“Γρίφος” για δυνατούς λύτες το άνοιγμα της αγοράς – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιείται μπαράζ συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τόσο σε πολιτικό και οικονομικό όσο και επιδημιολογικό επίπεδο μελετιούνται τα τελευταία δεδομένα προκειμένου να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις

Σε «γρίφο» για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το άνοιγμα της αγοράς και η άρση του lockdown, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ακόμα ανοιχτά, λίγες ώρες πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στις επίσημες ανακοινώσεις της.

Τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιείται μπαράζ συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τόσο σε πολιτικό και οικονομικό όσο και επιδημιολογικό επίπεδο μελετιούνται τα τελευταία δεδομένα προκειμένου να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις και να μην τεθεί σε κίνδυνο για μια ακόμα φορά η δημόσια υγεία.

Χθες, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, σε συνεδρίασή της, τάχθηκε κατά του ανοίγματος του λιανεμπορίου πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, «εγκρίνοντας» μόνο το άνοιγμα κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων για λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας δεν καθιστούν ασφαλή επιλογή το άνοιγμα της αγοράς καθώς υπαρκτός είναι ο κίνδυνος μεγάλου συγχρωτισμού και αναζωπύρωσης του αριθμού των νέων κρουσμάτων ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σταθερά κάτω από τις 2.000.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να αναβάλλει επί του παρόντος το άνοιγμα του λιανεμπορίου εκτός από τα κομμωτήρια τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν ανοίξει έως τη δευτέρα με αυστηρά όμως μέτρα προστασίας.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν πως γίνεται προσπάθεια για επαναλειτουργία των κομμωτηρίων ακόμα και μέσα στο σαββατοκύριακο όμως μετά τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων πιθανότερη ημερομηνία φαίνεται να είναι η Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

«Καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν»

“Είναι βέβαιο ότι δε θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί”, ξεκαθάρισε το πρωί της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha έσπευσε να βάλει φρένο στις προσδοκίες για τη μαζική επανεκκίνηση της αγοράς εστιάζοντας στην πίεση που συνεχίζει να ασκείται στις ΜΕΘ, κάνοντας λόγο για “καμπανάκια” μετά τις εικόνες συνωστισμού σε Harrods και Γαλλία.

“Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με το βαθμό που θα θέλαμε, οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα” τόνισε.

“Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τρίτο κύμα, καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Να δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση, να προσέξουμε τις επαφές μας. Με την οικογένεια μας, με το στενό κύκλο μας να μείνουμε σπίτι για να περιορίσουμε τη τη διασπορά” πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ