Κορωνοϊός: Σε κατάσταση συναγερμού η Θεσσαλονίκη

Νέα αυστηρότερα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού την Βόρεια Ελλάδα και την μείωση των κρουσμάτων θα εξετάσει σήμερα η κυβέρνηση, σε ειδική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Αξιολόγηση των δεδομένων της πανδημίας για την Θεσσαλονίκη και την γενικότερη κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα, όπως και το ενδεχόμενο λήψης νέων αυστηρότερων μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, θα συζητηθούν στη νέα έκτακτη σύσκεψη των αρμοδίων υπουργών της κυβέρνησης την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την συμμετοχή του επικεφαλής της Επιτροπής του ΕΟΔΥ Σωτήρη Τσιόδρα και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το βράδυ προηγήθηκαν δυο έκτακτες συσκέψεις με διαφορά λίγων ωρών. Την πρώτη συγκάλεσε αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα από το Άμπου Ντάμπι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα. 

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της 25μελούς Επιτροπής Λοιμωδών Νοσημάτων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την εκτίμηση των τελευταίων δεδομένων στην Θεσσαλονίκη και άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας (Πέλλας, Γρεβενών, Δράμας,  Φλώρινας) και την αξιολόγηση πιθανών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο αυξημένος αριθμός (3.209) των κρουσμάτων που καταγράφηκαν χθες σε όλη την Ελλάδα και τα πολύ υψηλά νούμερα στην Βόρεια Ελλάδα, όπου 905 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 166 κρούσματα στην Πέλλα, 95 κρούσματα στην  Δράμα και 59 κρούσματα στην Φλώρινα, 111 κρούσματα στην Ημαθία και 101 κρούσματα στο Κιλκίς, έχουν προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό της κυβέρνησης.

Νέα δρακόντεια μέτρα υπό αξιολόγηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν υποβληθεί εισηγήσεις για  την εφαρμογή νέων μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, επιβολή αυστηρότερου lockdown και των περιορισμό των μετακινήσεων στις «βασικές και απαραίτητες». Οι εισηγήσεις περιλαμβάνουν δρακόντεια μέτρα, όπως το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων, η απαγόρευση μετακινήσεων ξένων πολιτών (κυρίως μέσω Βουλγαρίας) για εργασία στην Ελλάδα (στην πλειονότητά τους εργάτες σε καλλιέργειες και εργοστάσια) καθώς όπου η διασπορά του κορωνοϊού είναι μεγάλη παρατηρούνται καθημερινές μετακινήσεις από εργάτες από και προς την χώρα μας.

Εισηγήσεις έχουν γίνει και για αυστηρότερους όρους του lockdown σε όλη τη Β. Ελλάδα, με την μείωση των κωδικών της υπηρεσίας 13033, την διάρκεια της ισχύς κάθε άδειας μετακίνησης, την αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας, κ.α.

Σε πολιτικό επίπεδο εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, όπως ο  αυστηρότερος έλεγχος στα χερσαία σύνορα, η αύξηση του αριθμού τεστ σε κεντρικά σημεία των μεγάλων πόλεων αλλά και η διενέργεια μαζικών ελέγχων σε χώρους εργασίας (χωρίς προειδοποίηση) για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, ακόμα και με λήψη δείγματος από εργαζόμενους και προσωπικό στους νομούς με μεγάλη διασπορά της πανδημίας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ