Εύα Καϊλή: Η πιο δραστήρια Ευρωβουλευτής σε ζητήματα τεχνολογίας και καινοτομίας

Η κ. Καϊλή είναι σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας. Είναι επίσης εισηγήτρια για Blockchain, DLTs και AI για το S&D, ως μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, και ιδρύτρια του Future Forum

Γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Πειραιώς καθώς και στο εργαστήρι δημοσιογραφίας.

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, στη συνέχεια εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος και το 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης. Διέσχισε το «κατώφλι» του Ευρωκοινοβουλίου για πρώτη φορά το 2014 όταν εξελέγη πρώτη ευρωβουλευτής με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη, και σήμερα, 6 χρόνια μετά είναι ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της Ευρωβουλής, ειδικά σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας.

Είναι η Εύα Καϊλή, ένα από τα πιο ευρέως αποδεκτά πρόσωπα της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, με μεγάλο έργο σε ένα ευρύ πεδίο θεματικών. Τα τελευταία χρόνια, διαπρέπει στον τομέα των νέων τεχνολογιών, για τον οποίο έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων. Η κ. Καϊλή είναι σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας και του τμήματος επιστήμης και μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι επίσης εισηγήτρια για Blockchain, DLTs και AI για το S&D, ως μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, και ιδρύτρια του Future Forum, του Φόρουμ για το Μέλλον.

Με αυτές τις ιδιότητες, που είναι μόνο μερικές από αυτές που φέρει συνολικά, η Ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να παράγει σημαντικό έργο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2017, η Ευρωβουλευτής έχει πετύχει ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της Ενιαίας Ψηφιακής Ευρωπαϊκής Αγοράς με την συντριπτική υπερψήφιση της γνωμοδότησης της για τον κανονισμό για την αντιμετώπιση των διακρίσεων στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Το 2018, πέρασε με ευρεία πλειοψηφία, η νομοθετική πρόταση της Εύας Καϊλή για την πρωτοποριακή τεχνολογία Blockchain, που διασφαλίζει φθηνές και γρήγορες συναλλαγές, χωρίς μεσάζοντες. Το ίδιο έτος, ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία η γνωμοδότησης της Επιτροπής Βιομηχανίας για την χρήση της τεχνολογίας blockchain στις διαδικασίες του Διεθνούς Εμπορίου όπου η Εύα Καϊλή ήταν η εισηγήτρια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Το γεγονός αυτό, θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μείωσε τα κόστη των διακρατικών εμπορικών συναλλαγών, αύξησε τη διαφάνεια στις διεθνείς εμπορικές αλυσίδες, και τη θέση και την τεκμηρίωση των προϊόντων σε σχέση με την προέλευση και πιστοποίηση της αυθεντικότητάς τους.

Το 2019, υπερψηφίστηκε επίσης η πρώτη έκθεση για τη στρατηγική της ΕΕ σχετικά με την Τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και τη Ρομποτική στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βάσει αρχών όπως, διαφάνεια, υπευθυνότητα, δικαιοσύνη, ενώ συμπεριλήφθηκε και η ανάγκη ενός κώδικα ηθικής για εκείνες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Ως εισηγήτρια της έκθεσης εκ μέρους της ομάδας S&D, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή έθεσε ως βασική προτεραιότητα την ανάπτυξη της τεχνολογίας για το ΑΙ και τη δημιουργία κέντρων αριστείας. Επίσης έθεσε το θέμα της κατάχρησης από μεγάλες εταιρίες πρακτικές “ανίχνευσης συναισθημάτων” των χρηστών από τις πλατφόρμες καθώς με βάση αυτή την επικίνδυνη πρακτική οι εταιρίες πλατφορμών μπορούν με άγνοια των πολιτών να αποσπάσουν πολύτιμες προσωπικές πληροφορίες χρησιμοποιώντας τα δεδομένα μας για στοχευμένες διαφημίσεις ή πουλώντας τα σε διάφορους ενδιαφερόμενους, από ασφαλιστικές εταιρίες μέχρι σε κυβερνήσεις και κόμματα. Με τροπολογία της κατάφερε να συμπεριληφθεί δέσμευση της Επιτροπής να τεθούν ποινικές ευθύνες σε εταιρίες που θα χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους, ενώ διασφαλίστηκε και η προστασία από διακρίσεις που μπορεί να επιφέρει ένας αλγόριθμος.

Νωρίτερα φέτος, με πρωτοβουλία της Εύας Καϊλή, η Επιτροπή για το Μέλλον και τις Νέες Τεχνολογίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (STOA) ίδρυσε το Center4AI, με σκοπό να παρακολουθεί την επιστημονική εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και να παρέχει επιστημονική γνώση στους Ευρωβουλευτές σχετικά με όλες τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν η νέα αυτή τεχνολογία στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών.
Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής που ανακοίνωσε την δημιουργία του, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Το Center4AI είναι μια πρωτοβουλία της STOA που δείχνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνει υπ’ όψιν τις ανησυχίες των πολιτών για όλα τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, όπως π.χ. η προστασία των προσωπικών δεδομένων τους. Σκοπός του θα είναι να παράσχει την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση στους ευρωβουλευτές για την καλύτερη προετοιμασία του νομοθετικού τους έργου.”

Μόλις πριν από μερικούς μήνες, η STOA και η Υπηρεσία Κοινοβουλευτικής Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύναψαν Σύμπραξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης του Παγκόσμιου Κοινοβουλευτικού Δικτύου ( GPN). Η συνεργασία ανακοινώθηκε επίσημα στις 2 Δεκεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια μιας ηλεκτρονικής συνάντησης της Ομάδας GPN για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που συνδιοργανώθηκε με το STOA.

Και οι πρωτοβουλίες δεν σταματούν εδώ. Η Εύα Καϊλή έχει εκφράσει επανειλημμένα τη δέσμευσή της για ένα καλύτερο μέλλον, στο οποίο ο άνθρωπος θα μπορέσει να επωφεληθεί από την εξέλιξη της τεχνολογίας, συνυπάρχοντας μαζί της αρμονικά. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσει το έργο της στην Ευρώπη, αποσκοπώντας σε μια ενιαία πολιτική αντιμετώπιση του θέματος.

Σοσιαλιστές και Δημοκράτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ