Στην «κατάψυξη» η αγορά ακινήτων λόγω καραντίνας

«Παγωμένη» είναι η αγορά ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας μετά και το νέο lockdown που τέθηκε σε ισχύ, σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες.

«Παγωμένη» χαρακτηρίζεται η αγορά ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας μετά και το νέο lockdown που έχει τεθεί σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο. Όπως αναφέρουν μεσίτες που επικοινώνησε το emea.gr η αγοραπωλησίες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας μετά την πλήρη ακινησία του τριμήνου Μαρτίου-Μαϊου του τρέχοντος έτους, χρονική περίοδο του πρώτου lockdown, η αγορά ακινήτων σημείωσε κάποια κινητικότητα το τετράμηνο Ιούνιου-Σεπτέμβριου. Την περίοδο αυτή όπως επισημαίνουν ολοκληρώθηκαν κάποιες από τις αγοραπωλησίες που είχαν ξεκινήσει στις αρχές του έτους και πάγωσαν λόγω του πρώτου lockdown, ενώ ταυτόχρονα έγιναν και κάποιες νέες συμφωνίες.

Από τα μέσα όμως Οκτωβρίου με τη σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων και τη φημολογία περί νέων περιοριστικών μέτρων η αγορά ακινήτων μπήκε ξανά σε ρυθμούς ακινησίας, με όλες σχεδόν τις πράξεις να βρίσκονται σε αναμονή.

Όπως επισημαίνουν στελέχη με γνώση της αγοράς στο emea.gr εμφανής είναι η παντελής απουσία ξένων επενδυτών που είχαν κάνει την εμφάνιση τους μαζικά από τα μέσα του προηγούμενου έτους και αναζητούσαν και προχωρούσαν σε αγορές ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας είτε για επενδυτικούς σκοπούς είτε για ιδία χρήση. Ελάχιστοι είναι τώρα οι ενδιαφερόμενοι ξένοι για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Οι Κύπριοι, Κινέζοι, Ρώσοι, Ισραηλίτες που είχαν κάνει την εμφάνιση τους στην ελληνική αγορά κρατούν στάση αναμονής, άλλωστε οι μετακινήσεις και τα ταξίδια δεν είναι πια μια υπόθεση ρουτίνας, αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτών η αγορά ακινήτων για το κέντρο της Αθήνας αναμένεται να βρει τους ρυθμούς της από την ερχόμενη άνοιξη και μετά, όταν θα έχουμε σαφείς ενδείξεις για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την πορεία της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούν ότι η αγορά ακινήτων για το κέντρο της Αθήνας δεν θα επανέλθει εύκολα στους ρυθμούς πριν την πανδημία, όπου το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα υψηλό, ο αριθμός των πράξεων μεγάλος και οι τιμές είχαν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα.

Σημαντικό ρόλο στη πορεία της αγοράς ακινήτων θα έχει και η πορεία της αγοράς Airbnb στο κέντρο της πόλης που έχει σχεδόν παγώσει. Προϋπόθεση για να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στο κέντρο της πόλης είναι η ανάκαμψη του Airbnb κάτι που για την ώρα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, εκτιμούν στελέχη της αγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ