Η Ευρώπη στη “σκιά” των lockdown – Η κατάσταση ανά χώρα και το “μέλλον” της Ελλάδας

Τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία σε ολόκληρη της Ευρώπη παρά τα μέτρα και του περιορισμούς που έχουν θέσει τα κράτη – μέλη.

Μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή ολόκληρη η Ευρώπη, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς και οδηγεί τη μία χώρα μετά την άλλη στη λήψη αυστηρών μέτρων, όπως lockdown. 

Χθες, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν  έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την συνολική κατάσταση και ζήτησε να παρθούν πιο αυστηρά μέτρα. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν η κατάσταση είναι “πολύ ανησυχητική” στα περισσότερα κράτη μέλη. Τα κρούσματα θα αυξηθούν γρήγορα τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Σε σύγκριση με το πρώτο κύμα της Άνοιξης, όλα τα κράτη επηρεάστηκαν και υπάρχει κόπωση στον πληθυσμό”. Αντιστοίχως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο Σαρλ Μισέλ κάλεσε τους πάντες στην ΕΕ να συντονιστούν για να αποφύγουμε μια “τραγωδία”.

Το Lockdown της Γαλλίας 

Λίγες ώρες αργότερα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ένα νέο εθνικό lockdown στη χώρα. Η καραντίνα θα ξεκινήσει την Παρασκευή και συγκριτικά με την “καραντίνα της άνοιξης” θα είναι σίγουρα πιο ελαστική, ωστόσο, οι κάτοικοι θα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους και να βγαίνουν μόνο με σοβαρή δικαιολογία όπως η άσκηση, το σχολείο, τα ψώνια ή η εργασία. 

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά εν αντιθέσει με τα Πανεπιστήμια, τις καφετέριες και τα καταστήματα που θα παραμείνουν κλειστά με εξαίρεση τα σούπερ-μάρκετ και τα φαρμακεία. Τα μέτρα αυτά θα έχουν ισχύ έως και ένα μήνα, δηλαδή μέχρι και 1η Δεκέμβρη.

Ο ιός προελαύνει καθώς έρχεται ο χειμώνας και τα κρούσματα αυξάνονται, συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν. “Είμαστε όλοι στην Ευρώπη έκπληκτοι από την επέλαση του ιού”, σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος. “Το δεύτερο κύμα θα είναι πιο ισχυρό και πιο θανατηφόρο από το πρώτο”, τόνισε.

Το μερικό Lockdown της Γερμανίας

Μερικό lockdown, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε χθες και η Γερμανία, με την ελπίδα να “σώσει” τα Χριστούγεννα και να μην καταρρεύσει πλήρως η οικονομία. Στη διάρκεια της καραντίνας, τα μπαρ, οι καφετέριες και τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά ενώ παιδικοί σταθμοί, σχολεία, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα μόνο του “delivery” ενώ περιορισμός εμπίπτει και στις συναντήσεις στις οικίες καθώς θα επιτρέπονται συναθροίσεις μέχρι δέκα άτομα, τα οποία θα προέρχονται το πολύ από δύο νοικοκυριά.

Στα ξενοδοχεία δεν θα επιτρέπεται η διαμονή των τουριστών από το εξωτερικό, παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις ενώ η πολιτεία έχει ζητήσει από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε ταξίδι που δεν είναι απαραίτητο.  Σύμφωνα με την καγκελάριο, θα υπάρξει νέα έκτακτη ενίσχυση των επαγγελματιών οι οποίοι θα πληγούν από τους νέους περιορισμούς. 

Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες;

Ιταλία

Τα κρούσματα στην Ιταλία είναι όπως και σε όλη την Ευρώπη σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά με συνεχιζόμενη αύξηση. 

Τα μέτρα που έχουν τεθεί μέχρι σήμερα είναι το κλείσιμο της εστίασης από τις 6 το απόγευμα με εξαίρεση τις Κυριακές, το 75% των μαθητών θα είναι σε τηλεκπαίδευση, γυμναστήρια και κολυμβητήρια θα παραμείνουν κλειστά ενώ οι πολίτες θα κυκλοφορούν εκτός δήμου μόνο αν παραστεί ανάγκη. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα έχουν ισχύ μέχρι και 24 Νοεμβρίου.

Ισπανία

Σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” έχει τεθεί ολόκληρη η Ισπανία με την καθημερινή αυξητική τάση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση των νεκρών. Τα μέτρα που μέχρις στιγμής ισχύουν, είναι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ μέχρι και τις 6 το πρωί, το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπεται να ισχύει και για τους επόμενους 6 μήνες.

Βρετανία

Η Βρετανία έχει περιοριστεί προς το παρόν στα τοπικά και περιφερειακά lockdown, μέτρο το οποίο πρόκειται όπως όλα δείχνουν να επεκταθεί σε ολόκληρη την Αγγλία, τουλάχιστον, καθώς τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε εννέα μέρες. 

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία είναι από τις πρώτες χώρες που προσπάθησε να ανακόψει την μετάδοση του ιού μέσω απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Τα νέα μέτρα για καθολικό lockdown προβλέπουν κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων λιανικής και περιορισμό της λειτουργίας εστιατορίων και παμπ σε takeaway, με τους πολίτες να μην επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε απόσταση άνω των πέντε χιλιομέτρων από την κατοικία τους.

Αυστρία

Ξεκινούν περισσότεροι έλεγχοι τα Σαββατοκύριακα και ιδίως το βράδυ για να ελεγχθεί η κατάσταση κυρίως στην εστίαση όπου εντοπίζονται παραβιάσεις των μέτρων, ενώ τα θέατρα της Βιέννης παίρνουν μέτρα λόγω των επισκεπτών που δέχονται καθημερινά.

Τουρκία

Οι νεκροί έφτασαν τις 10.000 και ο υπουργός Υγείας επεξεργάζεται μέτρα στην Κωνσταντινούπολη όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ ενθαρρύνουν τους εργοδότες να εφαρμόσουν την τηλεργασία

Ανησυχητική και η πορεία της Ελλάδας

Σε παρόμοια ανησυχητική κατάσταση πορεύεται και η χώρα μας καθώς χθες καταγράφηκε δραματικό ρεκόρ με τα κρούσματα να φτάνουν για δεύτερη συνεχόμενη φορά τετραψήφιο αριθμό. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τα χθεσινά κρούσματα έφτασαν τα  1547 .

Λόγω της γενικότερης κατάστασης στην Ευρώπη αλλά και της ειδικότερης κατάστασης στην χώρα μας, ξεκίνησαν να “πέφτουν” στο τραπέζι σκέψεις για νέα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται το μέτρο απαγόρευσης για την μετακίνηση εκτός νομού και στις “πορτοκαλί” περιοχές, κάτι που γίνεται ήδη στις “κόκκινες” αλλά και την εφαρμογή μάσκας παντού και στις “κίτρινες” περιοχές. Στο χώρο της εστίασης εξετάζεται το ενδεχόμενο να φορούν όλοι μάσκες και στο τραπέζι, με αφαίρεση μόνο για το φαγητό. Παράλληλα, συστάσεις  θα γίνονται για την μουσική που όσο πιο χαμηλά είναι, τόσο λιγότερο αναγκάζονται να μιλούν δυνατότερα οι πελάτες, καθώς έχει αποδειχτεί ότι ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να παραγάγει πάνω από 1.000 αερολύματα.  

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν αναφερθεί επίσης το τελευταίο διάστημα και το ενδεχόμενο να κλείνει νωρίτερα η εστίαση (στις 9 αντί τα μεσάνυχτα), μέτρο που προς το παρόν, σύμφωνα με δηλώσεις και του Άδωνη Γεωργιάδη, δεν φαίνεται να επιβάλλεται.

Για την όλη κατάσταση της Ευρώπης και για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας όσο το δυνατόν πιο ομαλά για την οικονομία, θα συνεδριάσουν σήμερα στις 19:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι ηγέτες της Ευρώπης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ