Πώς διαμορφώνεται το σχέδιο “εξόδου” από το lockdown με τα νέα δεδομένα

Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα – Τι προβλέπεται για σχολεία και εστίαση

Νέα παράταση του lockdown, έως και τις 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων, όμως αυτή έρχεται με πιο αργούς ρυθμούς από όσο αναμενόταν. «Σε εθνικό επίπεδο διαπιστώνονται επίσης περισσότερα εξιτήρια από τα εισιτήρια ασθενών στα νοσοκομεία. Ωστόσο πολλά νοσοκομεία στη Β. Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρή πίεση. Με αυτά τα δεδομένα γίνεται προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απομακρύνεται χρονικά», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόλο που οι περιορισμοί συνεχίζονται ωστόσο, θα υπάρχουν μερικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Πέτσας, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ». Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν, δήλωσε, σήμερα Παρασκευή από τον αρμόδιο γγ εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Απομακρύνεται το άνοιγμα εστίασης και σχολείων

Παρόλο που δεν έχουν γίνει ακόμα επίσημες ανακοινώσεις επί του θέματος, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι τόσο η εστίαση – συμπεριλαμβανομένων καφέ και μπαρ – όσο και τα σχολεία δεν πρόκειται να ανοίξουν μέσα στο 2020, ούτε κατ’ εξαίρεση για τις γιορτές όπως αρχικά είχε ειπωθεί.

 Τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα καθιστούν επικίνδυνη μία τέτοια κίνηση, και όπως είπε χθες ο κ. Πέτσας, προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Άλλωστε, και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Πέμπτη με τον πρόεδρο του Columbia σημείωσε ότι κάποιοι τομείς της οικονομίας, όπως τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα ανοίξουν μόνο όταν είναι διαθέσιμο το εμβόλιο.

Όσον αφορά τα σχολεία, φαίνεται ότι τελικά θα ανοίξουν μετά τα Χριστούγεννα με τις πιθανές ημερομηνίες να είναι η 8η Ιανουαρίου ή η 11η του επόμενου μήνα. Πιο κοντά φαίνεται να βρίσκεται πάντως το άνοιγμα μικρών επιχειρήσεων, όπως τα κομμωτήρια. Ο κ. Πέτσας σε δηλώσεις του την Πέμπτη είχε μιλήσει για άνοιγμα ενόψει Χριστουγέννων, εφόσον το επιτρέπει φυσικά η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

«Μετατίθεται» το διάγγελμα Μητσοτάκη

Βάσει των προαναφερθέντων εξελίξεων, φαίνεται ότι το διάγγελμα του Πρωθυπουργού το οποίο ήταν προγραμματισμένο για σήμερα, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συμβαδίζει με τα πιο πρόσφατα δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επρόκειτο να ανακοινώσει τον λεγόμενο «χάρτη εξόδου» από το lockdown, τον σχεδιασμό δηλαδή της κυβέρνησης για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ