Τι αλλάζει από σήμερα στο λιανικό εμπόριο – Όσα πρέπει να ξέρετε

Με μικρές μεμονωμένες τροποποιήσεις στους περιορισμούς, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να διευκολύνει τους καταναλωτές στις αγορές και τις εορταστικές τους μετακινήσεις.

Αλλαγές στο ισχύον καθεστώς λειτουργίας της αγοράς, τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα λόγω της εορταστικής περιόδου, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Φυσικά το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας αλλά και η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ, δεν επιτρέπει ένα μαζικό άνοιγμα της λιανικής ή της εστίασης, όπως αρχικά υπολογιζόταν, ωστόσο με μικρές μεμονωμένες τροποποιήσεις στους περιορισμούς, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να διευκολύνει τους καταναλωτές στις αγορές και τις εορταστικές τους μετακινήσεις.

Click-away

Αναλυτικότερα, από σήμερα Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστηματος POS εκτός του καταστήματος.

Όταν θα πηγαίνει στο κατάστημα για την παραλαβή, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του.

Η ουρά έξω από τα καταστήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 9 άτομα, με δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον, ενώ στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση παραβεί τα μέτρα θα της επιβληθεί πρόστιμο από 2.000-50.000 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος) και θα υπάρξει και ταυτόχρονη αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, επίσης, ότι η λειτουργία του click away αφορά μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν είσοδο έξοδο σε δρόμο και έτσι εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα. Με το σύστημα click-away, θα εξυπηρετούνται και οι χονδρέμποροι.

Προαιρετικά μπορούν να λειτουργήσουν σήμερα και τα σούπερ μάρκετ, τα οποία πλέον απελευθερώνονται και έχουν τη δυνατότητα να πωλούν και παιχνίδια.

Αλλαγή στο ωράριο απαγόρευσης

Από σήμερα Κυριακή αλλάζει επίσης και το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία πλέον δεν θα επιτρέπεται από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021. Φυσικά, η αποστολή μηνύματος στο 13033 για τις μετακινήσεις εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική. Για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Τι θα συμβεί από Δευτέρα;

Aπό τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, ανοίγουν τα κομμωτήρια σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Την ίδια μέρα ανοίγουν επίσης τα βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ