Τουρκία σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ελλάδα και Κύπρος υπεύθυνες για τις εντάσεις στο Αιγαίο

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών

Με “πυρά” ενάντια σε Ελλάδα και Τουρκία απάντησε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στη χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία κατηγόρησε την Άγκυρα για εντάσεις, απειλές και εκφοβισμό που καθιστούν εσκεμμένα πιο δύσκολη την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στην  Ανατολική Μεσόγειο δεν ευθύνονται στην Τουρκία, αλλά στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ παράλληλα κατηγορεί και τις ΗΠΑ για “αντιφάσεις”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

“Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης που αντιπροσωπεύει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς Ελλάδας και Κύπρου, δεν έχει κάποια νομική σημασία. Επομένως αποτελεί μεγάλη αντίφαση  το να επικρίνουν (οι ΗΠΑ) τις δραστηριότητες των σεισμικών ερευνών του Oruc Reis που διεξάγονται μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτή η αντίφαση παρατηρείται και στις δηλώσεις ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ.

Η πλευρά που αυξάνει τις εντάσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν είναι αυτή της Τουρκίας, αλλά της Ελλάδας και της Κύπρου. Για την ακρίβεια τα βήματα κλιμάκωσης που έκανε η Ελλάδα από τις 12 Σεπτεμβρίου έχουν ήδη επισημανθεί από το υπουργειό Εξωτερικών”.

Τα “βήματα κλιμάκωσης”

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, τα “βήματα κλιμάκωσης” από την πλευρά της Ελλάδας, είναι τα εξής: Πρώτον, ότι τον Σεπτέμβριο, η χώρα ανέπτυξε ναυτικές μονάδες στο  Καστελόριζο οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί και, δεύτερον, ότι από τις 14 έως τις 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε – μαζί με τις ΗΠΑ – στρατιωτικές ασκήσεις στη Δυτική Θράκη όπου ζει η τουρκική μειονότητα της Ελλάδας. Στις “προκλήσεις” της Ελλάδας, η Τουρκία φαίνεται να εντάσσει και την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Καστελόριζο, αφού στην ανακοίνωση περιλαμβάνεται η παρακάτω φωτογραφία…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ