Κορωνοϊός: Σε ασθενοφόρα μετατρέπονται …βαγόνια του ΟΣΕ!

Σχέδιο μεταφοράς ασθενών από τη Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα σε άλλα νοσοκομεία της χώρας με ειδικά διαμορφωμένα τρένα, τα οποία θα έχουν κλίνες και ειδικό ιατρικό εξοπλισμό.

Τη διάθεση αμαξοστοιχίας από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη  για την μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία της Αττικής, προβλέπει το σχέδιο μαζικής διακομιδής ασθενών από περιφέρειες που δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες ή ΜΕΘ για να νοσηλευτούν νέα κρούσματα.

Ο συρμός αποτελείται συνολικά από 4 βαγόνια τύπου πούλμαν, ένα βαγόνι- κυλικείο και ένα βαγόνι –κουπέ και θα σταθμεύει στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης σε σημείο, από τον οποίο θα μπορεί να γίνει εύκολα και με ασφάλεια η μεταφορά των ασθενών με ασθενοφόρα από νοσοκομεία της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea, η πρώτη αμαξοστοιχία βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μελέτης των βαγονιών από στελέχη του ΕΚΑΒ και του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καταγραφούν οι παρεμβάσεις και οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση των χώρων κάθε βαγονιού για την φιλοξενία ασθενών, την υποστήριξη ιατρικών συσκευών, όπως για παράδειγμα αναπνευστήρων και ορών και την παροχή φροντίδας κατά την μετακίνηση του τρένου, ώστε η διακομιδή των ασθενών να γίνεται με ασφαλή τρόπο.

Μάλιστα, σύμφωνα με εργαζόμενους του ΟΣΕ, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες διαμόρφωσης των 4 βαγονιών για τη μαζική μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαμόρφωση δύο βαγονιών του τρένου. Στα άλλα δυο βαγόνια απαιτούνται περισσότερες παρεμβάσεις και αλλαγές, ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν και να μεταφέρουν πιο βαριά περιστατικά.

Με την χρήση αυτής της αμαξοστοιχίας πολύ σύντομα θα μπορεί να γίνει μαζική μεταφορά ασθενών από κορωνοϊό από την συμπρωτεύουσα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο αίτημα για την διάθεση αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ υπάρχει και από την Λάρισα και εξετάζεται από τις αρμόδιες αρχές στο πλαίσιο του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των τοπικών νοσοκομειακών μονάδων από ασθενείς του κορωνοϊού. Ενδέχεται να υιοθετηθεί το ίδιο μέτρο και από νομούς της Ροδόπης, όπου οι εισαγωγές αυξάνονται καθημερινά και οι διαθέσιμες κλίνες για κορωνοϊό μειώνονται ραγδαία τις τελευταίες ημέρες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ