Γιατί ο κορωνοϊός αλλάζει για πάντα τη βιομηχανία του ποδοσφαίρου

Μπορεί τα περισσότερα πρωταθλήματα να έχουν κάνει ορισμένα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα, ωστόσο με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζεται, δημιουργείται ένα καθεστώς αβεβαιότητας

O κορωνοϊός από τη στιγμή της εμφάνισής του στην κινεζική επαρχία Ουχάν στα τέλη του 2019 έχει περισσότερο ή λιγότερο επηρεάσει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής δημιουργώντας σοβαρούς τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία. Η βιομηχανία του ποδοσφαίρου φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ποδοσφαιρικής σεζόν που τελείωσε μόλις τον Αύγουστο, μεμονωμένοι αγώνες αλλά και ολόκληρες διοργανώσεις ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν, με τους ιθύνοντες να μην γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα. Η αναγκαστική ακύρωση αγώνων και διοργανώσεων επέφεραν ισχυρό πλήγμα στα έσοδα ολόκληρης της βιομηχανίας.

Η οικονομική ευμάρεια των συλλόγων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πώληση εισιτηρίων, στα διαφημιστικά έσοδα από τη μετάδοση των αγώνων καθώς και σε εμπορικές συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες. Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές του χώρου, μόνο τα έσοδα από την τηλεοπτική μετάδοση των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων ξεπερνούν το 58% επί του συνόλου.

Στους περισσότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, η αναλογία μισθών προς μικτά έσοδα κυμαίνεται από 39% έως 78% με το μέσο όρο να βρίσκεται στο 58%. Αυτό σημαίνει πως τα ποδοσφαιρικά club καταβάλλουν το 58% των εσόδων σε μισθούς ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσοστό φτάνει έως και το 80%. Ως οικονομικό αντίβαρο, οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι είναι αναγκαίο να διασφαλίσουν τα έσοδά τους καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με τη χρεοκοπία.

Μπορεί τα περισσότερα πρωταθλήματα να έχουν κάνει ορισμένα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα, ωστόσο με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζεται, δημιουργείται ένα καθεστώς αβεβαιότητας στις ίδιες τις ποδοσφαιρικές εταιρείες αλλά και στους επενδυτές. Ο κίνδυνος περαιτέρω ακύρωσης αγώνων ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, καθιστά δυσκολότερη την οικονομική επιβίωση ακόμα και στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών (FIFPro) Γιόχαν Μπερ-Χόφμαν, δήλωσε πως μια συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση στη ροή των εσόδων θα οδηγήσει σε μια μαζική αποδέσμευση ποδοσφαιριστών και τεχνικού προσωπικού καθώς και σε αναπροσαρμογή συμβολαίων. Κραταιοί  οικονομικά σύλλογοι όπως η Aston Villa και η Μπάγερν Μονάχου έχουν ξεκινήσει ήδη διαπραγματεύσεις  για μείωση των συμβολαίων μέχρι την πολυαναμενόμενη ημερομηνία επιστροφής στη φυσιολογικότητα την οποία κανείς δεν μπορεί να ορίσει με ακρίβεια.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τους μικρότερους συλλόγους οι οποίοι καλούνται να λάβουν αποφάσεις υπό το πρίσμα του “μη χείρον βέλτιστον”. Είτε δηλαδή να κινδυνεύσουν με χρεοκοπία λόγω περιορισμένων εσόδων είτε να πουλήσουν τους παίκτες τους σε τιμές αδιανόητα χαμηλές κινδυνεύοντας να μείνουν πίσω στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας.

Επιπλέον, η βιομηχανία του ποδοσφαίρου έχει άμεσο οικονομικό αντίκτυπο και στην οικονομία της περιοχής που δραστηριοποιούνται οι σύλλογοι. Εκατοντάδες άνθρωποι απασχολούνται μόνο για τη συντήρηση των γηπέδων και των αθλητικών εγκαταστάσεων ενώ πολλοί άλλοι εργάζονται στα καταστήματα εντός ή πέριξ του γηπέδου. Με λίγα λόγια η βιομηχανία του ποδοσφαίρου περιλαμβάνει πολλούς κλάδους πέραν των ποδοσφαιριστών και των τεχνικών επιτελείων, οι οποίοι προσφέρουν ανάσα ζωής στις τοπικές οικονομίες.

Η έναρξη της νέας σεζόν βρίσκει την ποδοσφαιρική βιομηχανία κατά ένα τρόπο προσαρμοσμένη στο κλίμα της πανδημίας. Τα έως τώρα μηνύματα όμως είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά. Οι αγώνες συνεχίζονται να διεξάγονται χωρίς την προσέλευση των φιλάθλων, ενώ χαμηλό ρεκόρ καταγράφηκε στη μεταγραφική αγορά προκαλόντας περαιτέρω τριγμούς στα οικονομικά των συλλόγων. Κανένας δεν είναι ικανός αυτή τη στιγμή να προβεί σε οποιαδήποτε πρόβλεψη για την επόμενη μέρα, ωστόσο ένα πράγμα είναι σίγουρο. Το ποδόσφαιρο δε θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ