Πιο “υπάκουοι” από τους Βρετανούς οι Έλληνες, στα μέτρα για τον κορωνοϊό

Έξι στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι τόσο εκείνοι, όσο και οι συμπολίτες τους θα συμμορφωθούν και θα τηρήσουν τα μέτρα που θα επιβάλλει το Κράτος
lockdown

 Δύο στους τρεις Έλληνες πιστεύουν πως την περίοδο των Χριστουγέννων δεν θα έχουμε γενικό Lockdown, αλλά θα συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 16-19 Νοεμβρίου.

Σε αυτή την περίπτωση, ο τρόπος που γιορτάζουν συνήθως τα Χριστούγεννα θα επηρεαστεί πολύ για περισσότερους από έναν στους δύο, ενώ αν έχουμε γενικό lockdown, η αναλογία αυτή ανεβαίνει στους επτά στους δέκα.

Παρά την στενοχώρια που δημιουργούν τα μέτρα και οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας για τα φετινά Χριστούγεννα, οι έξι στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι τόσο εκείνοι, όσο και οι συμπολίτες τους θα συμμορφωθούν και θα τηρήσουν τα μέτρα που θα επιβάλλει το Κράτος, ενώ η αντίστοιχη αναλογία των Βρετανών στο ίδιο ερώτημα είναι μόνο 17%, όπως προκύπτει από έρευνα της YouGov UK.

Σχετικά με το επικείμενο εμβόλιο κατά του Covid-19, «πράσινο φως» με αισιοδοξία για τέλος της πανδημικής κατάστασης βλέπει μόνο το 18% των Ελλήνων, ενώ οι δύο στους τρεις εκφράζουν δισταγμό και προβληματισμό, αλλά και ένας στους πέντε θεωρεί ότι δεν θα είναι αποτελεσματικό ή δεν χρειάζεται καθόλου!

Στο μεταξύ, το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού έλαβε χθες έγκριση για χρήση στη Βρετανία και η χορήγησή του θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα. Θέλοντας να προλάβει τις αντιδράσεις και την άρνηση – που υπάρχει και εκεί – σχετικά με τη γρήγορη έγκρισή του, η ρυθμιστική αρχή της χώρας, τόνισε σε ανακοίνωσή της:

“Η πρόοδός μας εξαρτήθηκε απολύτως από τη διαθεσιμότητα των δεδομένων στην κυλιόμενη επισκόπησή μας και την αυστηρή αξιολόγηση και τις ανεξάρτητες γνωμοδοτήσεις που έχουμε λάβει. Η ρυθμιστική αρχή δεν έκανε εκπτώσεις στην διαδικασία κυλιόμενης επισκόπησης που την οδήγησε στην έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19, σημείωσε η ίδια, περιγράφοντας την αξιολόγηση που έγινε ως εμπεριστατωμένη και αυστηρή. Είναι πολύ σαφές ότι ξεχωριστές ομάδες εργάζονταν παράλληλα για να παραδώσουν την πιο αυστηρή επισκόπηση αυτού του εμβολίου. Δεν έγιναν εκπτώσεις”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ