Η Ευρώπη γίνεται ξανά “φρούριο” για να αποφύγει το τρίτο κύμα της πανδημίας

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα ανοίγουν τα κέντρα αισθητικής, κάποιοι δοκιμάζουν παπούτσια και ρούχα στην μέση του δρόμου και πολλοί αναζητούν τρόπους να πάνε στα χωριά τους στις γιορτές

Νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, απαγορεύσεις σε μετακινήσεις και επαναφορά των lockdown, ανακοινώνουν η μια μετά την άλλη χώρες της Ευρώπης εξαιτίας αύξησης κρουσμάτων αλλά και της εορταστικής περιόδου και του ενδεχόμενου τρίτου κύματος πανδημίας που σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να είναι σφοδρότερο από το εν εξελίξει δεύτερο.

Την ίδια στιγμή στην χώρα μας, ανοίγουν τα κέντρα αισθητικής, κάποιοι δοκιμάζουν παπούτσια και ρούχα στην μέση του δρόμου και η συζήτηση μεταξύ ενός αριθμού πολιτών που δεν είναι αμελητέος περιστρέφεται με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να φύγουν εκτός Νομού και να πάνε στα χωριά τους. Ψάχνουν εναγωνίως «νόμιμους» τρόπους δραπέτευσης από την πρωτεύουσα, ή τρόπους που θα μπορέσουν να ξεγελάσουν τις αρχές.

«Δεχόμαστε χιλιάδες κλήσεις κάθε μέρα και πολλές από αυτές αφορούν τις μετακινήσεις εκτός Νομού. Κάποιες δικαιολογίες είναι όντως σοβαρές και χρήζουν εξέτασης, υπάρχουν όμως δεκάδες που αφορούν μετακινήσεις για επισκευή υδραυλικών στα εξοχικά και κλείσιμο της παροχής ενόψει της παγωνιάς του χειμώνα, για εργασίες ανακαίνισης, για μεταφορά προσώπων που έχουν ανάγκη κλπ. Όταν τους ρωτάμε πόσοι θα είναι στο αυτοκίνητο που θα πάει στο συγκεκριμένο σημείο εκτός Νομού για τις επισκευές του σπιτιού, μας απαντάνε η σύζυγος και τα παιδιά και ίσως χρειαστεί να μείνουμε κάποιες μέρες», μας αναφέρει στέλεχος αρμόδιας υπηρεσίας, χωρίς να σχολιάσει τίποτα παραπάνω.

Κλείνουν ξανά τα πάντα στην Ευρώπη

Την Κυριακή, στη Γερμανία ανακοινώθηκε ότι η χώρα εισέρχεται σε καθολικό lockdown από αύριο Τετάρτη και έως τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου, ενώ χθες βράδυ ακολούθησαν οι ανακοινώσεις από την Μεγάλη Βρετανία για το Λονδίνο και τις περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας που θα τεθούν υπό πολύ αυστηρούς περιορισμούς.

Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, επισήμανε ότι υπάρχει απειλή αύξησης των κρουσμάτων που θα ξεπεράσουν τις δυνατότητες των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση να τεθεί το ευρύτερο Λονδίνο, το νότιο και δυτικό Έσσεξ και τις νότιες περιοχές του Χέρτφορντσιρ στην κλίμακα 3, δηλαδή στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες μπαρ, παμπ, καφέ και εστιατόρια θα κλείσουν τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στις γύρω περιοχές. Ανοικτές θα παραμείνουν μόνον οι υπηρεσίες του takeaway, του delivery και του click & collect.

Στην Ολλανδία επίσης ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε lockdown πέντε εβδομάδων σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Αυστηρά μέτρα θα επιβληθούν στην Ιταλία ενόψει των διακοπών με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης να μεταφέρουν την πληροφορία ότι εξετάζεται το ενδεχόμενα να μπει σε lockdown η χώρα από την παραμονή των Χριστουγέννων έως τις 2 Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή στο Βέλγιο, έχει ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυκτα μέχρις τις 05.00 και στο Λουξεμβούργο όλη την περίοδο των γιορτών από τις 23.00 μέχρι τις 06.00. Υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20.00 έως τις πέντε το πρωί.

Στη Σουηδία, που βρίσκεται εδώ και μήνες στο επίκεντρο της δημοσιότητας για την χαλαρή στάση στην αντιμετώπιση της πανδημίας καταγράφηκε χθες υψηλό ρεκόρ στον αριθμό ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.Στη Σουηδία έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 7.500 θάνατοι, πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό από τους σκανδιναβικούς γείτονές της.

Οι επόμενοι μήνες ίσως είναι οι χειρότεροι, λέει ο Μπιλ Γκέιτς

Την ίδια στιγμή ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, σε συνέντευξή του στο CNN τόνιζε ότι οι επόμενοι τέσσερις με έξι μήνες ίσως να είναι οι χειρότεροι της πανδημίας. Το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας προβλέπει πάνω από 200.000 επιπλέον θανάτους και μόνον εάν ακολουθήσουμε τους κανόνες, αναφορικά με τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των θανάτων, πρόσθεσε.

Επισήμανε επίσης ότι οι προσδοκίες για την επίδραση του εμβολίου θα πρέπει να παραμείνουν σε λογικά επίπεδα και εκτίμησε ότι μπορούμε να περιμένουμε την επιστροφή στην κανονικότητα από το καλοκαίρι του 2021, με κάποιες διακοπές. Τόνισε πάντως ότι ακόμα και στις αρχές του 2022, εάν δεν βοηθηθούν άλλες χώρες να αντιμετωπίσουν δραστικά πανδημία και δεν αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμών, ο κίνδυνος νέας έξαρσης θα είναι υπαρκτός.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ