Σάμος: Υλικές ζημιές και τραυματίες στον πρώτο “απολογισμό” – Στο νησί ο Χαρδαλιάς

Aρκετά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, προσόψεις κτιρίων έχουν πέσει και η θάλασσα έχει βγει έξω στο λιμάνι

Μεγάλες υλικές ζημιές αλλά και τραυματισμούς έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα, ο ισχυρός σεισμός της τάξης των 6,7 ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στη Σάμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, προσόψεις κτιρίων έχουν πέσει και η θάλασσα έχει βγει έξω στο λιμάνι. Μεγάλη ζημιά έχει προκληθεί και στον Ναό της Παναγία της Θεοτόκου στο Καρλόβασι, με μεγάλο μέρος του ναού να έχει πέσει στο εσωτερικό του. Από τη δόνηση έχουν προκληθεί επίσης ζημιές στα νοτιόχωρα της Χίου ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ερευνά τυχόν ζημιές και σε άλλες περιοχές. Ζημιές προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί στη Λέσβο.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες για οκτώ τραυματίες στη Σάμο, οι οποίοι μεταφέρονται στο νοσοκομείο. 

Η εκκλησία της Παναγία της Θεοτόκου στο Καρλόβασι:

Εξαιτίας του σεισμού, κλειστό μέχρι τις 17.00 θα παραμείνει το αεροδρόμιο της Σάμου. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνει εκτενής έλεγχος και ήδη έχει ξεκινήσει αξιολόγηση τυχόν φθορών και ζημιών.

Μεγάλες καταστροφές και στη Σμύρνη

Μεγάλες φαίνεται να είναι και οι καταστροφές με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η Τουρκία, λίγη ώρα μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε τη Σάμο. Σύμφωνα με τα πρώτα βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφορούν, ειδικά στη Σμύρνη πολλά είναι τα κτήρια που κατέρρευσαν από το χτύπημα του εγκέλαδου.

Ξεκίνησαν οι μετασεισμοί

Μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ ξεκίνησαν και οι μετασεισμοί, μεγάλης επίσης έντασης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχουν καταγραφεί δονήσεις έως και 4 Ρίχτερ- αρχικά είχαν εκτιμηθεί έως και 4,6 Ρίχτερ και αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω στη συνέχεια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μετασεισμική ακολουθία αναμένεται να κρατήσει εβδομάδες έως και μήνες.

Στη Σάμο μεταβαίνει ο Νίκος Χαρδαλιάς

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναχωρεί εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο μεγάλων μετασεισμών. Ο υφυπουργός θα μεταβεί στη Σάμο με ελικόπτερο και θα συνοδεύεται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ.

Στη Σάμο θα μεταβούν επίσης τις επόμενες ώρες ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταβούν στη Σάμο για την καταγραφή των ζημιών και τον έλεγχο των κτιρίων μέσα στις επόμενες ώρες.

 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: samosvoice

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ