Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων: Επικίνδυνη η πρόωρη άρση των lockdown!

Σύμφωνα με έκθεση βασισμένη σε επιδημιολογικά μοντέλα, η άρση του μέτρου της καραντίνας πριν τα Χριστούγεννα μπορεί να οδηγήσει σε νέο «κύμα» έξαρσης της πανδημίας τον Ιανουάριο.

Επικίνδυνη είναι η πρόωρη άρση του μέτρου της καραντίνας (lockdown) και ακόμα περισσότερο η χαλάρωση των αυστηρών μέτρων που συζητείται ήδη σε ορισμένες χώρες καθώς ενδέχεται να δημιουργήσει ένα νέο «κύμα» έξαρσης της πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), βασισμένη σε επιδημιολογικά στοιχεία και εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ειδικής επιστημονικής ομάδα του Ευρωπαϊκού οργανισμού, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τα οποία ισχύουν σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν επαρκούν για τη μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) πριν από τα Χριστούγεννα. Ειδικά στην περίπτωση της Γερμανίας, όπου διεξάγονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίες, πορείες και ασκούνται πιέσεις από βουλευτές στην κυβέρνηση Μέρκελ.

Η σχετική έκθεση το ECDC προσομοιώνει την εξέλιξη της πανδημίας, αναπροσαρμόζοντας τον αριθμό νέων κρουσμάτων και (πιθανών) νεκρών αν τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού (τύπου Γερμανίας) διατηρηθούν αμετάβλητα, εξετάζοντας τα ενδεχόμενα σενάρια. 

Από την συγκεκριμένη ανάλυση, προκύπτει πως μπορεί να μην υπάρχει καθοδική τάση στα περιστατικά που εισάγονται τα νοσοκομεία μέχρι τα Χριστούγεννα, εάν διατηρηθούν τα ίδια μέτρα (τοπικά lockdown, περιορισμοί μετακίνησης, απαγόρευση κυκλοφορίες νυχτερινές ώρες, αναστολή λειτουργίας ορισμένων κατηγοριών καταστημάτων, κ.α.).

Όμως αν η κυβέρνηση προβεί στην άρση των ισχυόντων περιορισμών και του μερικού lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου ( ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς), τότε οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα αυξηθούν και μάλιστα πριν από τα Χριστούγεννα.

Αν τα ίδια μέτρα χαλαρώσουν λίγο πριν τις 25 Δεκεμβρίου – λόγω της γιορτής των Χριστουγέννων- όπως συζητείται αυτές τις ημέρες σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο- τότε τα νοσοκομεία θα πρέπει να περιμένουν μεγάλη αύξηση των ασθενών με κορωνοϊό την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ECDC, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων, με αντίστοιχες επιπτώσεις και στον αριθμό των νοσηλειών, των διασωληνώσεων καθώς και των θυμάτων.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η  έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τα οποία ισχύουν σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν επαρκούν για τη μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) και συνεπώς δεν είναι σε θέση να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας με την ραγδαία μείωση των νέων κρουσμάτων.

Αντιθέτως, όπως επισημαίνεται, στα συμπεράσματα των προσομοιώσεων του ECDC, η πρόωρη άρση του μέτρου της καραντίνας φαίνεται να είναι η βασική αιτία για την περαιτέρω αύξηση των ασθενών σε διάστημα δυο εβδομάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ