7 φορές που η Ελλάδα απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ μέσα στο 2020

Αξίζει, μιας και το 2020 φτάνει στο τέλος του, να θυμηθούμε μερικές από τις φορές που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν φέτος με την Ελλάδα και να διαβάσουμε τι είχαν να πουν για αυτή!

Το 2020, η Ελλάδα «έζησε» μερικές από τις πιο δύσκολες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της. Ήρθε αντιμέτωπη με την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού, έχοντας ένα αποδυναμωμένο σύστημα υγείας και έφτασε πολλές φορές στα όριά της, ενώ προσπαθούσε να διαχειριστεί αυτή την κρίση και να αποτρέψει τα χειρότερα. Η προσπάθειά της αυτή έγινε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς θέμα στα διεθνή ΜΜΕ – ο οποίος όμως δεν έδειξε να ξεχνά τις άλλες, πιο ευχάριστες πτυχές της: τον τουρισμό, τα νησιά, και τις όμορφες πόλεις της.

Αξίζει, λοιπόν, μιας και το 2020 φτάνει στο τέλος του, να θυμηθούμε μερικές από τις φορές που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν φέτος με την Ελλάδα και να διαβάσουμε τι είχαν να πουν για αυτή!

Οι New York Times για τον Σωτήρη Τσιόδρα

Σε αφιέρωμα με τίτλο «Οι ανερχόμενοι ήρωες της εποχής του κορωνοϊού. Οι κορυφαίοι επιστήμονες», συμπεριέλαβαν τον Απρίλιο τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, οι New York Times. «Στην Ελλάδα», έγραφε η εφημερίδα, «η οποία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει μια μεγάλη επιδημία, όλοι συντονίζονται το απόγευμα στις 18:00 για να ακούσουν τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Οι ανακοινώσεις του βασίζονται στις σημειώσεις του, και ενημερώνει τη χώρα σχετικά με τα τελευταία στοιχεία των επιβεβαιωμένων ασθενών, νοσηλευόμενων ή των νεκρών. Περιστασιακά, προσφέρει πρακτικές συμβουλές, όπως για παράδειγμα για την απολύμανση των επιφανειών και πάντοτε σπεύδει να διαλύσει την παραπληροφόρηση.

Η Deutsche Welle για τη μάχη με τον κορωνοϊό

Ενώ η Ευρώπη παραμένει στην αρπάγη της πανδημίας του κορωνοϊού η Ελλάδα σιγά-σιγά κερδίζει τη μάχη της”, ανέφερε τον Μάιο η Deutsche Welle σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, παρουσιάζοντας την ιστορία μιας “απίθανης επιτυχίας”.

“Έπειτα από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, τα πρώτα σημάδια μιας ανάκαμψης είχαν επιτέλους αρχίσει να φαίνονται για την Ελλάδα”, όμως η πανδημία του κορωνοϊού έβαλε ένα τέλος σ’ αυτό καθώς “η Ελλάδα βρέθηκε να αντιμετωπίζει μια εν δυνάμει καταστροφή στον τομέα της δημόσιας υγείας”, έγραφε η ανταποκρίτρια της Deutsche Welle και συνεχίζει αναφερόμενη στα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως επέδειξε “ικανότητα στη διαχείριση της κρίσης” καθώς “κατάφερε να κρατήσει σχετικά υπό έλεγχο την καμπύλη του κορωνοϊού”.

Οι Financial Times για το «success story» της Ελλάδας

Επίσης τον Μάιο, σε αφιέρωμά τους οι Financial Times ανέφεραν ότι η Ελλάδα είναι ένα σπάνιο παράδειγμα επιτυχίας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τονίζοντας ωστόσο ότι θα αντιμετωπίσει τεράστιο οικονομικό πλήγμα χωρίς τον τουρισμό.

Η Ελλάδα πήρε από νωρίς δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ωστόσο η χώρα εξακολουθεί να κινδυνεύει με οικονομικό πλήγμα, ιδιαίτερα μετά το «φρένο» που έβαλε η ΕΕ στις ελπίδες οι θερινές διακοπές να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους στην Ευρώπη, ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Οι Sunday Times για… την Άνδρο!                               

Στην κορυφή της λίστας των Sunday Times με τα 25 μυστικά νησιά της Ευρώπης χωρίς συνωστισμό για φέτος βρέθηκε η Άνδρος. Το αφιέρωμα εκθείαζε την εξαιρετική πρωτοβουλία του Andros Routes και τις περιπατητικές δυνατότητες του προορισμού, εστιάζοντας στο δίκτυο μονοπατιών που συνδέει βυζαντινά μνημεία, μουσεία, αλλά και στο ενετικό κάστρο και τις ιδιαίτερες παραλίες. Σημειώνεται ότι στη σχετική λίστα, η Ελλάδα άφησε πίσω άλλα νησιά της Ευρώπης σε ανταγωνιστικές χώρες στον τουρισμό όπως Κροατία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία, Γερμανία, Νορβηγία κ.ά.

Η Deutsche Welle για τον τουρισμό του μέλλοντος

Το κορυφαίο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο της Deutsche Welle των 135 εκατ. τηλεθεατών, δημιούργησε τον Σεπτέμβριο ένα εξαιρετικό αφιέρωμα σε συνεννόηση με τον Δήμο Αλοννήσου, αποτυπώνοντας την εμπειρία της επίσκεψης στο πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας στην Αλόννησο και το Αρχαίο Ναυάγιο της Περιστέρας, μέσα από τη ματιά μίας οικογένειας Γάλλων αυτοδυτών. Η συγκεκριμένη οικογένεια επέλεξε Ελλάδα και ειδικότερα Αλόννησο, μόνο για τον σκοπό αυτό φέτος. «Έχουμε βουτήξει παντού στον κόσμο, στην Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη. Εδώ όμως ζεις κάτι μοναδικό, βιώνεις την ιστορία χιλιάδων ετών!» ανέφερε στην κάμερα ένας εκ των συμμετεχόντων στη συγκεκριμένη εκδρομή.

Το Monocle για την ελληνική οικονομία και διπλωματία

Ανάμεσα στις χώρες του κόσμου με τη μεγαλύτερη ήπια ισχύ (soft power) κατέταξε την Ελλάδα το βρετανικό περιοδικό Monocle στην έντυπη έκδοσή του για το Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021 που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο. Στο τεύχος σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι, παρά την πανδημία, η Ελλάδα παραμένει στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης και επισημαίνεται ότι επιστράτευσε την ενεργητική διπλωματία για ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τουρκική προκλητικότητα.

Στη λίστα φιγουράρουν χώρες όπως η Γερμανία, η Νότια Κορέα, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και ο Καναδάς. Η Ελλάδα κατατάσσεται έτσι στην ένατη θέση παγκοσμίως και οι θετικές παρατηρήσεις αφορούν εκτός από την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά στον επιτυχημένο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία και την αντιστροφή του brain drain. Ο τίτλος που αφιερώνεται στην Ελλάδα είναι ενδεικτικός: “Ένα έθνος που τα πάει καλά, κόντρα στις προσδοκίες”. Ως ορόσημο της ήπιας ισχύος της χώρας καταγράφονται, μάλιστα, τα νησιά της, παρά το “χτύπημα” που υπέστη ο τουρισμός λόγω κορωνοϊού.

Για την ελληνική οικονομία, το περιοδικό σημειώνει πως “η εκλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη αποδίδει ήδη καρπούς”, ενώ αναφέρεται συμβολικά στην επιλογή του Στηβ Βρανάκη, πρώην επικεφαλής του δημιουργικού εργαστηρίου της Google, τον οποίο ο πρωθυπουργός όρισε ως επικεφαλής του δημιουργικού της κυβέρνησης για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Οι συντάκτες υπογραμμίζουν, επίσης, ότι η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε πτώση της ανεργίας το 2020, με κλάδους όπως αυτός της βιομηχανικής παραγωγής και της μεταποίησης να καταγράφουν ανοδικές τάσεις, ενώ σημειώνεται ότι “η Αθήνα βλέπει τους νέους της να επιστρέφουν από το εξωτερικό, με στόχο να δημιουργήσουν την επιχείρησή τους στα πάτρια εδάφη”.

Το Monocle (ξανά) για τον Πειραιά

Στις τρεις πόλεις του κόσμου που αξίζει κανείς να μείνει κατέταξε τον Πειραιά το βρετανικό περιοδικό Monocle, για λόγους πολύ σημαντικότερους “από τη θάλασσα και τα φρέσκα ψάρια”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην ερώτηση “τι κάνει μια πόλη ιδανική για να γίνει το ‘σπίτι’ κάποιου”, το περιοδικό τόνισε ότι ο Πειραιάς έχει ό,τι χρειάζεται, από άποψη ζωής, πολιτισμού, ακόμα και επιχειρηματικής κουλτούρας. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, συνομίλησε μάλιστα με διάφορους επιχειρηματίες – επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και προέβαλε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον Πειραιά να ξεχωρίζει.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ