Η Ευρώπη αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας – Τα πιο πρόσφατα μέτρα ανά χώρα

Αυτή τη στιγμή, σε καθεστώς “συναγερμού” βρίσκονται περιοχές στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα.

Στο κατώφλι ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας φαίνεται πως βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία καθημερινά σε σχεδόν όλες τις χώρες. Μόνο τις τελευταίες 10 μέρες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν από 6 εκατομμύρια σε 7 εκατομμύρια, ενώ στις 9 Οκτωβρίου, τα ημερήσια κρούσματα – στις 53 ευρωπαϊκές χώρες που παρακολουθούνται από τον ΠΟΥ – ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 120.000. 

Οι εξελίξεις αυτές, προφανώς έχουν θορυβήσει τις κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη, αναγκάζοντας τις σε πολλές περιπτώσεις να λάβουν αυστηρά μέτρα, με τοπικά η μη lockdown. Αυτή τη στιγμή, σε καθεστώς “συναγερμού” βρίσκονται περιοχές στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα.

Αναλυτικά:

  1. Στις 17 Οκτωβρίου, η Γαλλία επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε εννέα πόλεις, για τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι σε Μασσαλία, Λυών, Λιλ, Σαιντ-Ετιέν, Ρουέν, Τουλούζη, Γκρενόμπλ και Μονπελιέ, από εδώ και στο εξής θα πρέπει να μένουν σπίτι από τις 21.00 έως τις 06.00.
  2. Πριν από δύο ημέρες, η Γερμανία αποφάσισε να περιορίσει της δημόσιες συγκεντρώσεις σε 50 άτομα και τις ιδιωτικές σε 25. Στο Βερολίνο συγκεκριμένα, η εστίαση πλέον θα κλείνει στις 23.00, και οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις περιορίζονται στα 10 άτομα. Τη νύχτα, έξω επιτρέπονται έως 5 άτομα ή μέλη έως δύο σπιτιών. 
  3. Η ισπανική κυβέρνηση έθεσε τη Μαδρίτη και τις γύρω περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου. Πλέον, οι πολίτες δεν μπορούν να φύγουν ή να εισέλθουν στη Μαδρίτη για μη σοβαρούς λόγους. Ξενοδοχεία και εστιατόρια περιορίζονται στο 50% της χωρητικότητας και κλείνουν στις 23.00, ενώ οι οικογενειακές και κοινωνικές συγκεντρώσεις περιορίζονται στα 6 άτομα. 
  4. Η Ολλανδία έχει μπει σε μερικό lockdown για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, με τα μπαρ και τα εστιατόρια να αναγκάζονται να κλείσουν και τα σούπερ μάρκετ να απαγορεύουν την πώληση αλκοόλ μετά τις 20.00. Στις επισκέψεις στο σπίτι επιτρέπονται έως 3 άτομα την ημέρα, ενώ σε συγκεντρώσεις έξω επιτρέπονται έως 4 άτομα.
  5. Η Ιταλία έχει καταστήσει, από τις 6 Οκτωβρίου, υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, πλην της κατοικίας. Τουλάχιστον έως τις 13 Νοεμβρίου, η εστίαση και τα μπαρ κλείνουν στις 24.00 ή στις 21.00 ανάλογα εάν έχουν τραπεζοκαθίσματα, ενώ η συγκέντρωση κόσμου έξω από αυτά τα καταστήματα απαγορεύεται από τις 21.00 έως τις 06.00.
  6. Νέα μέτρα που θα έχουν ισχύ για τουλάχιστον ένα μήνα ανακοίνωσε στις 9 Οκτωβρίου και το Βέλγιο. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο περιορισμός των στενών επαφών σε 3 άτομα και των επισκέψεων στο σπίτι σε 4 άτομα. 
  7. Από τις 15 Οκτωβρίου, στην Πορτογαλία οι συγκεντρώσεις περιορίζονται σε 5 άτομα, απαγορεύονται τα πάρτι στα πανεπιστήμια, και ο μέγιστος αριθμός καλεσμένων σε γάμους και βαφτίσεις είναι 50. 

  8. Στην Ιρλανδία, εκτός των υφιστάμενων μέτρων, η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει από τις 15 Οκτωβρίου (έως τουλάχιστον τις 10 Νοεμβρίου) όλες τις κατοίκον επισκέψεις. Επιτρέπονται μόνο αυτές που σχετίζονται με τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ