Εκλογές ΗΠΑ: Η Αμερική μετρά ψήφους και ο πλανήτης κρατά την ανάσα του

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν οι Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ με το αποτέλεσμα των εκλογών να έχει σοβαρό αντίκτυπο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη

Μία ημέρα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο υπόλοιπος κόσμος δεν έγινε σοφότερος, με εκατομμύρια ψήφους να μένουν να καταμετρηθούν, τη μάχη να θεωρείται αμφίρροπη και τον κίνδυνο να υπάρξουν ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες αβεβαιότητας να αυξάνεται.

Οι εκλογές προκάλεσαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή από τότε που οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου: ψήφισαν 160 εκατομμύρια Αμερικανοί, μια συμμετοχή που υπολογίζεται σε 66,9%, έναντι 59,2% το 2016, σύμφωνα με το US Elections Project.

Πολλές πολιτείες έχουν κατακλυσθεί από την πληθώρα των ψήφων που εστάλησαν δι' αλληλογραφίας. Το άνοιγμα των φακέλων και το σκανάρισμα των ψηφοδελτίων αυτών μπορεί σε ορισμένες πόλεις να απαιτήσει ημέρες.

«Αν όλα συνεχισθούν μ' αυτό τον ρυθμό, θα έχουμε τα πλήρη αποτελέσματα μέσα στις δύο επόμενες ημέρες», δήλωσε σήμερα το πρωί στο CNN ο Αλ Σμιτ, υπεύθυνος της πόλης της Φιλαδέλφειας, μεγάλης δεξαμενής δημοκρατικών ψήφων στην πολιτεία κλειδί της Πενσιλβάνια.

Η πρόωρη δήλωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκάλεσε επικριτικά σχόλια από κάποιους Αμερικανούς πολιτικούς σχολιαστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προειδοποίησαν για καταπάτηση πάγιων άγραφων δημοκρατικών κανόνων.

Οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών κρατούσαν στάση αναμονής, προσπαθώντας να μην ρίξουν και άλλο λάδι στη φωτιά των εκλογών.

«Ας περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. «Ας περιμένουμε να δούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα. Υπάρχει προφανώς σημαντική αβεβαιότητα. Είναι πιο αμφίρροπο απ’ ό,τι, νομίζω, ανέμεναν πολλοί».

Αλλά ενώ ο Ράαμπ και άλλοι συνέστησαν προσοχή, ο Σλοβένος πρωθυπουργός έκανε τη διαφορά, συγχαίροντας τον Τραμπ και το ρεμπουμπλικανικό κόμμα μέσω Twitter. «Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι ο αμερικανικός λαός εξέλεξε τους @realDonaldTrump (Ντόναλντ Τραμπ) @Mike_Pence (Μάικ Πενς) για #4ακόμαχρόνια», δήλωσε ο Γιάνεζ Γιάνσα, ένας από τους ηγέτες της ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, που είναι ένθερμος σύμμαχος του Τραμπ. «Συγχαρητήρια @GOP (ρεπουμπλικανικό κόμμα) για ισχυρά αποτελέσματα σε όλες τις ΗΠΑ», έγραψε ο ηγέτης της Σλοβενίας, που είναι η πατρίδα της πρώτης κυρίας Μελάνια Τραμπ.

Στο Twitter, τα hashtags #Trump, #Biden and #USElections2020 κυκλοφορούν από τη Ρωσία έως το Πακιστάν, τη Μαλαισία έως την Κένυα και σε όλη την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, γεγονός που αποτυπώνει το πόσο κρίσιμο θεωρεί η κάθε περιοχή του κόσμου το αποτέλεσμα των εκλογών.

Στη Ρωσία, την οποία οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν κατηγορήσει ότι προσπαθεί να παρέμβει στις εκλογές, δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση. Ωστόσο, ο βουλευτής Βιάτσεσλαβ Νικόνοφ, φίλα προσκείμενος στο Κρεμλίνο και εγγονός του υπουργού Εξωτερικών του Στάλιν, συμβούλευσε τους Ρώσους να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες ποπ κορν για να παρακολουθήσουν το σόου που προβλέπει πως θα εκτυλιχθεί, λέγοντας ότι η αμερικανική κοινωνία είναι μοιραία διχασμένη. «Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι η χειρότερη έκβαση για την Αμερική» έγραψε ο Νικόνοφ, που χαιρέτισε τη νίκη του Τραμπ του 2016, σε ανάρτησή του στο Facebook. «Όποιος κι αν κερδίσει τις νομικές μάχες, οι μισοί από τους Αμερικανούς δεν θα τον θεωρούν τον νόμιμο πρόεδρο. Ας προμηθευτούμε μεγάλες ποσότητες ποπ κορν».

Στην Αυστραλία, πολύς κόσμος παρακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πίνοντας μπύρα σε ένα αμερικανικού τύπου μπαρ στο Σίδνεϊ.

«Οι ειδήσεις είναι τόσο καλύτερες όταν εμπλέκεται ο Τραμπ» δήλωσε ο Γκλεν Ρόμπερτς, φορώντας ένα κόκκινο καπελάκι του μπέιζμπολ με το σύνθημα ‘Ας Κάνουμε την Ευρώπη Μεγάλη και Πάλι’. «Ποτέ δεν ξέρεις τι είπε, είναι τόσο καλό. Νομίζω ότι θα είναι τόσο λιγότερο ενδιαφέρον εάν χάσει ο Τραμπ».

Άλλοι έσπευσαν να τονίζουν τις συνέπειες από τις αμερικανικές εκλογές σε όλο τον κόσμο. «Νομίζω ότι μας επηρεάζει όλους, αυτό που θα συμβεί εκεί έχει πραγματικά σημασία τα επόμενα τέσσερα χρόνια εδώ», δήλωσε ο Λουκ Χάινριχ, κάτοικος του Σίδνεϊ.

Η οργάνωση Human Rights Watch, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και αποτελεί από τις κορυφαίες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, προειδοποίησε για την ανάγκη να αναβάλει κανείς την κριτική του για τα αποτελέσματα έως ότου έχει καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος. Καθώς φέτος υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός επιστολικών ψήφων λόγω της πανδημίας της Covid-19, η τελική καταμέτρηση σε ορισμένες πολιτείες μπορεί να πάρει μέρες. Ο εκτελεστικός διευθυντής της, ο Κένεθ Ροθ, δήλωσε ότι οι πρόωρες δηλώσεις νίκης είναι επικίνδυνες. «Οι απολυταρχικοί ηγέτες μπορεί να είναι απολύτως ικανοποιημένοι για την υπονόμευση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ χαιρετίζοντας μια πρόωρη δήλωση νίκης», είπε.

Η Κίνα, της οποίας οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν βυθιστεί στο κατώτερο επίπεδό τους εδώ και δεκαετίες υπό την ηγεσία του Τραμπ, ανακοίνωσε ότι οι εκλογές είναι εσωτερική υπόθεση της χώρας και ότι το Πεκίνο «δεν έχει καμία θέση σε αυτό».

Οι χρήστες των κινεζικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, έσπευσαν να χλευάσουν την αποτυχία του αμερικανικού εκλογικού συστήματος να προσφέρει ένα γρήγορο και ξεκάθαρο αποτέλεσμα. «Είτε κερδίσει είτε χάσει, η τελική του αποστολή είναι να καταστρέψει την εικόνα της αμερικανικής δημοκρατίας», έγραψε σήμερα χρήστης της κινεζικής πλατφόρμας Weibo που μοιάζει με το Twitter. «Ας αφήσουμε τον Τραμπ να επανεκλεγεί και να οδηγήσει τις ΗΠΑ στον κατήφορο», έγραψε άλλος χρήστης.