Folli Follie: Νέα εισαγγελική έρευνα για πρώην μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία Αθηνών προχώρησε στην ανάσυρση της δικογραφίας κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και θα προχωρήσει άμεσα στην έναρξη νέας εισαγγελικής έρευνας με βάση τις αποκαλύψεις της ενδιάμεσης έκθεσης της PwC και την εσωτερική αλληλογραφία της εισηγμένης εταιρείας.

Στην ανάσυρση της δικογραφίας κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που είχε σχηματιστεί μετά από μήνυση επενδυτών κατά του πρώην προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπου Γκότση (και δυο ακόμα μελών της επιτροπής) αλλά στις αρχές Δεκεμβρίου είχε τεθεί στο αρχείο λόγω ελλείψεως ενοχοποιητικών στοιχείων, φέρεται να έχει προχωρήσει ήδη η Εισαγγελία Αθηνών.

Σύμφωνα με την αρχική εισαγγελική έρευνα, η σχετική μήνυση που είχαν καταθέσει 19 επενδυτές της εταιρείας τέθηκε στο αρχείο καθώς δεν προέκυψε η τέλεση αξιόποινων πράξεων, ή ενδείξεις σκόπιμης αδράνειας εκ μέρους του πρώην Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπου Γκότση και δύο μελών της ίδιας ανεξάρτητης αρχής στην υπόθεση ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και των ισολογισμών της Folli Follie. 

Στην εισαγγελική διάταξη αρχειοθέτησης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον ορκωτό ελεγκτή (σ.σ. είναι κατηγορούμενος στη βασική δικογραφία της Folli Follie), ο οποίος βάσει νομοθεσίας έχει αυξημένη αρμοδιότητα για διενέργεια ελέγχων. Ωστόσο, δεν προσκόμισε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο στην έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και δήλωσε άγνοια για ατασθαλίες και παραβάσεις μελών της διοίκησης.

Η ανώνυμη καταγγελία του 2015

Μετά από ανώνυμη καταγγελία που είχε γίνει το 2015 στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε γίνει έλεγχος στα οικονομικά της Folli Follie και είχαν επιβληθεί πρόστιμα χωρίς όμως να διαπιστωθούν πράξεις κακοδιαχείρισης, χειραγώγησης μετοχής, απάτη κατά των επενδυτών και σειρά άλλων παράνομων πράξεων, ανάμεσά τους πλαστογράφηση παραστατικών, τιμολογίων, τραπεζικών λογαριασμών. 

Η καταγγελία που έφτασε ανωνύμως στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2015 για τη Folli Follie, ζητούσε να γίνει έρευνα για καταχωρήσεις ψευδών δαπανών και στοιχείων στους ισολογισμούς προηγούμενων οικονομικών χρήσεων της (φαινομενικά) ευημερούσας εταιρείας. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, η καταγγελία για οικονομικές ατασθαλίες της Folli Follie ερευνήθηκε από την εποπτική αρχή και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Δεν μπήκε απευθείας στο αρχείο, όπως υπήρχε αρχικά εντύπωση.

Ωστόσο, η έρευνα κατάληξε στην διαπίστωση τυπικών λογιστικών και φοροτεχνικών παραβάσεων ελάσσονος σημασίας, όταν την ίδια περίοδο υπήρχαν πλαστογραφίες και εικονικές συναλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Όπως φέρεται να δήλωσαν τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την διαδικασία των καταθέσεων, δεν υπήρχαν σοβαρά στοιχεία κατά της διοίκησης της εταιρείας αφού τα σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία προέρχονταν από τις θυγατρικές της εισηγμένης στην Ασία και κατατέθηκαν μεταγενέστερα στις ελληνικές εισαγγελικές και ρυθμιστικές αρχές, ύστερα από τις αποκαλύψεις ενός αμερικανικού επενδυτικού fund (QCM).

Νέα έρευνα, με νέα στοιχεία και νέες καταθέσεις 

Όμως, η νέα έρευνα στην οποία – σύμφωνα με πληροφορίες – θα προχωρήσει ο  Εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Παππάς, ο οποίος έχει γνώση της υπόθεσης και είχε θέσει την μήνυση στο αρχείο, με βάση τις αποκαλύψεις και τα νέα δεδομένα που έφερε στο φως της δημοσιότητας της ενδιάμεσης έκθεσης του διαχειριστικού ελέγχου της PwC πριν από μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα προχωρήσει άμεσα στην έναρξη νέας εισαγγελικής έρευνας με βάση τις αποκαλύψεις του πορίσματος της PwC και το περιεχόμενο από την εσωτερική αλληλογραφία της Folli Follie.

Στη συγκεκριμένη έκθεση εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων ηλεκτρονικά μηνύματα του διευθυντή ασφαλείας της εισηγμένης εταιρείας στην Ελλάδα, Νικόλαου Σάκκου προς τον μεγαλομέτοχο και πρώην Διευθ. Σύμβουλο, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, όπου γίνεται αναφορά σε παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων (βουλευτών και υπουργών) υπέρ των συμφερόντων της εταιρείας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα, υπάρχει ειδική αναφορά για τις συζητήσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές για την χάραξη κοινής θέσης απέναντι στις αποκαλύψεις για απάτη και κακοδιαχείριση των εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Σε άλλο email ο Ν.Σάκκος αφήνει κάποια υπονοούμενα για χρήματα που πρέπει να καλύψουν «ανάγκες», προκειμένου να δημιουργηθεί ένα… «ευνοϊκό πεδίο» (για την εταιρία) σε σχέση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επίσης, στην ενδιάμεση έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποίησε η PwC στη Folli Follie , εντοπίστηκε καταχώρηση με την περιγραφή: «Ν.ΣΑΚΚΟΣ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΕΦ/ΑΓΟΡΑ)» με ποσό 80.000 και ημερομηνία 14.05.2018 (δηλαδή μόλις 10 ημέρες μετά την έκθεση-σοκ του fund QCM που αποκάλυπτε την πολυετή απάτη των βασικών μετόχων) σε ατζέντα που βρέθηκε στα γραφεία της εταιρείας και πιθανότατα ανήκει στον ταμία της Folli Follie, Β. Κατσαμπή.

Το κρίσιμο διάστημα

Τον Μάιο του 2018 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέτρεψε την διαπραγμάτευση της μετοχής της Folli Follie για 15 συνεδριάσεις, μετά από την αποκάλυψη της QCM παρότι η εταιρεία αδυνατούσε να δώσει αληθοφανείς εξηγήσεις ακόμα και για τα πιο απλά θέματα της έκθεσης του αμερικανικού fund (π.χ. σχετικά με τα σημεία πώλησης που διέθετε ανά τον πλανήτη και είχαν κλείσει, δεν λειτουργούσαν ή ήταν απλώς ταχυδρομικές θυρίδες).

Σε αυτές τις τρεις εβδομάδες η μετοχή κατρακύλησε κατά 70% – με αποτέλεσμα εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες μικρομέτοχοι να χάσουν τα χρήματα που είχαν επενδύσει – και βουλευτές της αντιπολίτευσης (ανάμεσά τους και του ΠΑΣΟΚ) είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για την υπόθεση Folli Follie που έκανε το γύρο το κόσμο, με πληθώρα ρεπορτάζ από ξένα δίκτυα και εφημερίδες.

Όπως αναφέρουν νέες πληροφορίες, η νέα εισαγγελική έρευνα θα καλύψει σχεδόν μια τριετία της λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: από την ανώνυμη υποβολή καταγγελία το 2015 μέχρι και τον Απρίλιο του 2019, όταν υποβλήθηκε η Ετήσια Έκθεση του 2018 στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο χωρίς την παραμικρή αναφορά στην υπόθεση της Folli Follie.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 25 Νοεμβρίου του 2015 για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρόταση του τέως Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αντικατέστησε τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Κωνσταντίνο Μποτόπουλο) πριν τη λήξη της θητείας του, καταπατώντας την ανεξαρτησία της και μάλιστα η αλλαγή έγινε με συνοπτικές διαδικασίες υπό καθεστώς ελέγχου κίνησης κεφαλαίων (capital controls).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ