Ερντογάν: «Δεν μας ενδιαφέρουν οι κυρώσεις από την ΕΕ» !

Με δηλώσεις του κατηγόρησε την Ελλάδα για «βρώμικα παιχνίδια», τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αποφυγή διαλόγου και τους Ευρωπαίους ηγέτες που ζητούν την επιβολή κυρώσεων στην κυβέρνησή του ως προκατειλημμένους και… μη «τίμιους».

Προκλητικός εμφανίστηκε και πάλι ο Πρόεδρος ο Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια δηλώσεων του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης λίγο πριν την αναχώρησή του για το Αζερμπαϊτζάν, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη και θα συμμετέχει στις…εκδηλώσεις για την νίκη στην πολεμική σύρραξη με την Αρμενία. 

Μία ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Ερντογάν παρουσιάστηκε επιθετικός απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Γαλλία καθώς και στους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους που ζητούν την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

«Η ΕΕ επιβάλλει συνεχώς κυρώσεις εναντίον μας από το 1963. Η ΕΕ δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ τίμια. Ποτέ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Αλλά περιμέναμε πάντα υπομονετικά και συνεχίζουμε να υπομένουμε. Ας δούμε τι μέτρα θα πάρουν τώρα. Ωστόσο, οι ειλικρινείς και τίμιοι ηγέτες δεν υποστηρίζουν αυτή τη θέση απέναντι στην Τουρκία» δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Οποιαδήποτε απόφαση για κυρώσεις που θα ληφθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, δεν αφορά την Τουρκία».

Νέα επίθεση κατά Ελλάδας και Μητσοτάκη

Ειδική αναφορά έκανε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίον και κατηγόρησε ότι δεν επιθυμεί τον ουσιαστικά διάλογο ενώ υπονόησε ότι …σαμποτάρει τις προσπάθειες της Τουρκίας για ειρηνική επίλυση των διαφορών των δυο χωρών: «Η Ελλάδα κατάφερε να φέρει το θέμα των διαφορών με την Τουρκία στην Ε.Ε. Όμως, στην πραγματικότητα αυτοί προσπαθούν συνεχώς να αποφύγουν να καθίσουν στο τραπέζι. Όπως έκαναν και με το κάλεσμα του κυρίου Στόλτενμπεργκ. Εμείς στεκόμαστε όρθιοι και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όσα δικαιώματα έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως θα κάνουμε και με τη βόρεια Κύπρο (σ.σ. Κατεχόμενα). Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στα ζητήματα αυτά. Όμως αν η Ελλάδα ως γείτονας συμπεριφερθεί έντιμα θα συνεχίσουμε να είμαστε στο τραπέζι Για παράδειγμα, υπήρχε περίπτωση να γίνει ένα βήμα μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας [και] δυστυχώς πάλι δεν ήρθαν στο τραπέζι. Κάνουν πολιτική όλο με το ψέμα…».

Υπονόησε μάλιστα πως η Ελλάδα κινείται ανέντιμα και προσχηματικά στους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να παρουσιάσει αρνητικά τον ίδιο και την Τουρκία, χρησιμοποιώντας όχι μόνο ψέματα αλλά και ανυπόστατους ισχυρισμούς παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο!   

Στο Αζερμπαϊτζάν για την «παρέλαση της νίκης»

Τιμώμενο πρόσωπο στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, στο Μπακού, προς τιμήν των πρόσφατων στρατιωτικών επιτυχιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως την «παρέλαση της νίκης».

Η υποστήριξη του Ερντογάν ήταν καθοριστική στην τελική έκβαση της πρόσφατης πολεμικής σύγκρουσης, που οδήγησε σε οδυνηρή ήττα την Αρμενία και στην υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας που περιελάβανε απώλεια ιστορικών εδαφών για την κυβέρνηση του Ερεβάν και την απόδοση νέων εδαφών στους Αζέρους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ