Πομπέο: Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Τουρκία, αγνοώντας Ερντογάν-Τσαβούσογλου!

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε «ηγέτης του Ορθόδοξου κόσμου» τον Οικουμενικό Πατριάρχη και «βασικό εταίρο» των ΗΠΑ το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Επίσημη επίσκεψη επικεντρωμένη «στη θρησκευτική ελευθερία» πραγματοποιεί από χθες το βράδυ στην Τουρκία ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χωρίς να έχει προβλεφθεί καμιά συνάντησή του με τον Πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα διεθνή πολιτικά δεδομένα.

Σήμερα το μεσημέρι ο επικεφαλής του Αμερικανικής διπλωματίας  συναντήθηκε  με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάικ Πομπέο φέρεται να συζήτησε για τα «θρησκευτικά ζητήματα στην Τουρκία και την περιοχή» και να υπογράμμισε «τη σταθερή θέση» των Ηνωμένων Πολιτειών στα θέματα αυτά, τα οποία ο ίδιος  έχει αναγάγει σε κύρια προτεραιότητά του στο ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών έμπλεξε το εγκώμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη και τόνισε πως αποτελεί στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ τόσο στις δηλώσεις του στα διεθνή δίκτυα όσο και στα κοινωνικά δίκτυα.

Ηγέτης του Ορθόδοξου κόσμου το Οικουμενικό Πατριαρχείο

«Ήταν τιμή μου να συναντήσω σήμερα τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α', και να επισκεφθώ την Πατριαρχική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. 
Στην ίδια ανάρτηση, ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας τονίζει: «Ως ηγέτης του Ορθόδοξου κόσμου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι βασικός εταίρος καθώς συνεχίζουμε να προασπίζουμε τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

Μια μικρή ομάδα ανθρώπων, ανταποκρινόμενη στην έκκληση μιας εθνικιστικής ένωσης, διαδήλωσε κοντά στο πατριαρχείο εναντίον της επίσκεψης του Πομπέο φωνάζοντας «Γιάνκη πήγαινε σπίτι σου», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Πομπέο συνέχισε την επίσκεψη του στην Πόλη, με το πρόγραμμα του να περιλαμβάνει ξενάγηση στο γειτονικό τζαμί Ρουστέμ Πασά. 

Η επίσκεψη του έχει προκαλέσει επικρίσεις από την Άγκυρα, αλλά η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει καμία επίσημη ανακοίνωση, ούτε έχει γίνει επίσημη δήλωση από τον Ερντογάν και το γραφείο της Προεδρίας. Αντιθέτως, κύκλοι της τουρκική διπλωματία εξέφρασαν την οργή τους για το πρόγραμμα του Πομπέο και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε πως η θρησκευτική ελευθερία «προστατεύεται» στην Τουρκία.

«Θα άρμοζε περισσότερο στις ΗΠΑ να κοιταχτούν σ' έναν καθρέφτη και να ασχοληθούν με τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και τα εγκλήματα μίσους στη χώρα τους», φέρεται να υποστήριξε συνεργάτες του Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά δίκτυα και τις εφημερίδες.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης

Ο Μάικ Πομπέο ήθελε να μεταβεί μόνο στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και δεν ήταν έτοιμος να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ούτε τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρά μόνον αν ένας εκ των δυο (ή και οι δυο) αποδέχονταν να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη καθώς δεν υπήρχε πρόθεση από τον Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για συναντήσεις στην Άγκυρα. Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις των δυο πλευρών, το ενδεχόμενο συνάντησης τελικά ναυάγησε.

Η Τουρκία προκάλεσε κύμα επικρίσεων στον χριστιανικό κόσμο τον περασμένο Ιούλιο, όταν μετέτρεψε την πρώην βασιλική της Αγίας Σοφίας, ένα μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας, σε τζαμί για προσευχή των πιστών, ανακαλώντας το καθεστώς της ως μουσείου σχεδόν μετά από έναν αιώνα και παρά τις εκκλήσεις ξένων ηγετών και της ΟΥΝΕΣΚΟ.