Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron

Σύμφωνα με την Αμερικανική εταιρεία, η συγκεκριμένη θεραπεία με δυο συνθετικά αντισώματα σε ασθενείς COVID-19 με ήπια ή μέτρια συμπτώματα επιταχύνει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει τις πιθανότητες επιδείνωσης καθώς και νοσηλείας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τη θεραπεία συνθετικών αντισωμάτων της Regeneron κατά της ασθένειας (COVID-19) που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2) ενέκρινε με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, παρέχοντας «Άδεια Χρήσης Εκτάκτου Ανάγκης» (EUA), σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας.

Σύμφωνα με την έκθεση αιτιολόγησης της έκδοσης άδειας χρήσης του Αμερικανικού  Οργανισμού, η συγκεκριμένη θεραπεία  επιτρέπει σε ασθενείς του κορωνοϊού να αναρρώνουν χωρίς να εμφανίσουν έντονα ή βαριά συμπτώματα, προκαλώντας έντονη ανοσολογική αντίδραση και να αποφύγουν την νοσηλεία, επιταχύνοντας την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ έχει επίσης και «αντιϊική δράση».

«Η έγκριση αυτών των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να επιτρέψει σε ασθενείς να αποφύγουν τη νοσηλεία και να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε στα αμερικανικά δίκτυα και σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία  ο διευθυντής του FDA, Στίβεν Χαν, μετά την επιβεβαίωση της έγκρισης και την έκδοση επίσημης ανακοίνωσης από τον αμερικανικό οργανισμό.

Όπως αναφέρει η ειδική ανακοίνωση της Regeneron (συνιδρυτής της οποίας είναι ο Ελληνοαμερικανός Γιώργος Γιανκόπουλος) η θεραπεία αντισωμάτων βασίζεται σε ένα «κοκτέηλ» δυο αντισώματα, τα casirivimab και imdevimab (κατοχυρωμένα από την Regeneron ως «REGN-COV2» or «REGEN-COV2»), τα οποία χορηγούνται ταυτόχρονα μετά την επιβεβαίωση της παρουσίας του κορωνοϊού (θετικό τεστ) μέχρι την πλήρη αποθεραπεία του ασθενούς. 

Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού (COVID-19) που λαμβάνει άδεια χρήσης από τον FDA στις ΗΠΑ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον ως βασική - και όχι πειραματική - θεραπεία. 

Αξίζει να σημειωθεί πως την συγκεκριμένη - πειραματική τότε - θεραπεία είχε ακολουθήσει το ιατρικό επιτελείο του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όταν είχε βρεθεί θετικός σε τεστ ανίχνευσης για τον κορωνοϊό τον περασμένο μήνα και είχε αναρρώσει χωρίς παρενέργειες ή επιπλοκές.