ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Κανένα επίσημο αίτημα για έκτακτη Γενική Συνέλευση

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού ομίλου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες των τελευταίων ωρών περί υποβολής επίσημου αιτήματος για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με βασικά θέματα την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και την έναρξη διαχειριστικού ελέγχου.

Ανυπόστατες φήμες χαρακτηρίζουν κορυφαίες πηγές του ελληνικού ομίλου τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών περί υποβολής επίσημου αιτήματος για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με βασικά θέματα: την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και την έναρξη διαχειριστικού ελέγχου για τις δύο τελευταίες χρήσεις .

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, η Ολλανδική Reggeborgh Invest (ελέγχει άμεσα πάνω από 5% της Ελλάκτωρ) φέρεται να έχει ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης γενικής συνέλευσης με βασικά θέματα, την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου και την έγκριση της διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου, για τα τελευταία δύο χρόνια. 

Όμως, από την πλευρά της Ελλάκτωρ επιμένουν πως τέτοιο αίτημα δεν έχει κοινοποιηθεί στην διοίκηση ή στα αρμόδια στελέχη και ουδείς γνωρίζει για την ύπαρξη σχετικού αιτήματος από οποιονδήποτε μέτοχο.

Όμως, για το αίτημα διαχειριστικού ελέγχου ακόμα κι αν είναι σύννομο και εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, δεν μπορεί να απασχολήσει της Γενική Συνέλευση, αλλά θα πρέπει να υπάρξει σχετική δικαστική απόφαση (από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Περιφέρειας στην οποία εδρεύει η εταιρεία) βασισμένη σε συγκεκριμένα παραπτώματα και παραβάσεις. Για να διαταχθεί διαχειριστικός έλεγχος πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι και αυτή η εικασία όχι μόνο δεν στηρίζεται πουθενά αλλά αποτελεί παράδοξο καθώς η πρόσφατη γενική συνέλευση πρόσφατα (στα μέσα Σεπτεμβρίου) ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης (εκτός του θέματος περί παροχής μετοχών σε στελέχη) και είχε λάβει την έγκριση όλων των μετόχων.

Ειδικά για την τελευταία διετία όπως αναφέρουν οι φήμες των τελευταίων ωρών, προκαλεί εντύπωση η φημολογία καθώς σε αυτό το διάστημα η Ελλάκτωρ έχει κάνει άλματα στην εταιρική διακυβέρνηση και τη διαφάνεια, έχοντας ανέβει κατακόρυφα η κατάταξή της όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, με βάση έγκυρους διεθνείς δείκτες και επιπλέον έχει κερδίσει διακρίσεις και βραβεία στους συγκεκριμένους αυτούς τους τομείς.

Τα δικαιώματα των μετόχων

Σημειώνεται ότι τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης μπορεί να ζητήσει μέτοχος με ποσοστό άνω του 5% επίσημα και με συγκεκριμένες διαδικασίες καθώς η σημερινή διοίκηση έχει βασικό μέλημά της την διαφάνεια και την τήρηση της νομιμότητας σε κάθε πτυχή της λειτουργίας της.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, μέτοχοι που κατέχουν άνω του 5% μιας ανώνυμης εταιρείας μπορούν να ζητήσουν από το διοικητικό συμβούλιο «να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, ορίζοντας ημέρα συνεδρίασης, η οποία δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από σαράντα πέντε ημέρες από την ημερομηνία επίδοσης της αίτησης στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου. Εάν δεν συγκληθεί Γενική Συνέλευση από το Διοικητικό Συμβούλιο εντός είκοσι ημερών από την επίδοση της σχετικής αίτησης, η Σύγκληση διενεργείται από τους αιτούντες μετόχους με δαπάνες της εταιρείας, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της έδρας της εταιρείας, που εκδίδεται κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Στην απόφαση αυτή ορίζονται ο τόπος και ο χρόνος της συνεδρίασης, καθώς και η ημερήσια διάταξη».

Πάντως, όπως αναφέρουν στελέχη της Ελλάκτωρ, η διοίκηση του ομίλου επιφυλάσσεται να ασκήσει οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμα κριθεί απαραίτητο και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την προάσπιση των δικαιωμάτων της εταιρείας και των μετόχων με κάθε νόμο τρόπο.