Επισφραγίστηκε η επένδυση της Next.e.GO στην Ελλάδα – Πότε «ενεργοποιείται» το project

Υπογράφηκε η «επιστολή πρόθεσης συνεργασίας» (Letter of Intend) μεταξύ της αυτοκινητοβιομηχανίας Next.e.GO και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece)

Επισφραγίστηκε σήμερα, με την υπογραφή «επιστολής πρόθεσης συνεργασίας» (Letter of Intend) μεταξύ της αυτοκινητοβιομηχανίας Next.e.GO και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece),  η επένδυση της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα, για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σε διαδικτυακή εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, παρουσιάστηκε το σχέδιο και οι στόχοι της επένδυσης μαζί με ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα της υλοποίησής της. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, το εργοστάσιο θα έχει δυνατότητα παραγωγής 30.000 οχημάτων ετησίως, με μέγιστο αριθμό τις 45.000. Αναμένεται επίσης να δημιουργήσει 1.000 άμεσες και 5.000 έμμεσες θέσεις εργασίας μέσω τοπικών προμηθευτών. Το επενδυτικό project πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Το πρώτο βήμα θα είναι η συγκρότηση μίας ομάδας εργασίας, που θα εστιάσει στο νομικό πλαίσιο που απαιτείται για την έναρξη εργασιών. Η συμφωνία πρόκειται να ολοκληρωθεί μεταξύ των επόμενων 3-6 μηνών. Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, πρόκειται να λειτουργήσει ως ένας «επιταχυντής» σε αυτή τη διαδικασία, διευκολύνοντας την ομαλή πραγματοποίηση του έργου. Σε συνεργασία με την Νext.e.Go, θα πραγματοποιήσει μάλιστα μία μελέτη για την επιλογή της βέλτιστης τοποθεσίας για τις ελληνικές εγκαταστάσεις της, με στόχο αυτές να διασφαλίζουν πρόσβαση στην αγορά των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο εργοστάσιο θα στελεχωθεί με Έλληνες εργαζόμενους, γεγονός που αναμένεται από την Κυβέρνηση να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο λεγόμενο «Brain Drain» και να ενθαρρύνει τους Έλληνες να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στη χώρα μας. Για να διασφαλίσει τη μετάδοση της τεχνογνωσίας από τη Γερμανία στην Ελλάδα και το εγχώριο δυναμικό, η εταιρεία πρόκειται να πραγματοποιήσει εκτεταμένη εκπαίδευση στις κεντρικές της εγκαταστάσεις στο Aachen της Γερμανίας.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, που πραγματοποίησε την αρχική παρουσίαση, πρόκειται να βοηθήσουν την Ελλάδα να καταστεί μία από τις κορυφαίες χώρες στον τομέα των ηλεκτρικών μετακινήσεων. Καθώς αυτό θα συμβαίνει, η Ελλάδα θα αρχίσει να προσελκύει νέες επενδύσεις πάνω στον τομέα και θα δημιουργήσει ένα «διεθνές brand» στη Νοτιανατολική Μεσόγειο.

Ali Vezvaei: Σήμερα ξεκινάμε να χτίζουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας ιστορίας, μιας νέας αρχής για τη βιωσιμότητα, σε έναν ακρογωνιαίο λίθο της Ευρώπης και, ελπίζουμε, όλου του κόσμου. Σήμερα είναι η μέρα που χτίζουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη, τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Ali Vezvaei, CEO του ND Group στον οποίο ανήκει η Next.e.Go. 

Ο επικεφαλής του ομίλου συνεχάρη τον Πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης για το όραμά τους και για το γεγονός ότι ηγούνται μιας τέτοιας προσπάθειας, ενώ δήλωσε υπερήφανος για αυτή τη νέα συνεργασία που θα φέρει ως αποτέλεσμα την οικοδόμηση του νέου εργοστασίου στην Ελλάδα. «Πιστεύουμε ότι η ηλεκτροκίνηση πρέπει να απελευθερωθεί, πιστεύουμε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να είναι προσιτά οικονομικά, να είναι βιώσιμα αλλά και διαθέσιμα σε οποιονδήποτε θέλει να τα οδηγήσει», κατέληξε. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα γίνεται μέρος του παγκόσμιου οικοσυστήματος ηλεκτροκίνησης”

«Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Ελλάδα δεν αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κατασκευαστικής αλυσίδας στον τομέα του αυτοκινήτου και είναι κρίμα, αλλά τώρα έχουμε μια ευκαιρία να το διορθώσουμε αυτό. Τώρα που περνάμε στην επόμενη φάση της κινητικότητας, που είναι αδιαμφισβήτητα η ηλεκτροκίνηση, κάνουμε ξεκάθαρο ότι θέλουμε να είμαστε μέρος αυτού του οικοσυστήματος».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια, έφερε στο προσκήνιο την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με την Volkswagen, για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας σε «πράσινο» νησί. «Δεν οραματιζόμαστε την Ελλάδα ως μια χώρα που είναι ανταγωνιστική μόνο σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και σε ό,τι έχει να κάνει με την βιομηχανική παραγωγή και νομίζω ότι κάνουμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Next.e.Go και την έναρξη κατασκευής του εργοστασίου.

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει, από κίνητρα έως ανθρώπινο δυναμικό, και ότι αυτή είναι μια ευκαιρία η χώρα να καταστήσει την παρουσία της σαφή σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. «Τώρα είναι στο χέρι μας να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα και να ξεκινήσουμε την κατασκευή του εργοστασίου όσο πιο γρήγορα γίνεται», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ