Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Νέα σκληρή ανακοίνωση της Pyletech Shipyards

Επίσημη θέση ενόψει της αυριανής συνεδρίασης των πιστωτών των ναυπηγείων που θα κριθούν οι προσφορές για το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων παίρνει επίσημα η θυγατρική του ομίλου North Star του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου, αφήνοντας αιχμές για την διαδικασία.

Με αιχμηρούς χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα για την διαδικασία της πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (το στρατιωτικό τμήμα) μέσω του ειδικού διαχειριστή περνάει στην αντεπίθεση η Pyletech Shipyards του ομίλου North Star του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης των πιστωτών των ναυπηγείων, προκειμένου να κρίνουν (ουσιαστικά να εγκρίνουν ή να απορρίψουν) τις δυο προσφορές εξαγοράς.

Μάλιστα, αφήνει υπονοούμενα για «εξωπραγματικές εκτιμήσεις και φαντασιοπληξίες», που καλλιεργήθηκαν για το τελικό τίμημα πώλησης παρά την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τονίζοντας πως οι τιμές σε ανάλογες συμφωνίες στην Ευρώπη  (Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ρουμανία, Ουκρανία)κυμαίνονται από 3,5 μέχρι 21,5 εκατ. ευρώ, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα και την μοναδική εξαίρεση.

Πρόκειται – όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση – μοναδική για την περίπτωση των ναυπηγείων Chantiers de l’Atlantique στο Σαιν Ναζαίρ της Γαλλίας, ένα από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης, με πωλήσεις 1,9 δισ. ευρώ μόνο την περυσινή χρονιά, για τα οποία η πρόταση εξαγοράς ποσοστού 51% ήταν 59,7 εκατ. ευρώ.

Η καυστική ανακοίνωση

«Για να υπάρχει η πραγματική βάση αναφοράς περί της αξίας των ναυπηγείων και όχι εξωπραγματικές εκτιμήσεις και φαντασιοπληξίες, δημοσιεύουμε σήμερα μία λίστα με τις αγοροπωλησίες ναυπηγείων και τις τιμές που πραγματοποιήθηκαν. Τα ναυπηγεία που πωλήθηκαν τα τελευταία χρόνια βρίσκονται όλα στην Ευρώπη (Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρουμανία). Μια απλή επίσκεψη στα sites τους (τους συνδέσμους των οποίων έχουμε επισυνάψει) αρκεί για να διαπιστώσει και ο πλέον δύσπιστος ότι στην πλειοψηφία τους είναι σε εξαιρετικά καλύτερη κατάσταση από της ΕΝΑΕ, διαθέτουν πολύ πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις, υψηλή εξειδίκευση και πολλαπλάσια κατασκευαστική εμπειρία. Πολλά δε πουλήθηκαν σε λειτουργία και με ενεργές συμφωνίες και όχι σε κατάσταση cold iron, όπως η ΕΝΑΕ» αναφέρει σχετικά και επισημαίνει: «Μοναδική εξαίρεση η Chantiers de l’Atlantique, ένα από τα πιο σύγχρονα ναυπηγεία της Ευρώπης, με πωλήσεις 1,9 δισ. ευρώ το 2019 και 3.300 εργαζομένους, όπου η πρόταση εξαγοράς του 51% ήταν 59,7 εκατ. ευρώ. Η τιμή αυτή αποδεικνύει πόσο υπερφίαλες και ανυπόστατες είναι οι εκτιμήσεις της αξίας, τόσο του Σκαραμαγκά όσο και άλλων ελληνικών ναυπηγείων, που διαρρέουν διάφοροι γνωστοί-άγνωστοι. Ευελπιστούμε η λίστα να διαλύσει τις ψεύτικες και πλασματικές εντυπώσεις για την πραγματική αξία του αντικειμένου του διαγωνισμού και να βοηθήσει τη συνέλευση να λάβει τη σωστή απόφαση και να ανακηρύξει την Pyletech Shipyards ως πλειοδότη».

Τέλος, επαναλαμβάνει τα βασικά σημεία του επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης των ναυπηγείων που έχει εκπονήσει η Pyletech Shipyards: « Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που θα δημιουργήσει χιλιάδες σίγουρες θέσεις εργασίας και θα ξαναζωντανέψει το ναυπηγείο και την ευρύτερη περιοχή του Σκαραμαγκά. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξουν αποτελέσματα. Η συνολική μας επένδυση θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας με σημαντική πολλαπλασιαστική αξία στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ και στην εθνική και τοπική οικονομία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ