Χρονιά επενδύσεων το 2020 για την Ελλάδα – Οι σημαντικότερες συμφωνίες μέχρι σήμερα

Οι σημαντικότερες επενδύσεις που έγιναν και κάποιες από αυτές που πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα
fund_emea

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία σκληρής οικονομικής κρίσης και, παρά την πανδημία που ήρθε να πλήξει εκ νέου την οικονομία, η Ελλάδα φαίνεται να κάνει μεγάλα και αποφασιστικά βήματα ανάπτυξης, προωθώντας την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, και, “κερδίζοντας” σημαντικές επενδύσεις.

Χθες για παράδειγμα, ανακοινώθηκε η σημαντική επένδυση της Microsoft, με συνολικό αντίκτυπο στη χώρα μας ο οποίος θα φτάσει το 1 δις δολάρια – όμως αυτή δεν είναι η μόνη. Τα τελευταία χρόνια και ειδικά το 2020, η χώρα μας έχει εξασφαλίσει μια σειρά σημαντικών επενδύσεων σε διάφορους τομείς, ενώ την ίδια ώρα, επενδύει “εσωτερικά”, ενισχύοντας ομάδες, ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Επενδύσεις σε…

  • Startups

Από τον Απρίλιο του 2018, η Ελλάδα έχει θέσει σε λειτουργία το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), το οποίο έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην χρηματοδότηση και την ενίσχυση της ελληνικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας. 

Σημαντικό μέρος των επενδύσεων του Ταμείου αφορά τις startups, οι οποίες έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμα κεφάλαια, που συνέβαλαν στην περαιτέρω ανάπτυξη τους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, στα επενδυτικά οχήματα του EquiFund συμμετέχουν περισσότεροι από 150 επενδυτές, ενώ από το 2018 έχουν επενδυθεί συνολικά 112 εκατ. ευρώ και έχουν χρηματοδοτηθεί 98 επιχειρήσεις.

Μόνο το 2020, υπολογίζεται ότι κατά προσέγγιση έχουν επενδυθεί 6 εκατ. ευρώ σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.  Φέτος, έγιναν επίσης μερικές αξιοσημείωτες συμφωνίες εξαγοράς, μεταξύ των οποίων αυτές της Think Silicon και της Softomotive, οι οποίες πήραν “ψήφο εμπιστοσύνης” από αμερικανικούς κολοσσούς.Τις επενδύσεις αυτές μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.

  • Έρευνα και ανάπτυξη

Από την αρχή της θητείας της, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε εκφράσει την πρόθεσή της να επενδύσει και να ενισχύσει την έρευνα και την καινοτομία. Πράγματι, από τότε μέχρι σήμερα είναι πολλές οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε αυτό το επίπεδο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, πριν από μερικές ημέρες, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας υπέγραψε την πρώτη απόφαση για την “Εθνική Χρηματοδότηση σε Ερευνητικά Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά έργα, για το οικονομικό έτος 2019”. Μέσω αυτών των συμπληρωματικών εθνικών κονδυλίων, γνωστών ως “Matching Funds”, καθίσταται δυνατή η υλοποίηση Ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων από εθνικούς φορείς. Το συνολικό ποσό του έτους 2019, που αντιστοιχεί στα Matching Funds ανέρχεται στα 18.504.301 εκατ. ευρώ.

Επίσης πρόσφατα, το Hellenic Biocluster (HBio), το πρώτο και μεγαλύτερο cluster Υγείας και Βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα, έλαβε χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας για να επιταχύνει την ανάπτυξή του και να συνεχίσει να συνδέει την καινοτομία στον χώρο της υγείας, με την αγορά. Παράλληλα, φέτος εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση 7 αιτήσεις χρηματοδότησης για Συνεργατικούς Σχηματισμούς Καινοτομίας (Innovation Clusters) του Τομέα της Αγροδιατροφής συνολικού προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ για τον Φορέα Αρωγό και αναμένεται σύντομα η πρόσκληση με πρόσθετους πόρους του ΕΣΠΑ για τα μέλη των Clusters.

  • Κέντρα καινοτομίας

Πέρα από τις εγχώριες επενδύσεις, φέτος είχαμε και δύο σημαντικές επενδύσεις από διεθνείς εταιρείες, οι οποίες επέλεξαν να ανοίξουν κέντρα καινοτομίας στη χώρα μας. Μέσα στον Σεπτέμβριο, η Cisco εγκαινίασε το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, που  δημιούργησε σε συνεργασία με τον κεντρικό δήμο, ενώ νωρίτερα φέτος και η Pfizer εγκαινίασε το δικό της κέντρο καινοτομίας στη συμπρωτεύουσα. Το ψηφιακό και τεχνολογικό κέντρο καινοτομίας της Pfizer, αποτελεί τμήμα του παγκόσμιου ψηφιακού δικτύου της Pfizer, και προχωρά σε προσλήψεις για να στελεχώσει την ομάδα του. 

Στρατηγικές επενδύσεις

Από το τέλος του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020, έχει εγκριθεί επίσης πληθώρα έργων και στρατηγικών επενδύσεων που αφορούν μεταξύ άλλων την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων, ενεργειακών σταθμών, εμπορικών κέντρων κ.α. Ειδικότερα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, το διάστημα αυτό, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων έχει εγκρίνει τα εξής επενδυτικά σχέδια, συνολικής αξίας 1,794 δισ. Ευρώ:

  1. Έργο της “ΝΟΒΑΛ ΠΡΟΠΕΡΤΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ” του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, “Ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού & επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα”, με κόστος επένδυσης 117 εκατ. ευρώ.
  2. Έργο COSTA NOPIA της εταιρείας Cretan Sun and Sea Developments ΑΕ, μέλος του Ομίλου Εταιρειών ΛΕΠΤΟΣ, Κίσσαμος, Νομός Χανίων. “Ανάπτυξη Τουριστικού και Παραθεριστικού Θερέτρου”, με κόστος επένδυσης 303 εκ. ευρώ.
  3. Έργο “Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177mw” της κοινοπραξίας NOTIAS – EAST PV ΚΑΙ ΣΙΑ, με κόστος επένδυσης 214 εκατ. ευρώ.
  1. Έργο της εταιρείας “CONSORTIUM SOLAR POWER”, αφορά επενδυτικό σχέδιο για την “Ανάπτυξη, την Κατασκευή και Λειτουργία συστάδας Φωτοβολταϊκών Σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW”, με κόστος επένδυσης 172 εκατ. ευρώ.
  2. “Ανάπτυξη εμπορικού κέντρου και κέντρου αναψυχής στη μεταμόρφωση Αττικής” της εταιρείας “Panita Ltd”, με κόστος επένδυσης 93,4 εκατ. ευρώ.
  3. Έργο “Ανάπτυξη Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος – CAPE THOLOS” της εταιρείας “Ανώνυμος Εταιρεία Τουριστικών Επιχειρήσεων Τ.Ε.Α.Β. ΑΕ, Maris Hotels, Δήμος Ιεράπετρας, Ν Λασιθίου, με κόστος επένδυσης 150 εκ. Ευρώ.
  4. “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΒΛΥΧΟΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ” κοινό έργο του Δήμου Λευκάδας και του Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας, με κόστος επένδυσης 70 εκατ. ευρώ.
  5. Έργο “ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΘΕΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΥΜΠΑΡΑ – ΔΙΑΚΟΦΤΟ & ΙΔΡΥΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ 5* ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΖΑΜΑΡΙΑ – ΦΑΡΟΣ, ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΟΥ, ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ” της εταιρείας 105 ΑΕ , με κόστος επένδυσης 43 εκατ. ευρώ.
  6.  Έργο “ΑΝΕΓΕΡΣΗ BOUTIQUE HOTEL 5* ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΙΚΡΗ ΝΕΡΟ, ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΟΥ, ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ” της εταιρείας ΝΕΡΟ ΑΕ., με κόστος επένδυσης 45 εκατ. ευρώ
  7. Έργο “ΙΔΡΥΣΗ 2 ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΠΑΣ – ΛΟΥΚΑΣ – ΜΑΝΟΥΣΟΥ – ΠΕΤΗ – ΧΑΜΟΥΧΑΔΕΣ, ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΟΥ, ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ” της εταιρείας LUCAS ΑΕ., με κόστος επένδυσης 77 εκατ. ευρώ.
  8. Έργο “VARKO” της εταιρείας RND INVESTMENTS GREECE Μονοπρόσωπη ΙΚΕ., με κόστος επένδυσης 107,5 εκατ. ευρώ.
  9. Έργο “ARCADIA” της εταιρείας “TΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΥΛΛΗΝΗ Α.Ε.”., με κόστος επένδυσης 240 εκατ. ευρώ.
  10. Έργο “RAFFLES -FAIRMONT” της εταιρείας “WHITE MULBERRY DEVELOPMENT ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”, κόστος επένδυσης, με κόστος επένδυσης 104 εκατ. ευρώ.
  11. Έργο “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΑΡΤΙΟΥ TISSUE ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ” του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία “INTERTRADE HELLAS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΪΟ-ΝΤΩΝ ΧΑΡΤΟΥ Α.Β.Ε.Ε.”, με κόστος επένδυσης 46,1 εκ. ευρώ.

Επίσης, αναμένεται η έγκριση ακόμη έργων, συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ:

  • Ανάπτυξη έργων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά) ισχύος 1,48 GW της εταιρίας EGNATIA SA.
  • “ΑΝΑΠΤΥΞΗ 18 ΑΣΠΗΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 360MW ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ, Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ” της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.
  • “Δημιουργία πέντε Αιολικών Επενδύσεων ισχύος 120,3 MW” της εταιρείας “ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ GLOBAL WIRE ABEE”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ