Μητσοτάκης: Υπογραφή ιστορικής συμφωνίας συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Συνάντηση κορυφής με τον Διάδοχο του Θρόνου των Εμιράτων Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν θα έχει στο Άμπου Ντάμπι ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τον οποίο θα υπογράψει συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική.

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα υπογράψει σήμερα το πρωί στο Άμπου Ντάμπι o Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Διάδοχο του Θρόνου Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το Γραφείου του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Άμπου Ντάμπι θα γίνει πρώτα η υπογραφή της Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης των δυο χωρών καθώς και της συμφωνίας Συνεργασίας στους τομείς της Εξωτερικής Πολιτικής και της Άμυνας.

Ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν είναι ο διάδοχος πρίγκηπας του Άμπου Ντάμπι, διαθέτοντας παράλληλα ισχυρή επιρροή ως και υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του εμιράτου, ενώ ο ετεροθαλής αδελφός του (Σείχης Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν) είναι ο κληρονομικός εμίρης του Άμπου Ντάμπι και πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος.

Στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων η ελληνική αποστολή έφθασε χθες αργά το απόγευμα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός από τον υπουργό Βιομηχανίας, Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διεξαχθούν διευρυμένες συναντήσεις με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη.

Τέλος, το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Κέντρου Χεντάγια (Hedaya),  Δρ. Αλί Ρασίντ Αλ Νουαίμι, ενός διεθνούς οργανισμού για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού.

Επίσης, έχει προγραμματιστεί και επίσκεψη της ελληνικής αποστολής υπό τον πρωθυπουργό στο περίφημο Μέγα Τέμενος του Σεΐχη Ζαγιέντ (Sheikh Zayed Grand Mosque Center), το οποίο είναι το μεγαλύτερο τζαμί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (και ταυτόχρονα θρησκευτικό κέντρο) καθώς και το όγδοο μεγαλύτερο στον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ