Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης πιστωτών για τον διαγωνισμό!

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ειδικού διαχειριστή, θα κρίνουν «την πρόοδο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση των ναυπηγείων».

Την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. – ΕΝΑΕ) θα κρίνουν άμεσα οι πιστωτές της εταιρείας αφού αξιολογήσουν τις δυο δεσμευτικές προσφορές που έχουν υποβληθεί επίσημα την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ειδικού εκκαθαριστή. 

Αν και οι πιστωτές είναι δεκάδες, οι σημαντικότεροι είναι το ελληνικό δημόσιο (με τα συνολικά χρέη να ξεπερνούν τα 660 εκατ. ευρώ), οι τράπεζες και  εργαζόμενοι.  

Πριν την έκδοση της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί ενημέρωση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα από τα στελέχη του ειδικού διαχειριστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. – ΕΝΑΕ) για τις προσφορές και τους όρους των δυο προτάσεων. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου είχαν θεωρήσει και τις δυο  προσφορές χαμηλές σε σχέση με την πραγματική αξία των ναυπηγείων, έχοντας εκτιμήσει όμως και τις ελλείψεις, τα προβλήματα και τις ανάγκες επενδύσεων για την άμεση λειτουργία των εγκαταστάσεων. Όμως, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι αντιδράσεις των εργαζομένων και ειδικά από το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα» , το οποίο χαρακτήρισε τις προσφορές «εξευτελιστικές» (!) και ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών, για δυναμικές αντιδράσεις αν προχωρήσει η διαδικασία πώληση με «τόσο χαμηλό τίμημα».

Ο ειδικός εκκαθαριστής των των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα επιδιώξει να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των πιστωτών της εταιρείας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Ενδεχομένως  στις 28 ή 29 του μήνα τηρώντας όλες τους όρους του διαγωνισμού και τις ισχύουσας νομοθεσίας, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να συγκληθεί νωρίτερα (23/12), παρά την μεγάλη πίεση χρόνου.

Η επίσημη ανακοίνωση

Με επίσημη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της εταιρείας, ο ειδικός διαχειριστής επιβεβαιώνει τις προσφορές που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, γνωστοποιεί τα επόμενα βήματα στη διαδικασία και ανακοινώνει την σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των πιστωτών.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση: «Ο Ειδικός Διαχειριστής της εταιρείας με την επωνυμία “Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. υπό ειδική διαχείριση” ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 11 π.μ. διενεργήθηκε στην έδρα της ΕΝΑΕ , σύμφωνα με τους όρους της από 8.10.2020 πρόσκλησης, ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκποίηση ενός ενιαίου λειτουργικού συνόλου περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ, στον οποίον υπεβλήθησαν δύο (2) προσφορές, μία από την εταιρεία Pyletech ύψους 15.100.000 ευρώ και μία από την εταιρεία Onex ύψους 1.000.000 ευρώ. Με δημόσια δήλωσή της η εταιρεία Οnex παραδέχθηκε ότι υπέβαλε “συμβολικού χαρακτήρα” προσφορά με σκοπό όχι να πλειοδοτήσει στη διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ αλλά μόνο για να διατηρήσει το “έννομο δικαίωμα παρακολούθησης και επέμβασης στη διαδικασία, όπου και όταν αυτό απαιτηθεί”. Κατ’ ακολουθίαν, ο Ειδικός Διαχειριστής θα προβεί στις προβλεπόμενες εκ του νόμου ενέργειες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 73 παρ. 8 του Ν. 4307/2014 και θα συγκαλέσει το όργανο της γενικής συνέλευσης των πιστωτών της εταιρείας προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με την πρόοδο της διαγωνιστικής διαδικασίας».

Μάλιστα, αν ο διαγωνισμός δεν ολοκληρωθεί μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες ή κηρυχθεί οριστικά και επίσημα ως άγονος, ο ειδικός διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να υποβάλει αίτηση πτώχευσης των ναυπηγείων.

Έτσι, η αβεβαιότητα για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά παραμένει καθώς είναι ήδη σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, με τεράστια χρέη και υποχρεώσεις ενώ θα πρέπει να επιστραφούν περίπου 700 εκατ. ευρώ από κρατικές ενισχύσεις που είχαν λάβει στο παρελθόν και κρίθηκαν ως παράνομες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ