Κορωνοϊός: Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ισχυρό και αποτελεσματικό και στην φάση 3

Σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, το εμβόλιο της Οξφόρδης (και της AstraZeneca) προκαλεί “ισχυρή ανοσολογική απόκριση” και αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό στους εθελοντές, λειτουργώντας ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί στα εργαστήρια της ερευνητικής ομάδας.

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της AstraZeneca και είναι το φαβορί για την έγκρισή του από τις αρμόδιες αρχές της Μεγ. Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Ε.Ε.,  είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό όπως και στα εργαστηριακά πειράματα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας Mirror. 
«Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca ακολουθεί με ακρίβεια τις γενετικές οδηγίες που προγραμμάτισαν οι σχεδιαστές του για να προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση»  αναφέρει λεπτομερή ανάλυση επιστημονικής επιτροπής του Πανεπιστημίου Μπρίστολ, που πραγματοποίησε ανεξάρτητης αξιολόγηση των δεδομένων από τα στοιχεία της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών του.

«Αυτή είναι μια σημαντική μελέτη καθώς μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι γενετικές οδηγίες που είχαν ενσωματωθεί στο εμβόλιο αυτό, το οποίο και αναπτύχθηκε όσο πιο γρήγορα ήταν δυνατόν, ακολουθούνται πιστά και εκτελούνται σωστά, όταν εισέρχονται στο ανθρώπινο κύτταρο» δήλωσε ο Δρ Ντέιβιντ Μάθιους, επικεφαλής της έρευνας και ειδικός στην Ιολογία τουΠανεπιστημίου Μπρίστολ και συμπλήρωσε:« Μέχρι σήμερα η τεχνολογία δεν ήταν σε θέση να προσφέρει απαντήσεις με τέτοια διαύγεια και καθαρότητα. αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο κάνει όλα όσα περιμέναμε και αυτό είναι από μόνο του πραγματικά “Καλά Νέα” στην μάχη μας κατά της νόσου».  

Τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα είχαν προκύψει και από την έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά την διάρκεια των κλινικών δοκιμών στην Φάση 2 τον περασμένο Ιούλιο αλλά σε πολύ μικρότερο δείγμα εθελοντών. 

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρίσκεται πλέον σε προχωρημένη φάση δοκιμών για το εμβόλιο σε συνεργασία με την AstraZeneca, με χιλιάδες εθελοντές από τη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένονται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

 Διευκρινίσεις για το περιστατικό θανάτου εθελοντή 

Όσον αφορά στα δημοσιεύματα από την κλινική δοκιμή της Φάσης 3 του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (υπό την επίβλεψη και την οργάνωση της  φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca) στη Βραζιλία σχετικά με τον θάνατο ενός εθελοντή, διευκρινίστηκε πως δεν υπάρχει ζήτημα διακοπής των δοκιμών.

Χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τα στοιχεία του νεκρού λόγω του ιατρικού απορρήτου, διευκρινίστηκε πως ο συγκεκριμένος εθελοντής απεβίωσε από τον κορωνοϊό μετά απ΄ την μόλυνσή του αλλά δεν συμμετείχε στο ενεργό σκέλος των κλινικών δοκιμών. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα ο εθελοντής μετείχε στην λεγόμενη “ομάδα ελέγχου” ( δηλαδή, στην ομάδα που έλαβε δόση άλλη εμβολίου ή εικονικό (placebo)και δεν του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο για τη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός). Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg ο εθελοντής δεν είχε λάβει το πειραματικό εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό αλλά ένα άλλο εμβόλιο (κατά της μηνιγγίτιδας) πριν ασθενήσει από τον κορωνοϊό. 

Άλλα ξένα ΜΜΕ επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για έναν από τους εθελοντές που – με τυχαία επιλογή – λαμβάνουν άλλο εμβόλιο και όχι το νέο πειραματικό εμβόλιο  του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προκειμένου να υπάρχουν συγκριτικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του σε σχέση με ασθενείς χωρίς κανένα εμβόλιο ή με άλλο εμβόλιο (στην συγκεκριμένη περίπτωση για την μηνιγγίτιδα) και η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία παρότι δεν είχε υποκείμενα νοσήματα και δεν άνηκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου. 

Σημειώνουν μάλιστα πως είναι πάγια τακτική στις δοκιμές εμβολίων οι συμμετέχοντες (εθελοντές κατά κανόνα) στις δοκιμές να μην γνωρίζουν σε ποια ομάδα από τις δυο (ελέγχου ή δοκιμής) ανήκουν και συνεπώς δεν ξέρουν αν τους έχει χορηγηθεί το πραγματικό εμβόλιο ή ένα εικονικό (placebo), ώστε να μην υπάρχουν συμπτώματα ή αντιδράσεις ψυχοσωματικής φύσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ