Τρομοκρατική επίθεση σε έξι διαφορετικά σημεία στη Βιέννη!

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αναφορές για 7 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες ενώ η αστυνομία και ο στρατός της Αυστρίας έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των δραστών.

Στόχος τρομοκρατικής επίθεση από άγνωστο αριθμό δραστών – κατά πάσα πιθανότητα ακραίων ισλαμιστών- έγινε το κέντρο της Βιέννης, που άνοιξαν πυρ ταυτόχρονα σε έξι (!) διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας της Αυστρίας, σκορπώντας τον τρόμο και τον θάνατο στο πέρασμά τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αρχικά χθες το βράδυ δύο οπλισμένοι με πολυβόλα δράστες αιματοκύλησαν το κέντρο της Βιέννης, πυροβολώντας αδιακρίτως σε δρόμους γύρω από την συναγωγή της Βιέννης και στην συνέχεια σε κοντινά στενά όπου βρίσκονται εστιατόρια και πολλά μπαρ, τα οποία εκείνη την ώρα ήταν γεμάτα από αθώους πολίτες.  Ένας ακόμα δράστης είχε ανταλλαγή με αστυνομικούς και δέχτηκε θανάσιμα πλήγματα ενώ δυο τουλάχιστον δράστες – από μαρτυρίες – παραδόθηκαν στις αστυνομικές αρχές αργότερα, έχοντας περικυκλωθεί από τις ειδικές δυνάμεις, ενώ η ιστοσελίδα της εφημερίδας Kurier αναφέρει για σύλληψη 10 δραστών.

Σε μια τουλάχιστον φωτογραφία του αυστριακού πρακτορείου ειδήσεων διακρίνονται 4 ύποπτοι να παραδίνονται σε άνδρες των ειδικών δυνάμεων του στρατού σε κεντρικό σημείο της Βιέννης αλλά δεν έχουν δοθεί από τις αρχές περισσότερες πληροφορίες για την σύλληψη.  

Όπως μεταδίδουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Αυστρίας και η ιστοσελίδα της εφημερίδας  Kurier τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ τουλάχιστον 15 άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Βιέννης, εκ των οποίων οι 7 σε κρίσιμη ή πολύ σοβαρή κατάσταση.

Η ιστοσελίδα της εφημερίδα Kronen Zeitung ανέφερε ότι ένας άνδρας – πιθανότατα μέλος της ομάδας των δραστών – ανατινάχθηκε μετά την ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσε σε συναγωγή στο κέντρο της Βιέννης.

Τέλος, μιλώντας στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο δήμαρχος και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον δυο άτομα είναι νεκροί: ένας περαστικός (φαίνεται σε βίντεο κάμερας ασφαλείας να εκτελείται εν ψυχρώ από κοντινή απόσταση έξω από μπαρ από πάνοπλο δράστη) και ένας ύποπτος για τις επιθέσεις που πυροβολήθηκε από αστυνομικούς, ενώ 15 τραυματίες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Δεν επιβεβαιώνονται όμως οι πληροφορίες ότι ανάμεσα στα θύματα συμπεριλαμβάνεται και ένας αστυνομικός που έσπευσε στο σημείο της αρχικής επίθεσης κοντά στην συναγωγή στο κέντρο της Βιέννης. 

Όπως εκτιμούν ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συντονισμένη τρομοκρατική ενέργεια μετά από το χτύπημα στις Βρυξέλλες και το Παρίσι.

Ο στρατός στους δρόμους 

Για την αποκατάσταση της ηρεμίας και την πιθανή αντιμετώπιση νέων απειλών στους δρόμους της Βιέννης – και σε κομβικά σημεία – έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του αυστριακού στρατού. 

Με αναρτήσεις της στο Twitter η αστυνομία ζήτησε να μην διατυπώνονται «φήμες, κατηγορίες, εικασίες», ούτε να ανακοινώνονται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για θύματα.   Ήδη όμως κυκλοφορούν πολλά βίντεο από τις στιγμές των επιθέσεων στα κοινωνικά δίκτυα και αυξάνονται τόσο οι εικόνες όσο και τα βίντεο καθώς περνούν οι ώρες. 

Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες 

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας από τους δράστες σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά και από τα μεσάνυχτα ( 01.00 ώρα Ελλάδας) έχει ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό από την αστυνομία, τις ειδικές δυνάμεις και τον στρατό για τον εντοπισμό και την σύλληψη ή την εξουδετέρωση των υπολοίπων δραστών της τρομοκρατικής επίθεση στην Βιέννη, που αναζητούνται και είναι βαριά οπλισμένοι και επικίνδυνοι. Έλεγχοι διεξάγονται και στα σύνορα με την Τσεχία από τις 2 τα ξημερώματα, μετά από σχετικές πληροφορίες των αρχών ασφαλείας των δυο χωρών. 

«Αρκετοί από τους δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας στη Βιέννη διαφεύγουν τη σύλληψη και βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό», δήλωσε περί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (01.00 ώρα Ελλάδας) ο Υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νιχάμερ.  

Σκληρές δηλώσεις Καγκελαρίου Κουρτς 

Λίγη ώρα μετά την επίθεση, ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, έκανε την πρώτη του δήλωση για την επίθεση. «Αυτήν τη στιγμή βιώνουμε δύσκολους καιρούς στη δημοκρατία μας. Το μυαλό όλων είναι στα θύματα, στους τραυματίες, καθώς και στους συγγενείς τους, στους οποίους εκφράζω τη βαθιά μου συμπάθεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που διακινδυνεύουν τη ζωή τους, ειδικά σήμερα για την ασφάλειά μας» δήλωσε μεταξύ άλλων και προσέθεσε: « Η αστυνομία μας θα λάβει αποφασιστικά μέτρα εναντίον των δραστών αυτής της αποκρουστικής τρομοκρατικής επίθεσης».

Σύμφωνα με τον Αυστριακό Καγκελάριο, ο στρατός θα αναλάβει τη φρούρηση στρατηγικών σημείων της αυστριακής πρωτεύουσας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. 

Μάλιστα, έδωσε εντολή να διατεθούν όλα τα απαραίτητα μέσα και να συνεργαστούν όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας με τον στρατό, για την σύλληψη ή την εξουδετέρωση των δραστών, για τους οποίους οι πολίτες της χώρας αναμένουν την παραδειγματική τους τιμωρίας για τις αποτρόπαιες και αναίτιες δολοφονίες αθώων πολιτών. 

Από το γραφείο της Αυστριακής Καγκελαρίας έγινε επίσης γνωστό ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες – ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης – επικοινώνησαν με τον Καγκελάριο και εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τα θύματα της επίθεσης και την συμπαράστασή τους στον λαό της Αυστρίας και τον ίδιο προσωπικά. 

Εκκλήσεις για ψυχραιμία

Με δεδομένο πως αρκετοί από τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βιέννη διαφεύγουν τη σύλληψη και βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό για την εξουδετέρωσή τους, η αυστριακή αστυνομία έκανε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση κατά των τρομοκρατών.

Ο Αυστριακός Υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νιχάμερ δήλωσε τα ξημερώματα πως είναι σημαντικό να παραμείνουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι, να επιδείξουν ψυχραιμία ενώ αποκάλυψε πως έχουν οργανωθεί ειδικές επίλεκτες ομάδες της αστυνομίας και του στρατού για να εντοπίσει και να συλλάβει τους υπόλοιπους δράστες: «Συνενώσαμε διάφορες μονάδες των ειδικών δυνάμεων, που αναζητούν από κοινού τους φερόμενους ως τρομοκράτες.

Επίσης, σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ÖRF, υπογράμμισε ότι η επιχείρηση των διωκτικών αρχών «δεν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή της Βιέννης», διότι οι δράστες βρίσκονται «εν κινήσει» αλλά επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια της χώρας. 

Κανένας Έλληνας μεταξύ των θυμάτων

Σύμφωνα με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Βιέννη δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες υπηκόους ανάμεσα στα θύματα ή τους τραυματίες . Στην σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα αναφέρεται πως  «Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, καμία πληροφορία ούτε για την ταυτότητα, ούτε και για τον αριθμό των θυμάτων». 

Επίσης, κανένας μέλος της ελληνικής κοινότητας της Βιέννης ή Έλληνας μόνιμος κάτοικος (εργαζόμενος, επιχειρηματίας ή φοιτητής) της αυστριακής πρωτεύουσας δεν έχει αναφερθεί (στις ανεπίσημες ενημερώσεις για τα θύματα και τους τραυματίες) από τις αρχές, ούτε υπήρξε σχετική ενημέρωση προς την Πρεσβεία της Ελλάδας από τους οικείους τους.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ