και τις κερδίσαμε ευρέως”, είπε, πέρα από κάθε πραγματικότητα και παρά την απουσία αποδεικτικών στοιχείων που να υποστηρίζουν την υπόθεση της εκλογικής απάτης.

Παράλληλα ο Τραμπ κάλεσε τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο και χαρακτήρισε τους εκλεγμένους Ρεπουμπλικανούς “αδύναμους” και “αξιολύπητους”.

Λίγη ώρα αργότερα, εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν προς το Καπιτώλιο και ξεκίνησαν τα επεισόδια με την αστυνομία, που εξελίχθηκαν σε μία τραγική ημέρα για τις ΗΠΑ. 

Σε πρώτη φάση, τα επεισόδια πραγματοποιήθηκαν έξω από το Καπιτώλιο, με χημικά να πέφτουν και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με την αστυνομία, ώρες μετά, οπαδοί του Τραμπ (κάποιοι οπλισμένοι) πέταξαν χημικά στους αστυνομικούς και κατάφεραν να πλησιάσουν το κτίριο, σπάζοντας ένα τζάμι και εισβάλλοντας μέσα.

Μόλις έγινε γνωστή η σοβαρότητα της κατάστασης, δόθηκε αμέσως εντολή εκκένωσης, με τους γερουσιαστές να διαφεύγουν, καθώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να τους επιτεθούν. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, προχώρησαν σε βανδαλισμούς, ακόμη και σε πλιάτσικο, καθώς άρπαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

epa08923432 Supporters of US President Donald J. Trump outside the door to the House chamber after breaching Capitol security in Washington, DC, USA, 06 January 2021. Protesters entered the US Capitol where the Electoral College vote certification for President-elect Joe Biden took place. EPA/JIM LO SCALZO

Τέσσερις νεκροί και 52 συλλήψεις

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον χώρο του Καπιτωλίου στα χθεσινά επεισόδια, ενώ 52 άτομα έχουν συλληφθεί, ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσινγκτον, ο Ρόμπερτ Τζ. Κόντι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα· το πρωί σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας).

Τα social media “πολεμούν” τον Τράμπ

Το Twitter, ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης που προτιμά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και το Facebook ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν προσωρινά τον λογαριασμό του, έπειτα από τη βίαιη εισβολή οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο προκειμένου να εμποδιστεί η κύρωση από το Κογκρέσο της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

“Καταγράψαμε στη σελίδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δύο παραβιάσεις των όρων χρήσης οι οποίες οδήγησαν στην αναστολή της λειτουργίας του λογαριασμού του για 24 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει αναρτήσεις στην πλατφόρμα την περίοδο αυτή”, διευκρίνισε η διαχείριση του Facebook σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα διαχειριστές αφαίρεσαν από τον ιστότοπο βίντεο στο οποίο ο Τραμπ καλούσε τους οπαδούς του να “γυρίσουν στα σπίτια τους” αλλά επαναλάμβανε τον αναπόδεικτο ισχυρισμό του ότι του “έκλεψαν” την εκλογική νίκη.

Ο ιστότοπος Twitter ανέστειλε τον λογαριασμό του Τραμπ για 12 ώρες, προειδοποιώντας οτι εάν υπάρξουν νέες παραβιάσεις των όρων χρήσης του, θα τον αναστείλει μόνιμα.

Οι κολοσσοί των επιχειρήσεων ζητούν ένα τέλος 

Το λόμπι Business Roundtable, που αντιπροσωπεύει τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις, κάλεσε σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ να επέμβει για να βάλει τέλος στις βιαιότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Καπιτώλιο και προκλήθηκαν από οπαδούς του απερχόμενου προέδρου στη διάρκεια συνεδρίασης αφιερωμένης στην επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

“Το χάος στην πρωτεύουσα του έθνους είναι η συνέπεια παράνομων προσπαθειών για να αλλάξουν τα νόμιμα αποτελέσματα δημοκρατικών εκλογών. Η χώρα αξίζει καλύτερα”, τόνισε το επιχειρηματικό λόμπι. “Η Business Roundtable καλεί τον πρόεδρο και τις αρχές να βάλουν τέλος στο χάος και να διευκολύνουν μια ειρηνική πολιτική μετάβαση”.

Το λόμπι αυτό αντιπροσωπεύει την αφρόκρεμα των αμερικανικών επιχειρήσεων από την Apple μέχρι την Boeing, περνώντας από τις American Express, Best Buy, Bank of America…

Η Γερουσία καταδικάζει τα γεγονότα

Με τα επεισόδια να κάνουν τον γύρο του κόσμου, στην επιστροφή τους στο Καπιτώλιο, βουλευτές και γερουσιαστές καταδίκασαν τα επεισόδια, κάνοντας επίθεση τόσο στον Τραμπ, όσο και στους ταραξίες. Ο Τραμπ μάλιστα βρέθηκε στο στόχαστρο ακόμη και μελών των Ρεπουμπλικάνων που τον κάλεσαν να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

“Υπερασπιστήκαμε τη δημοκρατία. Προς όσους προκάλεσαν χάος στο Καπιτώλιό μας σήμερα: Δεν κερδίσατε. Η βία δεν κερδίζει ποτέ. Η ελευθερία κερδίζει. Και αυτό είναι ακόμα το σπίτι των πολιτών” ανέφερε ο Μάικ Πενς, ανακοινώνοντας την επανέναρξη της διαδικασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ. “Δεν έχουμε υποχωρήσει ποτέ πριν και δεν θα αποθαρρυνθούμε σήμερα. Προσπάθησαν να διαταράξουν τη δημοκρατία μας και απέτυχαν. Η εγκληματική συμπεριφορά δεν θα κυριαρχήσει ποτέ στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών”, είπε χαρακτηριστικά.

Επίθεση δέχτηκε ο Τραμπ από μέλη των Ρεπουμπλικανών αλλά και τον πρώην πρόεδρο, Τζορτζ Μπους (χαρακτήρισε μπανανία τα όσα συνέβησαν στην πρωτέυουσα), καθώς αρκετοί τον κατηγορούν ως υπεύθυνο για τα χθεσινά επεισόδια που αμαύρωσαν την δημοκρατική διαδικασία της επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ