Γιατί υστερεί η Ευρώπη στη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων; Η Εύα Καϊλή απαντά

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο Startupper MAG, τη ίδια εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη διαθέτει εξαιρετικές Startups, εξαιρετική τεχνολογία, εξαιρετική γνώση και εξαιρετικές δυνατότητες, αλλά όχι ώριμη αγορά private equity

Στο μυαλό πολλών ξένων αναλυτών, η Ευρώπη υστερεί σε επίπεδο δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων σε σχέση με τις ΗΠΑ, επειδή διαθέτει λιγότερα χρηματοδοτικά εργαλεία και ταυτόχρονα μεγάλη δυσκολία πρόσβασης σε αυτά. Τι πιστεύει όμως η Ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., Εύα Καϊλή, ειδική σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας στην ΕΕ, για το ζήτημα αυτό. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο Startupper MAG, τη ίδια εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη διαθέτει εξαιρετικές Startups, εξαιρετική τεχνολογία, εξαιρετική γνώση και εξαιρετικές δυνατότητες, αλλά όχι ώριμη αγορά private equity. “Στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, υπάρχει αφθονία για early stage, seed και round A, αλλά από εκεί και πέρα τίποτα. Τόσο οι χρηματοδοτήσεις B’ Γύρου όσο και οι δευτερεύουσες στην Ευρώπη είναι σχεδόν ανύπαρκτες”, ανέφερε.

Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε, που σύμφωνα με την ίδια, κάθε επιτυχημένη ευρωπαϊκή προσπάθεια πάει στην Αμερική. Στον αντίποδα, στον ευρωπαϊκό Νότο, αν και διορθώθηκε σε μεγάλο βαθμό η χρηματοδότηση σε seed και Α’ Γύρου, και με τη συμμετοχή των προγραμμάτων του European Investment Fund, το βασικό πρόβλημα πλέον βρίσκεται στην αδυναμία να βρεθούν τα πρώτα 20.000-30.000 ευρώ, εξήγησε.

Επομένως, η Ευρώπη αντιμετωπίζει δύο προβλήματα και όχι ένα, σύμφωνα με την κ. Καϊλή. Τα ζητήματα αυτά, προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει τόσο με το καινούργιο Horizon Europe, όσο και με στοχευμένα προγράμματα οργανισμών όπως το ΕΙΤ Digital.

Παράλληλα, η ΕΕ κάνει συστηματική προσπάθεια στην προώθηση των νέων τεχνολογιών, που θα συμβάλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη του Startup οικοσυστήματος, μέσω της επιτάχυνσης εφαρμογής νέων κανονισμών. Πάντως κατά την Ευρωβουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ., η μεγάλη συνεισφορά της ΕΕ στο θέμα όμως θα είναι σίγουρα η παραγωγή έρευνας, η οποία υποστηρίζεται από ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και φυσικά το ηθικό πλαίσιο κανόνων, το οποίο μπορεί να γίνει η βάση για παγκόσμια ποιοτικά στάνταρντ στη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Σοσιαλιστές και Δημοκράτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ