Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: 97 εκατ. νέες θέσεις εργασίας έως το 2025

Μέχρι το 2025, η ανθρώπινη εργασία αναμένεται να “ταυτιστεί” απολύτως με την τεχνολογία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας αλλά και ταυτόχρονα νέες ανάγκες στην αγορά

Τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο που πραγματοποιείται η εργασία με την είσοδο της τεχνολογίας σε αυτή. Πλέον οι περισσότερες εργασίες είναι αυτοματοποιημένες και σχεδόν σε κάθε τομέα, είναι απαραίτητη η “βοήθεια” της τεχνολογίας. Η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε φέτος να αλλάξει ακόμα περισσότερο τον τρόπο που εργαζόμαστε, επιβεβαιώνοντας την αξία της τεχνολογίας και δημιουργώντας ευκαιρίες αλλά και μεγάλες απώλειες. 

Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι ο κορωνοϊός επηρέασε ριζικά την παγκόσμια οικονομία, αυξάνοντας ραγδαία την ανεργία και δίνοντας “τροφή” στις ανισότητες μεταξύ οικονομιών και κοινωνιών. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η πανδημία “εξαφάνισε” περισσότερες θέσεις εργασίας μέσα σε δύο μήνες από ότι η Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ το 1929 μέσα σε δύο χρόνια! Αυτό από μόνο του είναι αρκετά “τρομακτικό”… αλλά δεν είναι το τέλος. 

Σήμερα, πάνω από το 80% των εργοδοτών θέλει να θέσει σε λειτουργία την τηλεργασία και να ψηφιοποιήσει κάθε εργασιακή δραστηριότητα. Η ανάγκη αυτή που προέκυψε ουσιαστικά με τον “ερχομό” του κορωνοϊού μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας η έστω διατήρηση των ήδη υπαρχουσών. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αισιόδοξα σενάρια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων έχει την προοπτική να ξεπεράσει τον σημερινό ρυθμό απωλειών. 

Πιο συγκεκριμένα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, υπολογίζει ότι έως το 2025, πάνω από 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πιθανότατα θα εξαφανιστούν. Το ίδιο διάστημα όμως αναμένεται να εμφανιστούν 97 εκατ. θέσεις εργασίας που θα αφορούν “νέους ρόλους” σχετικούς με τις νέες τεχνολογίες, τα δεδομένα, την τεχνητή νοημοσύνη και πολλά ακόμα πεδία. 

Με λίγα λόγια αναμένεται μέχρι το 2025, η ανθρώπινη εργασία  να “ταυτιστεί” απολύτως με την τεχνολογία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας αλλά και ταυτόχρονα νέες ανάγκες στην αγορά. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ