Νίκη Κεραμέως: Ιστορική ημέρα για την εκπαίδευση και τις νέες τεχνολογίες η 19η Νοεμβρίου

Πάνω από 39.800 παράλληλες συνεδρίες Γυμνασίων και Λυκείων και πάνω από 55.000 παράλληλες συνεδρίες Νηπιαγωγείων και Δημοτικών πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα

Μια ιστορική ημέρα μπορεί να χαρακτηρισθεί η 19η Νοεμβρίου 2020, ανέφερε σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης στην χώρα μας πραγματοποιήθηκε τηλεκπαίδευση, στο σύνολο της σχολικής κοινότητας που αγγίζει τα 1,6 εκατομμύρια μέλη, με κάποια τεχνικά προβλήματα τις απογευματινές ώρες που διορθώθηκαν.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμεώς, πάνω από 39.800 παράλληλες συνεδρίες Γυμνασίων και Λυκείων και πάνω από 55.000 παράλληλες συνεδρίες Νηπιαγωγείων και Δημοτικών πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα (αριθμός που υπερβαίνει τα σχολικά τμήματα της χώρας και περιλαμβάνει και τη διενέργεια δοκιμαστικών συνεδριών και τηλεδιασκέψεων διδασκόντων).

Μετά τη λειτουργία των ψηφιακών τμημάτων όλων των Γυμνασίων και Λυκείων ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, χθες ήταν η πρώτη μέρα εισόδου των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων της χώρας, με τη λειτουργία πάνω από 47.000 τμημάτων. Κατά τη διάρκεια του απογευματινού ωραρίου, παρουσιάστηκαν τεχνικά ζητήματα που στη συνεχεία διορθώθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα το απόγευμα η τηλεκπαίδευση να κυλήσει ομαλά σε όλες τις περιοχές της χώρας για όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία (όπως συνέβη και το πρωί για όλα τα τμήματα Γυμνασίου και Λυκείου).

Όπως ανέφερε η Νίκη Κεραμέως, το καθολικό και πανελλαδικό αυτό εγχείρημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης πιστώνεται στους εκπαιδευτικούς μας, στα στελέχη εκπαίδευσης, στους μαθητές μας και στις οικογένειές τους, που στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις αυτήν την τιτάνια προσπάθεια. «Το εγχείρημα είναι πράγματι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας. Προκλήσεις και αρρυθμίες πάντοτε θα
υπάρχουν, αλλά το ζητούμενο είναι αυτές να επιλύονται άμεσα και να βελτιώνεται διαρκώς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όσο χρόνο τα σχολεία μας τελούν σε αναστολή της δια ζώσης
λειτουργίας»

Σε επικοινωνία που είχε το EMEA.gr με γονείς που έχουν παιδιά στα σχολεία σε γενικές γραμμές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την λειτουργία της τηλεκπαίδευσης παρά τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, σοβαρότερα τις πρώτες ημέρες όπου το σύστημα έπεσε για κάποιες ώρες για σημαντικό αριθμό όσων παρακολουθούσαν. Υπήρξαν και ορισμένοι που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους διότι θα πρέπει να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα παιδιά τους, ιδιαίτερα στα μικρά σε ηλικία Χρόνο που δυστυχώς – όπως είπαν – δεν διαθέτουν λόγω των εργασιακών τους υποχρεώσεων.

Συγκίνηση όμως προκάλεσε η συζήτηση με ένα παππού που παρακολούθησε το εγγονάκι του, που είναι στην πρώτη τάξη του Δημοτικού, να βρίσκεται μπροστά στον υπολογιστή και να παρακολουθεί διαδικτυακά το μάθημα με τον δάσκαλο του. «Συγκινήθηκα πολύ να βλέπω το εγγονάκι μου, χαμογελαστό και με κέφι μπροστά στον υπολογιστή του μπαμπά του να συμμετέχει και να σηκώνει το χεράκι του να επικοινωνήσει με τον δάσκαλο του που βρισκόταν σε κάποια άλλη γωνιά της Αθήνας. Μου θύμισε τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, που κανείς νέος σήμερα δεν μπορεί να φανταστεί στο ελάχιστο τις δυσκολίες που περάσαμε. Θυμήθηκα τη δασκάλα μου, στις παγωμένες σχολικές αίθουσες, όποτε λειτουργούσαν, να έρχεται με χαμόγελο κάθε μέρα και μας εμψυχώνει. Έκλαψα για μια ακόμη φορά για τους αγαπημένους συμμαθητές μου που δεν ξαναείδα ποτέ διότι πέθαναν από πείνα. Αντέξαμε όμως, άντεξε η χώρα μας. Βγήκαμε νικητές. Κανείς από την γενιά μου δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί την τεχνολογική πρόοδο ή καλύτερα τα τεχνολογικά θαύματα, ειδικά της τελευταίας 20ετίας που οδήγησαν την ανθρωπότητα και μαζί και την Ελλάδα στο να μπορεί σήμερα να κάνει αντιμετωπίζει τις δύσκολες εποχές που ζούμε».

«Η συμβουλή μου. Μην μεμψιμοιρούμε συνέχεια. Η Ελλάδα κατάφερε και ανήκει στον πυρήνα των προηγμένων χωρών. Άντεξε στη δεκαετή οικονομική κρίση που ελάχιστες χώρες θα είχαν αντέξει, φυσικά με απώλειες μεγάλες, με οικογένειες να αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης. Άντεξε όμως. Ενωμένοι θα πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και να μην κατηγορούμε ο ένας το άλλον επειδή ένα μηχάνημα ή και παραπάνω βγήκαν εκτός. Είναι τόσο κρίμα για εμάς τους ίδιους, όλους μας και για όσα έχουμε καταφέρει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ