Προειδοποίηση Φορ ντερ Λάιεν για μεγάλη αύξηση κρουσμάτων – Νέα δέσμη μέτρων από την Κομισιόν

Μεταξύ άλλων, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία, ο συντονισμός και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών.

Την εκτίμηση ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη θα αυξηθεί πολύ τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες στην Ευρώπη, έκανε νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι “πολύ ανησυχητική”. 

Μεταξύ άλλων, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία, ο συντονισμός και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει καλύτερη ανταλλαγή δεδομένων για να οργανώσει μια διασυνοριακή περίθαλψη ασθενών όπου χρειάζεται και πως θα υπάρξει μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα εθνικών συμβούλων στον κορωνοϊό, όπου θα μοιράζονται τις προσεγγίσεις τους.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την δέσμευση 100 εκατ. ευρώ για την αγορά rapid tests σε κράτη μέλη και τόνισε πως θα υπάρξουν κοινές προμήθειες ώστε να καταστούν πιο εύκολα διαθέσιμες. Σχετικά με το εμβόλιο, η Φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε πως πρέπει να γίνουν πολλά στην προετοιμασία για τη διανομή ενός εμβολίου όταν γίνει διαθέσιμο και υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί στο θέμα της ασφάλειας των εμβολίων. 

Νέα δέσμη μέτρων από την Κομισιόν

Στο μεταξύ, η Κομισιόν πρότεινε μια νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην ΕΕ.

  1. Βελτίωση της ροής πληροφοριών για τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων, καλώντας τα κράτη-μέλη να παρέχουν όλα τα σχετικά δεδομένα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και στην Κομισιόν.
  2. Δημιουργία αποτελεσματικότερων και ταχύτερων τεστ εκδίδοντας σύσταση σχετικά με τις στρατηγικές δοκιμών COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ταχέων δοκιμών αντιγόνου
  3. Πλήρης χρήση εφαρμογών παρακολούθησης επαφών και προειδοποίησης διασυνοριακά και συντονισμό ή διασύνδεση των εθνικών εφαρμογών παρακολούθησης.
  4. Αποτελεσματικός εμβολιασμός: η Κομισιόν ανακοινώνει ότι θα δημιουργήσει ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς και μια πλατφόρμα για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εθνικών στρατηγικών εμβολίων, με βέλτιστες πρακτικές και συμπεράσματα.
  5. Αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες: όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ξαναρχίσουν επικοινωνιακές εκστρατείες για την αντιμετώπιση ψευδών, παραπλανητικών και επικίνδυνων πληροφοριών και να δώσουν έμφαση στην επικοινωνία της ανάγκης για εμβολιασμό.
  6. Εξασφάλιση βασικών προμηθειών: η Κομισιόν ξεκίνησε μια νέα κοινή προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για εμβολιασμό. Προκειμένου να δοθεί στα κράτη μέλη καλύτερη και φθηνότερη πρόσβαση στα εργαλεία που απαιτούνται για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη θεραπεία του COVID-19, επεκτείνει επίσης την προσωρινή αναστολή δασμών και ΦΠΑ κατά την εισαγωγή ιατρικού εξοπλισμού από τρίτες χώρες και προτείνει επίσης ότι τα νοσοκομεία και οι ιατροί δεν θα πρέπει να καταβάλλουν ΦΠΑ σε εμβόλια και σετ δοκιμών που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
  7. Διευκόλυνση ασφαλών ταξιδιών: η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πλήρως τη σύσταση που ενέκρινε το Συμβούλιο για μια κοινή και συντονισμένη προσέγγιση των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία. Τυχόν εναπομένοντα μέτρα ελέγχου εσωτερικών συνόρων που σχετίζονται με το COVID-19 πρέπει να αρθούν.
  8. Επέκταση των Green Lanes: η Κομισιόν προτείνει να επεκταθεί η προσέγγιση της Πράσινης Λωρίδας ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι πολυτροπικές μεταφορές λειτουργούν αποτελεσματικά σε τομείς όπως οι σιδηροδρομικές και πλωτές εμπορευματικές μεταφορές και τα αεροπορικά φορτία και παρέχει πρόσθετες οδηγίες για τη διευκόλυνση της εφαρμογής στην πράξη, σε θέματα όπως η ηλεκτρονική τεκμηρίωση και η διαθεσιμότητα ανάπαυσης και σημεία ανεφοδιασμού. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων σε ολόκληρη την ενιαία αγορά.

Με πληροφορίες από CNN.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ